Polustranci i polupederi

Goran Pandža
Autor/ica 31.3.2013. u 19:55

Polustranci i polupederi

Šta se dobije kada spojite polovicu stranca i polovicu homoseksualca? Cjelovitog inozemnog biseksualca? Ne… već batine.

Tako se barem da zaključiti iz prošlosedmičnih nemilih događaja u Sarajevu, kada su uz inovativni povik “Pola stranci, pola pederi!”, te standardno usvojeni za ovakve situacije “Ubij pedera!”, brutalno premlaćeni aktivisti LGBTQIA udruženja “Okvir”.

Novi neprijatelj detektovan

Ovo je samo logičan slijed događaja nakon što su određeni klerikalno-desničarski krugovi i mediji kao novog društvenog, vjerskog i  nacionalnog neprijatelja detektovali, kako sami otvoreno kažu – pedere.

Ukoliko se vratimo par mjeseci unazad i pročitamo tekstove poput “Udruženje ‘Okvir’ – antibošnjačka pederska popisna kampanja”, na izvjesnom portalu iz oblasti “kulture” gdje neimenovani autor tvrdi: “Da se pitaju sarajevski pederi Bošnjaka, islama i muslimana ne bi bilo u Bosni i Hercegovini. Pederi bi sve Bošnjake legitimno “etnički očistili” i ravnomjerno ih rasporedili u više manjinskih nacionalnih grupa…”, očigledno je da se ništa drugo do ovakvog napada koji nije moglo ni očekivati.

Tući gej je okej?

Naravno, niti su akti fizičkog nasilja nad osobama drugačije seksualne orijentacije samo sarajevski specifikum, niti je ovaj slučaj u Sarajevu tek izolovani incident (hint: Queer festival), ali i sama činjenica da nasilje uzrokovano netrpeljivošću spram nečije seksualne orijentacije u tzv. mainstream medijima u BiH biva marginalizirano i uglavnom prešućeno u odnosu na slične incidente na, recimo, nacionalnoj osnovi, daje osnove za zabrinutost.

Jesmo li kao društvo već totalno izgubili osjećaj empatije prema stvarno, fizički ugroženima, ili ignorisanje ovog i sličnih batinjanja znači da smo se kolokvijalno, dvoentitetski i tronarodski usaglasili oko makar jedne zajedničke stavke – prihvatljivo je mlatiti polustrance-polupedere?

Očito da poput životinja na Orwellovoj Životinjskoj farmi trebamo konstantno pisati i ponavljati zapovjedi koje će nas održati u miru i na okupu, pa dok potraje. Prva i glavna bi valjda trebala biti ona univerzalna mudrost – živi i pusti da žive.

Goran Pandža
Autor/ica 31.3.2013. u 19:55