Dželaludin Muharemović: „Podzemlje“ neće preuzeti kontrolu nad Željezničarom

Autor/ica 29.9.2012. u 09:55

Dželaludin Muharemović: „Podzemlje“ neće preuzeti kontrolu nad Željezničarom

 

Dželaludin Muharemović jedna je od legendi sarajevskog sporta. Cijeli život posvetio je sportu, a sada igra veliku utakmicu na gostujućem terenu, onom političkom. O svemu pomalo, sportu, politici, Željezničaru, izborima, možete čitati u narednom intervju kojeg je gospodin Muharemović dao za naš portal.

Razgovarali: Amer Bahtijar i Rijad Durkić

Gospodine Muharemoviću, važan ste dio jedne pozitivne priče o Željezničaru i njegovim uspjesima zadnjih dvadesetak godina. Kako iz ove perspektive vidite taj period koji se proteže od ratnih dana, pa sve do danas?

Ponosan sam na priču koja je počela još od malih nogu u mom klubu. Tokom ratnih dejstava ta priča je nastavljena u OŠ „Alija Alijagić“, gdje smo održavali treninge, doduše u dosta kraćim vremenskim periodima s obzirom na ratna dešavanja i obaveze prema specijalnoj jedinici „Lasta“, čiji sam pripadnik bio cijelo vrijeme. Većina nas koji smo trenirali u tim teškim uslovima smo kasnije bili dio generacije koja je postigla velike uspjehe i osvojila mnoge poslijeratne trofeje.

Imali ste sjajnu igračku karijeru u jednom teškom periodu za fudbal kod nas, kad se igralo u drugačijim ligama, težim uslovima. Da li bi mjenjali one godine, za ove danas?

Ne. Svakako da ne bih mijenjao. U tom periodu bili su drugačiji uvjeti igre, na fudbal se gledalo sa nekih drugih perspektiva.

Gospodine Muharemoviću vratili ste se u Željezničar i BiH iz Hrvatske, gdje ste igrali za NK Zagreb i bili jedan od najboljih igrača lige. Imali ste ponude iz inozemstva, a vi ste odabrali povratak kući, to me podsjeća na dr. Sokratesa koji je izabrao domovinu ispred novca. Gdje je nestao taj romantizam u fudbalu?

U Zagreb sam otišao iz Željezničara poslije rata. U Zagrebu sam proveo godinu dana. Imao sam ponude iz inostranstva, koje su u tom vremenu bile izuzetno prihvatljive. Ali, poziv od strane gospodina Jelića bio je presudan da se vratim voljenom klubu. Nijednog trenutka nisam požalio!

Danas kad niste na terenu, već u direktorskoj funkciji, možete govoriti o tome koliko se naš fudbal promjenio. Jesu li promjene donijele bolje?

Dok sam bio na terenu, jedino što sam vidio bili su navijači, igrao sam za njih! S druge strane, kada ste trener morate misliti i na navijače i na igrače. Sedam godina obavljam menadžersku funkciju i u toj poziciji morate brinuti o imidžu kluba, navijačima, igračima i kompletnoj javnosti, jer za sve navedeno menadžer je najodgovorniji. Institucija koja nosi ime Željo, nosi sa sobom veliku odgovornost, prije svega odgovornost o 60 uposlenika i njihovih porodica.

Koliko ovoj zemlji nedostaju velike sportske pobjede? Da li se uzrok bh apatije i depresije može dijelom tražiti i tu?

Svaka pobjeda bosanskohercegovačkog sporta, pobjeda je naše nacije. Ne bih se složio da naša zemlja nema sluha za njih, ali svakako da je potrebna još veća podrška struktura vlasti.

Kako ste u karijeri imali priliku da birate između različitih klubova tako ste i u politici imali priliku da birate između političkih stranaka, svi su vas željeli. Vi ste opet postupili „nelogično“ i umjesto ulaska u vladajuće stranke izabrali opozicioni SDP. Šta je odlučilo da izaberete SDP, ponovno romantika i ideali bratstva, jedinstva, boljeg života?

U vrijeme kada sam pristupao SDP-u, SDP nije imao većinu u vlasti, odnosno, djelovali smo kao opozicija. Danas smo u poziciji i dokaz smo da naša zemlja i naše Novo Sarajevo idu naprijed. Prepoznao sam pozitivne stvari koje jedino SDP ima i koje uspješno realizira putem svog programa koji nema nijedna druga stranka u našoj zemlji.

Ove izbore dočekujete kao kandidat SDP-a za načelnika Općine Novo Sarajevo. Je li teže igrati fudbalske ili političke utakmice?

Cijeli život je utakmica. Cijeli život se morate boriti, bilo na terenu ili u politici. Kada imate cilj u koji vjerujete i koji će doprinijeti pozitivnim promjenama u svim sferama života, nastojite se boriti da ih ostvarite.

Odakle političke ambicije, naša zemlja je poznata po tome da su ljudi apolitični i neambiciozni?

