Sućut fašiziranim vlastima Bosne i Hercegovine!

Vehid Jahić
Autor/ica 11.5.2017. u 09:38

Sućut fašiziranim vlastima Bosne i Hercegovine!

Foto: news.cn

Naš put u Yurop neće ići preko akciza, MMF-a i empatije za fašizam, kako nam (in)direktno sugeriraju vladajuće mafije. Tamo, u Evropu možemo, samo bez ove i ovakve vlasti.

Na Dan pobjede nad fašizmom u Europi, fašiziranim vlastima, odnosno „poglavnicima, doglavnicima“ i elitama vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini izražavam sućut – saučešće i bašsagligi (po novojeziku nekih „velikih“ muslimana, a većina ih ne izgovara tako o.a.). Ovu poruku im upućujem zbog činjenice da u našoj državi i dalje još uvijek  ima antifašista, iako se pomenute „elite iz duhovnog Brabonjišta“ svim silama, već dvije decenije, zalažu da prihvatimo fašizam. Poruka je čin tolerancije, jer i drugačiji imaju pravo na svoja „hunska“ opredjeljenja, ali po europskim uzusima ne i djela.

Građanima Bosne i Hercegovine, koji su obilježili Dan Evrope čestitam. Pokazali su da u BiH ima europejaca. Pomenutim  vlastima, njihovim vođama i „podvornicima“ koji sve čine, da se udaljimo od duha Europe – saučešće.

Zbog odbacivanja predloženih akciza žiteljima BiH čestitam početak parlamentarizma. Konačno su neki „delegati“ počeli da misle „svojom glavom“, a ne da „kaplarski“ izvršavaju naređenja umišljenih vođa čiji je krajnji intelektualni domet – epolete prosječnog narednika. Vladajućim manipulatorima – bašsagligi!

Posljednji dani nisu nikakva histrijska prekretnica, ali su zorno pokazali da su građani i vlast u BiH, po uzoru na TV seriju – „Dva smo svijeta različita“, dva pola nesrećnog društva, gdje većina „stenje“ pod čizmom  fašizirane vlasti. One koji misle da pretjerujem, podsjećam da fašizam nije samo uokviren društveno-politički sistem u kojem drugačije i druge, po zakonskim normama (kod nas često govore „pravna država“ o.a.) možete proganjati, ubijati, pljačkati, silovati, zatvarati u logore. Fašizam moramo prepoznati kao procese i odnose u kojima neobuzdana vlast i vladajuće mafije (stranke o.a.) nameću fašističke, ili neofašističke(isti klinac o.a.) obrasce. To su postupci segregacije svih „drugačijih“na mnoštvo načina, od opstrukcije povratka na vlastitu imovinu, do zabrane kandidovanja „ostalim“ i manjinama na mnoge pozicije u strukturi vlasti, do manipuliranja famoznom „konstitutivnošću“, što je sinonim za stranačko-familijarne klike. Kod nas samo ta bagra imaj pravo na funkcionerske i poslove u „javnim kućama“. Upošljavaju ih bez konkursa i često bez ikakvog radnog potencijala. Osim toga pod istim krovom segregiraju učenike, nacionalnu pripadnost priznaju uglavnom fašiziranim pojednicima. Da ne nabrajam… To je logika i interes feudaliziranih vladajućih mafija. Umjesto nabrajanja  – da „parafraziram“ jednog od uzora naših vladajućih mafijaša – kada neki „iz Brabonjišta“ pomenu konstitutivnost, meni se povraća (oprostite na izrazu o.a.).

Bez obzira na prijetnje, ucjene, laži, obmane, pa i korupcijsku kupovinu nekih pojedinaca od strane vladajućih (neo)fašista dio građana je obilježio Dan antifašizma i Evrope. Vjerovatno bi na manifestacijama bilo mnogo više građana, ali u veći dio se uvukao strah od osionih vlasti, a dio ih je „gladan i žedan“ bez prebijene „kinte“, pa se teško i kreću.

Antifašističke manifestacije u BiH organizirale se stranke formalno socijaldemokratske orijentacije. Posvećenost antifašizmu im valja priznati, za razliku od vladajućih stranaka. Građanima BiH su potrebne antfašističke snage, ali im trebaju i stranke demokratsko-lijeve orijentacije, a ne samo antifašističko-klijentelističke!? To je nužnost, jer pored vladajućih stranaka i njihovih vođa, koji su možda deveti maj proveli u ulici Pere Budaka, školi „Alija Busuladžić“, ili domu „Radovan Karadžić“  bh. društvo nema perspektive! Sa takvima nam se „crno piše“, ukoliko se ne odupremo manipulatorima.

Za proces „odupiranja“ nacional fašiziranim strujama ima nade. Baš u danima antifašizma, u BiH je praktično počeo i proces parlamentarizma. Delegati (nacionalno mješovita komisija o.a.) u parlamentu BiH je zaustavila usvajanje „akciznih kuluka“. Imaju podršku i u Parlamentu. Koliko znam, prvi put su pokazali da mogu misliti i svojom glavama, a ne bespogovorno izvršavati naredbe svojih stranačkih „poglavnika“. To ohrabruje, jer nam treba država parlamentarne demokracije, a ne partokratska diktatura „kartela“ vladajućih mafija, koje se uvijek (z)dogovore kada rješavaju vlastiti feudalni status, uglavnom namećući nove kuluke na raju, rulju, puk…

(Ne)obilježavanje Dana antifašizma u BiH i buđenje parlamentarne demokracije su – pored mnoštva drugih – dva indikatora koji pokazuju da u ovom „zarobljenom“ društvu postoje snage koje su spremne za Europu „zdaj“. Problem je što imamo vlasti, odnosno vladajuće mafije, kojima je antifašizam stran. Evropa takve ne želi. Imaju dosta svojih ekstrema. Naš put u Yurop neće ići preko akciza, MMF-a i empatije za fašizam, kako nam (in)direktno sugeriraju vladajuće mafije. Tamo, u Evropu možemo, samo bez ove i ovakve vlasti.

Zato – povodom Dana Eurpe i antifašizma – još jednom sućut, saučešće i bašsagligi vladajućim bitangama! Čestitke antifašistima.

Vehid Jahić
Autor/ica 11.5.2017. u 09:38