Patrijarh za papinu posjetu Srbiji

tačno.net
Autor/ica 28.9.2013. u 09:49

Patrijarh za papinu posjetu Srbiji

Prvi puta je poglavar srpske pravoslavne crkve dao intervju jednim inostranim novinama. Patrijarh Irinej je u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung pozvao na izmirenje sa katoličkom crkvom i pozvao na ekumenski koncil.

Piše: Michael Martens

Preveo: Ešref Zaimbegović

Patrijarh srpske pravoslavne crkve Irinej izjasnio se u jednom razgovoru za FAZ za posjetu pape Srbiji. Istovremeno je međutim upozorio na opasnost atentata od strane srpskih izbjeglica iz Hrvatske. Više od 200 000 Srba moralo je napustiti “svoje domove i svoje crkve” u Hrvatskoj i žive “pod mizernim uslovima” u Srbiji, kazao je Irinej. Među njima “puno je onih koji ne bi rado vidjeli kako papa dolazi u Srbiju. Ako bi se papi nešto desilo od ovih nezadovoljnih ljudi moglo bi to baciti veliku sjenku na našu crkvu i naš narod.”

Zbog toga još nije sazrelo vrijeme za papinu posjetu: “Mi ne znamo da li mu se može obezbjediti potpuna sigurnost u našoj zemlji. Konačno čak i u Rimu je izvršen atentat na papu”, upozorio je Irinej u prvom intervjuu koji je ikada jedan patrijarh srpske pravoslavne crkve vodio sa inostranim novinama. Srbija spada u malo evropskih zemalja koje čak ni “papa putnik” Ivan Pavle II nije posjetio.

 „Kod nas ima pojedinih pesimista koji svaki kontakt sa rimsko-katoličkom crkvom smatraju štetnim za pravoslavlje, što apsolutno nije tačno i ne može se prihvatiti” rekao je Patrijarh Irinej u razgovoru za FAZ.

Uprkos mogućim primjedbama patrijarh izričito pozdravlja zbližavanje pravoslavlja i katolicizma. Kao idealno mjesto za susret između katoličke i srpske pravoslavne crkve naveo je Irinej grad Niš u južnoj Srbiji koji je pod antičkim imenom Naissus bio rodno mjesto Konstantina Velikog, koji je Milanskim ediktom prije 1700 godina pomogao prodoru hrišćanstva u Evropu.

“Jubilej bi bio prilika za sve predstavnike hrišćanske zajednice i crkvi da se, nakon vijekova, skupe na jednom mjestu punom značenja i da stupe u dijalog. Prije svega za pravoslavlje i za katoličku crkvu koje su veoma bliske, bilo bi od velikog značaja da nakon tolikih stoljeća dođe do razgovora”, rekao je patrijarh i predložio održavanje ekumenskog koncila.

faz.net

tačno.net
Autor/ica 28.9.2013. u 09:49