Prethodna vlast koja je bila u poziciji 17 godina, učinila je da ljudi, posebno mladi, budu letargični. Nisam želio biti dio jedne takve priče u kojoj moja i vaša djeca trebaju promjene. Te promjene se dešavaju prvenstveno u našim općinama, pa tek onda na ostalim nivoima vlasti. Svi mi koji želimo nešto promijeniti u našoj zemlji, moramo prvo početi od sebe samih, pa tek onda od političkih opcija čiji ste član.

Šta je glavna odrednica vas kao kandidata za načelnika? Možete li iz sporta izvući najbolje za upravljanje jednom od naših većih opština? 

Glavna odrednica je svakako program koji ima SDP i koji nema nijedna druga opcija, a to sam već naglasio u jednom od prethodnih odgovora. Menadžer sam institucije kojoj su potrebne promjene kroz rekonstrukciju stadiona, za koju ću se zalagati, i taj posao uspješno obavljam već sedam godina. S tim u vezi, sasvim sigurno ću biti uspješan menadžer Općine Novo Sarajevo, kojoj su potrebne temeljne promjene.

Novo Sarajevo je nekad bila SDP-ova tvrđava, šta je bio razlog pada Vaše stranke u toj općini?

Novo Sarajevo je još uvijek SDP „tvrđava“, a dokaz tome je i većina koju čine općinski vijećnici u Vijeću Novog Sarajeva i koji godinama rade za dobrobit svih naših sugrađana. Zašto SDP nema trenutno načelnika, odgovor je u ekstremnom marketingu kojeg aktuelni načelnik radi sa svojim timom, prvenstveno u svoju korist, a ne onih koji su mu dali povjerenje na prethodnim lokalnim izborima. I ne bih se složio da je SDP „tvrđava“ već opcija svim Novosarajlija koji žele pozitivne promjene na prostoru svoje općine.

Nedavno je Edin Džeko izjavio da ste u mnogome doprinjeli njegovoj karijeri, bili ste tim klincima  i fudbalski i ljudski uzor. Da li je Džekina, Vladavićeva, Štilićeva i karijera drugih klinaca određena Vašom “nelogičnom” odlukom da  izabrete ideale ispred novca?

Čast mi je što su ti momci našli uzor u meni, posebno Edin i Semir, koji  su kao i ja, Željina djeca. Nemate pojma koliko sam ponosan na njihove uspjehe, jer nama i našoj zemlji ne treba bolji ambasadori od njih. Novac je prolazna stvar, a Željo je postojao, postoji i postojat će i poslije nas.

FK Željezničar ima problema sa navijačima, prošle godine na nekim važnim utakmicama tribine su bile poluprazne. Ove godine “navijači” ponovno prave probleme, Željo plaća kazne. Javnost je dobro upoznata sa tim ko su ti “navijači”. Kako riješiti taj problem, jeste li se obraćali institucijama sistema? Zašto vlast ne reaguje? Zaista želi srušiti uspješan projekat velikog Želje gdje ste  vi jedan od najvažnih kotača?

Nije samo Željo u tim problemima, već i ostali klubovi. Pravi navijači nikada neće biti inicijatori ovakvih incidenata. Naravno da znamo ko su oni, ali isto tako znamo i ko su pravi, istinski navijači našeg kluba. Oni koje Vi pominjete, to nisu.

Može li se desiti da podzemlje preuzme potpunu kontrolu nad navijačkim skupinama velikih bh klubova Želje, Sarajeva, Veleža, Čelika, Borca kao što je u Srbiji slučaj sa Zvezdom i Partizanom? Hoće li država išta poduzeti da to spriječi?

„Podzemlje“ o kojem pričate ni u kojem slučaju ne može preuzeti kontrolu nad navijačkim skupinama.

Proces privatizacije klubova je nešto što nas tek očekuje? Kako vi gledate na to?

Definitivno je da BH klubovi teško mogu napraviti neki veći iskorak naprijed kroz sistem na koji su sada organizovani. Imajući to u vidu, nameće se činjenica da je potrebno što prije donijeti određene podzakonske akte na već postojeći okvirni Zakon o sportu.

Koliko od ovih izbora zavisi sudbina Željezničara?

U jednu ruku, zavisi itekako, i to u onom segmentu koji se tiče rekonstrukcije stadiona. Imali ste priliku vidjeti da to aktuelni načelnik Općine Novo Sarajevo itekako koristi u predizborne svrhe! Zašto to do sada nije pominjao? Već mjesec dana pred izbore. Naravno da Općina Novo Sarajevo ne može samostalno učestvovati u rekonstrukciji stadiona, jer za to bi bilo potrebno nekoliko općinskih budžeta. Ali, može inicirati saradnju, daleko bolju od sadašnje, sa relevantnim institucijama, na čemu ću ja kao budući načelnik raditi 100% i sve četiri godine, ne samo mjesec dana pred izbore!

 

Tagovi:
Autor/ica 29.9.2012. u 09:55