Bela kuća: Kosovo i Srbija potpisuju dokument uz Trampovo prisustvo

RSE
Autor/ica 4.9.2020. u 11:49

Bela kuća: Kosovo i Srbija potpisuju dokument uz Trampovo prisustvo

Predsednik SAD Donald Tramp sastaće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u petak u Ovalnoj kancelariji, prisustvovati ceremoniji potpisivanja i učestvovati u trilateralnom sastanku, saopštila je Bela kuća.

Kako prenosi Glas Amerike, posle sastanka u Beloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu.

U saopštenju Bele kuće, objavljenom u četvrtak kasno uveče po lokalnom vašingtonskom vremenu, ne navodi se šta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu, ili šta će taj sporazum sadržati.

Posle prvog dana pregovora u Vašingtonu, 3. septembra, Savet za nacionalnu bezbednost objavio je da su delegacije Kosova i Srbije napravile napredak.

“Veoma dobra runda razgovora sa liderima Srbije i Kosova. Ekonomska normalizacija znači posao za mlade ljude”, rekao je domaćin sastanka Robert O’Brajan nakon završetka druge runde pregovora u Beloj kući u Vašingtonu.

Prethodno je, nakon prve runde, objavio da pregovori napreduju i da je ona bila fokusirana na jačanje ekonomskih veza.

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da međusobno priznanje nije “više tema razgovora” delegacija Srbije i Kosova u Vašingtonu, premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti kazao je u četvrtak uveče da je učinjen veliki korak ka okončanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

Ovo je istorijski dan, a u petak očekujemo finalizaciju razgovora, rekao je Hoti nakon završetka druge runde pregovora u Beloj kući.

“Detaljnije informacije imaćete u petak, nakon okončanja razgovora. Dogovor je da se u petak saopšti sve oko čega smo se složili. Jednu stvar mogu da vam kažem. Štetni i neprihvatljivi sporazumi po Kosovo nikada nisu i neće doći iz Bele kuće. Učinili smo veliki napredak na ekonomskoj saradnji. O svemu o čemu govorimo sa Srbijom, naš cilj je recipročno priznanje. Danas smo učinili jedan veliki korak”, rekao je Hoti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da će se razgovori nastaviti i da će videti da li mogu da postignu dogovor. “Prvi dokument koji smo imali nosio je naslov ‘Ekonomska normalizacija’. Predstavnici Sjedinjenih Država su nam podelili dokument koji naša strana sa sigurnošću nije imala uvid (ranije) i koji nemate dozvolu da iznosite. Taj papir za nas nije bio lak i u njemu je bila tačka o međusobnom priznanju, što za nas nije novost. Rekao sam da to ne možemo da prihvatimo i Trampova administracija je bila fer, shvatili su da to ne možemo da prihvatimo”, rekao je Vučić.

On se zahvalio američkim domaćinima što su “bili spremni da čuju primedbe Srbije”.

Susret Hotija i Vučića u Beloj kući najavio je 14. avgusta specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel (Richard Grenell), koji je prethodno pokušao da organizuje susret na istom mestu Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

Do tog sastanka koji je bio zakazan za 27. jun nije došlo, tojest otkazan je nakon što je Kancelarija specijalizovano tužioca u Hagu objavila podnelo na ispitivanje optužnicu za ratne zločine na Kosovu protiv Tačija.

Nakon Vašingtona Vučić i Hoti će se sastati u Briselu, narednog ponedeljka, 7. septembra, kako bi održali još jednu rundu dijaloga na najvišem politčkom nivou.

RSE

RSE
Autor/ica 4.9.2020. u 11:49