Samo 111 godina?!

tačno.net
Autor/ica 31.5.2013. u 13:03

Kazna za one koji su počinili zločin ne smije biti manja od kazne koju izdržava osoba nad kojom je zločin počinjen.

 

Piše: Amela Kazazić 

Nešto je suštinski pogrešno i nepravedno u radu Suda. Ne samo Haškog, nego svakog onog suda koji sudi osumnjičenima i presuđuje zločincima za zločine koje su počinili tokom rata nad nevinim pripadnicima drugog naroda, motivisani isključivo činjenicom da se radi o pripadnicima drugog naroda.

Danas je objavljena osuđujuca presuda Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Svjesno ih pominjem imenom i prezimenom, sve do jednoga, kako bih spriječila da se zbog jezične ekonomičnosti ili vlastite lijenosti njihova sramna imena podvedu tek  pod zajednicki nazivnik “Prlić i dr.” ili “Šestorka.

Oduševljenje bombastičnim naslovom “Krivi su” i “Hrvatska izvršila agresiju na BiH” na novinskim portalima brzo je zasjenila prosta matematička operacija. Ukupno 111 godina zatvora za šestoricu dokazanih zločinaca koji su činili genocid nad bošnjačkim narodom i urbicid nad svime što se u gradovima i mjestima gdje je taj narod vjekovima obitavao moglo povezati s njim.

Samo 111 godina.

Šta je 1 x 25, 3 x 20, 1 x 16 i 1 x 10 za ubistva, silovanja, razaranja, protjerivanja, mučenja, granatiranja, izgladnjavanja do smrti, otimačinu, paljenje ljudi na kućnim pragovima u pidžamama i pokućnim haljinama, jebanje balijske majke, metak u leđa, paralizirajući strah, raznošenje dijelova tijela po ulicama, parketima i zidovima stanova i kuća?  Sta je 1 x 25, 3 x 20, 1 x 16 i 1 x 10 za kasapljenje duše?

Šta je 111 godina podijeljeno na 6 zločinaca naspram doživotne robije koju robijaju preživjele žrtve njihovih zločina?

Novinski portali su krivo prenijeli  vijest.

111 godina za 6 zločinaca nije kazna, nego ordenje.  I to najvišeg reda.

tačno.net
Autor/ica 31.5.2013. u 13:03