Pregovori završeni:Fuele – Dobro došla Hrvatska

Autor/ica 10.6.2011. u 05:03

Pregovori završeni:Fuele – Dobro došla Hrvatska

Štefan FueleŠtefan Fuele“Hvala Vam dame i gospodo, drago mi je da mogu objaviti kako je Europska komisija završila pregovore s Hrvatskom. Što se Komisije tiče, posao je završen. Sada je na zemljama članicama da ocijene i odluče da li su pregovori službeno završeni i potpisan pristupni ugovor. Uvjereni smo da će se to dogoditi jer su pregovori bili dugi i iscrpni. Pokrili su različita područja koja su dio EU, Komisija je cijelo vrijeme bila u kontaktu s pregovaračima, davali smo sredstva i savjete. Izvještavali su nas o postignućima i onim što još treba napraviti. Hrvatska je morala ne samo promijeniti svoje zakone, nego i dokazati da ih provodi. Morala je pokazati da se promijenila. Posao će se nastaviti do trenutka ulaska u EU, podrobno ćemo pratiti implementaciju obveza koje je Hrvatska preuzela”, rekao je Fuele.

Podsjetio je na dug proces pristupnih pregovora tijekom kojeg je hrvatsko društvo postalo jače i dinamičnije.

“To vjerojatno nije bilo isključivo postignuće EU, već je ona bila katalizator za te promjene”, naglasio je Fuele i dodao kako bi svi građani Hrvatske, njena Vlada i pregovarači moraju biti ponosni na ono što su napravili.

“Pospremanje kuće je uvijek bolno, ali se isplati. Hrvatska će uskoro moći ubirati plodove svoga rada”, istaknuo je Fuele te pojasnio što će točno ulazak u EU donijeti građanima i gospodarstvu Hrvatske. Od proširenja tržišta, do slobodnog kretanja ljudi i iskorištavanja europskih fondova.

“Veselim se što vam mogu poželjeti dobrodošlicu kao 28. članici Europske unije”, poručio je Fuele građanima i dodao kako iz osobnog iskustva zna da ulazak u EU može donijeti mnoge dobrobiti za zemlju. To je ujedno i signal ostatku Zapadnog Balkan da je proširenje EU moguće i da će se nastaviti.

Na novinarsko pitanje kako su odlučili da su pregovori gotovi, Fuele je pojasnio kako su odluku donijeli nakon konzultacija s hrvatskom vladom i pregledom izvješća koje je Hrvatska poslala o napretku i ispunjavanju uvjeta. Što se tiče monitoringa, koji je spomenuo, Fuele je pojasnio kako će taj monitoring trajati do datuma ulaska u EU, ne i poslije. Sam monitoring biti će višeslojan, temeljiti će se na izvješćima o napretku, prvo bi trebalo biti dano u jesen ove godine, a sljedeće godinu dana nakon toga. Sadržavati će “tablice monitoringa” koje će Hrvatska morati ispunjavati. Što se tiče Poglavlja 23., 24. i 8., monitoring će biti održan svakih šest mjeseci. EK je zaključila kako je došlo do kritične mase ispunjavanja mjerila, ali i da je potrebno pratiti ispunjavanje tih mjerila kroz duži period. “To će biti kompliciran sistem, ali unutar granica onoga što smo i prije viđali”, naglasio je Fuele.

Na pitanje o novom načinu na koji je Hrvatska pregovarala s EU, Fuele je istaknuo da se sami pregovori nisu razlikovali u odnosu na ranije pregovore, no EK je tražila iscrpnije ispunjavanje mjerila.
“Kada EK sada kaže da su ispunjena mjerila, to znači da su u potpunosti zadovoljeni svi uvjeti”, rekao je Fuele.

Na novinarsko pitanje o oštrom stavu EK u prethodnim izvješćima što se tiče borbe proti korupcije, Fuele je istaknuo kako su uvjereni da je Hrvatska napravila velik korak u tom smjeru. Također, naveo je i da su ispunjeni svi uvjeti u procesuiranju ratnih zločina. Dodao je i da su promjene u pravosuđu, način imenovanja sudaca, promjene zakona i bolje ekipiranje sudova utjecale na borbu protiv korupcije.

Upitan može li proces ulaska Hrvatske u EU biti zaustavljen, Fuele je istaknuo kako je u svom govoru danas istaknuo sve što je Hrvatska učinila kako bi ispunila uvjete. Naglasio je kako će se tijekom monitoringa slati izvješća o daljnjem napretku Hrvatske zemljama članicama. No, ne vjeruje da bi se ulazak Hrvatske u EU mogao zaustaviti. Pojasnio je kako su zemljama članicama poslali izvještaj o Poglavlju 35. – tzv. sigurnosnom poglavlju u kojem je pregled svega što je Hrvatska napravila i što dalje čini u ispunjavanju poglavlja. Što se tiče ostalih zemalja na Balkanu, Fuele je uvjeren kako bi do kraja godine, ukoliko EK tako ocijeni, mogli biti započeti pregovor s još nekim zemljama.

“Danas je povijestan dan za Hrvatsku i za Europsku uniju. Želim čestitati građanima Hrvatske. Ulazak u europsku obitelj je prije svega vaš uspjeh”, rekao je u izjavi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Dodao je kako će pristupni proces potrajati oko 18 mjeseci, što bi hrvatski ulazak u EU dovelo na 1. srpnja 2013.

Tagovi:
Autor/ica 10.6.2011. u 05:03