Crna nit

Petar Fehir
Autor/ica 26.2.2017. u 14:00

Izdvajamo

  • Sad pripremaju i zakonsku regulativu koja bi legalizirali njihovu divlju gradnju. Primijetili ste. Ono što je za pacifiste, entuzijaste, koji od svoje zemlje žele napraviti razglednicu koje se neće stidjeti i veliku većinu “normalnih” psovka, za radikale pod plaštom vlasti je svakodnevni vokabular: uniforma, NATO, krv, teritorij, domoljublje, helikopter.

Povezani članci

Crna nit

Foto: Getty/Mondadori

Zaboravljamo da, kako piše na nekom plotu, kad svi pređemo na istu stranu, brod se obično prevrne.

Prijedlog predsjednika HVIDRE i hadezeovog saborskog zastupnika da novaci dragovoljci, preko reda i bez obzira na kompetenciju, prvi dobiju posao nema veze ni s gromom ni vedrim nebom.

To je samo još jedan u nizu rđavih čavlova zabijenih u tabane napaćene zemlje. Što bazdi na militarizaciju i uniformiranje društva, koje je započelo još dolaskom, maskirnim fetišima sklone tajnice NATO-a, na čelo.

I do sada se ta kajgana samopodgrijavala – jednom u ime klera, drugi puta u ime obitelji, treći izjavama ministara. Zajednički je nazivnik: konzervativna kleronacionalistička isključivost s ustašonostalgičarskim epoletama. Tvorevina bez mjesta za sve one koji misle drugačije. Jedna nesimpatična zemlja.

A uz lijepoočešljanog najbolje pristaje ”narodna” o Miri, iz koje vire tri vraga. Ni u čemu ne vidi ”dramu”. Ne treba paničariti, kaže. Dočekuje kritike s  poslovicom o psima i karavani.

Da prijedlog predsjednika udruge nije izašao iz njegovog šraftuka najbolje govori i obrazloženje: “Kad smo u sazivu Sabora razgovarali, ja sam to tada već spomenuo i ministar je rekao da je to dobra stvar, jer tako se zapravo gradi, čuva i opstaje nacija i nacionalna sigurnost. Tada smo najsigurniji. Oni koji su vojno obučeni bi trebali biti u državnoj službi. I da imaju prednost pri zapošljavanju, kao branitelji.”

Poslije se to pokušalo nemušto demantirati i proglasiti preuranjenim i nedobrim prijedlogom, ali balon je pušten. Kao i oko Ine, kao i oko poskupljenja plina, kao i oko abortusa i savjetnika za vanjske poslove.

Tehnologija navođenja vode na mlin koji melje sve inicijative i prigovore koji nisu dovoljno domoljubni je vrlo poznata i provaljenja. No, neimari ”bolje prošlosti” se i ne trude da to prikriju. Kao da hoće u što manjoj jedinici vremena renovirati što je više moguće na građevini koju su odavno proglasili za svoju.

Koju su svojedobno devastirali pa poskidali svu bolju stolariju, oluke i crijep. Sanitarija i bijela tehnika su razgrabljeni, a parket završio u kaljevoj peći.

Sad su krenuli rušiti i noseće zidove, a rupe na fasadi mazati blatom. A njega na lageru ne nedostaje. Bez građevinske dozvole verificirane na izborima.

Sad pripremaju i zakonsku regulativu koja bi legalizirali njihovu divlju gradnju.

Primijetili ste. Ono što je za pacifiste, entuzijaste, koji od svoje zemlje žele napraviti razglednicu koje se neće stidjeti i veliku većinu “normalnih” psovka, za radikale pod plaštom vlasti je svakodnevni vokabular: uniforma, NATO, krv, teritorij, domoljublje, helikopter.

Čitamo kako će i prikrivna (čuj prikrivna!) odora koju je Predjednica koristila u svojoj ”misiji” u Afganistanu, završiti u muzeju. Poslije bi se mogla, na nekoj aukciji, preko Fimi medije, prodati Ministarstvu obrane, a novac koristiti u nekoj narednoj kampanji.

Čak i zagrebački gradonačelnik koji, u svojim mokrim snovima, misli da je treći čovjek u državi, pokušava “in” ideju implementirati već u pionirskom dobu, uniformiranjem zagrebačkih osnovaca.

Slijedeći, valjda, crnu nit.

Zaboravljamo da, kako piše na nekom plotu, kad svi pređemo na istu stranu, brod se obično prevrne.

Petar Fehir
Autor/ica 26.2.2017. u 14:00