Tadić: Nećemo pristati na podjelu Kosova

Autor/ica 20.5.2011. u 23:04

Tadić: Nećemo pristati na podjelu Kosova

– Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se ne treba iščuđavati pred idejom o podeli Kosova, budući da ona već dugo figurira u srpskoj javnosti.

Boris Tadić sa osnovcima s Kosova (Tanjug)
Boris Tadić sa osnovcima s Kosova (Tanjug)

Tadić je rekao da su sve ideje za trajno rešavanje pitanja Kosova dobrodošle.

Predsednik Srbije je rekao da je potrebno pronaći rešenje koje je prihvatljivo i primenljivo za jednu i drugu stranu i za međunarodne činioce.

“Naš posao je da promenimo realnost na terenu i da je preokrenemo u našu korist, ali i da poštujemo albanski narod. Nema tu neke tajne politike i potrebe za bombastičnim naslovima, svaka ideja je dobrodošla i ne treba da pravimo spektakl od ideja koje slušamo već 50 godina”, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, u traganju za rešenjem kosovskog problema ne treba pokretati konvencionalne političke korake, već se mora delovati na inovativan način. Kao jedno od rešenja koje su u opticaju u javnosti, Tadić je pomenuo i koncept “dve Nemačke”, koji ne podrazumeva obavezu Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali ostavlja prostor da se reše brojna životna pitanja koja opterećuju pripadnike oba naroda.

“Nerealistično je da se sada bavimo prognozama kako će teći dijalog, jer on se sada fokusira pre svega na tehnička pitanja. Srbija je spremna da u dijalogu učestvuje na svaki način i da rešava istorijski konflikt srpskog i albanskog naroda”, kazao je Tadić.

“Ja u ovom trenutku ne bih kalkulisao sa rešenjima, jer nijedno rešenje nije realistično dok se ne uđe u novu fazu dijaloga ili dok se dijalog ne pretvori u pregovore. Za to je potrebno da postoje povoljne međunarodne okolnosti,i nije samo želja Srbije i Albanaca sa Kosova odlučujuća za tu stvarveć čitav međunarodni kontekst”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da želi da konsoliduje politiku Srbije kako bi povećao šanse da odbrani legitimne državne interese na Kosovu i Metohiji, a to, pre svega, podrazumeva vođenje miroljubive politike, pronalaženje saveznika na međunarodnom planu i pronalaženje rešenja koje je održivo u ekonomskom, bezbednosnom i socijalnom smislu

Tagovi:
Autor/ica 20.5.2011. u 23:04