Bošnjačko razaranje Bosne

Prof. Dr. Nedzad Bašić
Autor/ica 11.9.2017. u 09:31

Izdvajamo

  • Promenada selafijske filozofije kroz podizanje spomenika raznim kraljevima čije ponašanje izaziva zabrinutost čovječanstva, dodjela počasnih doktorata iz pobuda koje se ne mogu odrediti kao akademske, izbor akademika isključivo po nacionalnim zrncima, nekontrolisano širenje kriminala, korupcije, nepotizma, i to pod okriljem Univerziteta, gdje bi toga po prirodi stvari trebalo biti najmanje, moralo bi biti predmet najviše interesa SDA kao najveće i najuticajnije političke stranke Bošnjaka, koja ovakve pojave ne bi smjela tolerisati na Univerzitetu u Bihaću i na drugim mjestima. Otuda i ovu „provokaciju“ koja stiže od naših susjeda, ma u kakvoj formi ona dolazila, treba tretirati kao upozorenje na pojave koje se ne bi trebale olako prihvatati, a ne kao označavanje Bošnjaka za odstrel, kako to u svom saopštenju čini SDA i njen politički vrh.

Povezani članci

Bošnjačko razaranje Bosne

Foto: akos.ba

Šteti li ugledu Bošnjaka podizanje spomen ploče saudijskom kralju, koji je označen kao glavni vinovnik pokolja djece u Jemenu, na Islamskom fakultetu  Univerziteta u Bihaću i da li to dovodi da se u susjednim zemljama  Bošnjaci sve više doživljavaju kroz prizmu terorizma. 

Saopštenje koje stiže iz SDA a koje se odnosi na kvalifikaciju  Bošnjake od strane pojedinih susjednih zemalja (Hrvatska, Austrija, Češka) kojima se Bošnjaci sve više doživljavaju kao nepoželjeni i opasni susjedi, koji se često vide kao potencijalni islamski teroristi, imalo bi zasigurno mnogo veći efekat da je SDA samo malo bolje analizirala šta se sve dešava pod okriljem aktivnosti njenih perifernih ogranaka, što u najmanju ruku ima utjecaja na ovakve stavove naših susjeda.

Ako se SDA baš htjela upustiti u polemiku sa našim susjedima po ovom pitanju morala je  prije svega analizirati njihove motive za ovakve kvalifikacije koje dolaz iz susjednih zemalja. Ovako ispada da saopštenje koje je stiglo od SDA više liči na još jedan scenarij zavjere protiv Bošnjaka/muslimana, što ih sve više gura u izolaciju i neprijateljstvo sa najbližim susjedima. Otuda ovakvo saopštenje SDA u najmanju ruku je neozbiljno za jednu političku stranku koja ima pretenziju biti vodećom političkom snagom Bošnjaka kao nacije i BiH kao zajedničke države svih njenih gradjana.

Šta se zapravo dešava iza SDA kulisa? Prije nekih mjesec dana na Univerzitetu u Bihaću,  organizovana je „akademska roštiljijada“ u čast postavljanja spomen ploče saudijskom kralju Selmanu, i to samo nekoliko dana  nakon upozorenja Generalnog Sekretara UN da bi se kralj Selman morao naći na crnoj listi zbog počinjenih zločina prema djeci u Jemenu gdje njegova armada neselektivno vrši uništavanje svega što diše i što se kreće, čak i za vrijeme svetog islamskog praznika Ramazana. Prethodno osuda za njegovo ponašanje u Jemenu stiglo je iz Parlamenta EU.

