Svijet konačno jedinstven: Dodik je najveća prijetnja teritorijalnom integritetu BiH i miru u regiji

tačno.net
Autor/ica 15.5.2013. u 09:07

Svijet konačno jedinstven: Dodik je najveća prijetnja teritorijalnom integritetu BiH i miru u regiji

Visoki predstavnik Valentin Inzko u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) izjavio je da predsjednik bh. eniteta Republika Srpska Milorad Dodik zagovara disoluciju BiH. “Zabrinut sam zbog izjava pojedinih političkih snaga u Republici Srpskoj …

… koje prijete teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. U tome se najviše ističe aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik koji ugrožava opstojnost i cjelovitost BiH kao države”, rekao je Inzko.

Napomenuo je kako je Dodik nedavno kazao kako BiH nema šanse da preživi kao država, istakavši kako je takva politika u suprotnosti sa politikom koju slijede srbijanski političari i koju su pokazali političko liderstvo.

Istakao je da je međunarodna zajednica učinila velike napore kako bi pomogla BiH da ostvari politički napredak i ekonomski rast.

“To je zemlja koja najbolje simbolizira našu viziju napretka i tolerancije, koju smo pokušali ostvariti nakon okončanja rata u BiH 1995. godine”, kazao je Inzko.

Međutim, izjavio je da posao još uvijek nije završen, napomenuvši da je potrebna posvećenost međunarodne zajednice ako se želi postići konačni cilj stabilizacije i dugotrajnog mira.

“U posljednjih šest mjeseci BiH nije uspjela da doprinese napretku svojih građana i zaostaje za susjednim zemljama koje koračaju naprijed. Srbija i Kosovo su postigli važan sporazum i idu snažno prema EU, Hrvatska će uskoro postati članica EU-a i najbolji je primjer kako se može napredovati. Napredak koji postiže Crna Gora je zadivljujući”, rekao je visoki predstavnik.

Istakao je da BiH godinama stagnira i ne uspijeva da riješi političke, ekonosmke i društvene probleme koji je pritišću.

“Dugi niz godina njeni politički lideri ne uspijevaju postići političke kompromise potrebne na evroatlantskom putu. Nisu uspjeli da implemenitarju ni presudu Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić-Finci. Pitam se da li je teže riješiti to pitanje ili pitanje Kosova koje su riješili Beograd i Priština”, kazao je Inzko.

Izjavio je da dugi niz godina političke elite u BiH vode uskogrudnu politiku koja isključuje interese građana.

“Godinama je na sceni politika u kojoj svi žele izići kao apsolutni pobjednici. Ali takav pristup mora prestati ako ne žele da izgube i naredih nekoliko mjeseci na svađe i bespotrebnu retoriku. Političke partije i lideri vode politiku koja zagovara njihove uske interese i ne doprinosi intersu i potrebama običnih građana i zemlje”, rekao je Inzko.

Istakao je da je su u prethodnih šest mjeseci političku scenu u BiH obilježili duboka politička i ustavna kriza kojoj se ne nazire kraj.

“Iako nova koalicija ima potrebnu većinu i ima legitimno pravo da upravlja zemljom, druge partije u zemlji konstantno blokiraju potrebne reforme. Princip vitalnog nacionalnog interesa ne funkcioniše zbog nedostatka sudija u Ustavnom sudu FBiH. Također, predsjednik Federacije BiH je uhapšen i nalazi se u pritvoru”, kazao je visoki predstavnik.

Na kraju je kazao kako će međunarodna zajednica i dalje pomagati domaćim političarima da postignu potrebne kompromise.

“Generalno gledajući, političari nisu postigli potrebni dogovor kako bi zemlja krenula naprijed. Zato moraju preuzeti odgovornost i postići dogovor i ne smiju imati izgovor za nerad i nepostizanje dogovora. A mi im moramo pomoći u tim naporima”, rekao je Inzko.

FENA

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 15.5.2013. u 09:07