Međutim, ništa to nije smetalo Fadilu Islamoviću, rektoru bihaćkog univerziteta (koji se tradicionalno više od 15 godina nalazi pod patronstvom SDA) i dekanu Islamske pedagoške akademije u Bihaću i družini njegovih istomišljenika, da kralju Selmanu kao kralju „dvaju svetih harema“ postave spomen ploču sa njegovim imenom na zgradu Islamske pedagoške akademije, Univerziteta u Bihaću. Ubrzo nakon toga, da bi se ta promocija kralja Selmana pomjerila koliko toliko u sjenku zaborava, poziva se  Tanja Fajon parlamentarka EU, kojoj se, u prisustvu Zukorlićevog akademika (prvog akademika u Krajini), dodjeljuje počasni doktorat ovog Univerziteta, sa čime Univerzitet u Bihaću  parlamentarce EU dovode u istu ravan sa Kraljem koji se osumnjiči za najgori ratni zločin protiv djece i čovječnosti, i koji važi za najaktivnijeg promotora radikalne selafijske  filozofije Islama koja se sumnjiči da pokreće mnoge nevolje u nama susjednim zemljama u EU.

Uvodeći kralja Selmana  i Tanju Fajon u isti ambijent, ovim činom će Univerzitet u Bihaću dovesti  EU u mučnu situacije u kojoj joj sada ostaje malo prostora za reagovanje pošto eto njeni parlamentarci stoje rame uz rame sa kraljem kojeg EU i UN optužuje za najteže zločine počinjene prema djeci. I tako se na „univerzitetskoj roštiljijadi“ u Bihaću  EU počinje peći na tihoj vatri, što će austrijskog ministra vanjskih poslova, i ministre  još nekih zemlja EU,  motivirati da pošalje diskretnu kritiku o ćevapima i  terorizmu, aludirajući na moguću spregu između teroriza i Bošnjaka u Austriji.

Ne vjerujem da je austrijskom ministru vanjskih poslova,  kao ni njegovim kolegama iz drugih zemalja EU, bio krajnji cilj da Bošnjake proglase teroristima. Oni dobro znaju da to nije istina pošto u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj i drugim zemljama EU živi više Bošnjaka negu u cijeloj Krajini. Međutim, oni dobro znaju, što nažalost SDA i druge političke stranke u Bošnjaka ne znaju, ili se prave nevješte,  kakve posljedice ta „rostiljijada“ u Bihaću može imati, s tim više ako se organizuje na Univerzitetu gdje po prirodi stvari treba da se stvara univerzalni ambijent u kojem će se promocija kraljeva i sticanje titule počasnih doktora nauka i akademika  bazirati na vrijednostima koje u prvi plan stavljaju doprinos čovječanstvu, nauci i znanju a ne na političkoj manipulaciji, kao što je to slučaj sa bihaćkom „akademskom roštiljijadom“.

Nažalost, povodom te bihaćke „univerzitetske roštiljijade“ nije se oglasila ni SDA ni druge političke stranke u Krajini koje su radi očuvanja svojih koalicionih pozicija sa SDA u lokalnoj vladi ostale tihe,  čime je očuvanje digniteta Univerziteta u Bihaću i zaštita dostojanstva Bošnjaka prepustena neukom rektoru Fadilu i družini, kojima je mnogo značajnije politička manipulacija sa Univerzitetom nego sudbina BiH. A upravo ta „univerzitetska roštiljijada“ u Bihaću  bila je povod reakcije austrijskog ministra vanjskih poslova, i zvaničnika drugih susjednih zemalja, povodom čega se je oglasila SDA. To je samo prva njihova reakcija. Tek slijede reakcije EU, što bi moglo imati teške posljedice za građane BiH. Da ne govorimo o posljedicama na koje bi mogle uslijediti na unutarpolitičkoj sceni BiH.

SDA nije reagirala ni na to kada je tzv. „Bošnjačka Akademija“, efendije Zukorlića iz Sandžaka, počela aktivnu inauguraciju bošnjačkih „akademika“ širom Bosne i Hercegovine što će opasno dovesti u pitanje akademsku, dakako i političku cjelovitost BiH, zašto se SDA kao i sve političke stranke Bošnjaka inače deklarativno bore. BiH ima svoju oficijelnu Bosansko-Hercegovačku akademiju nauka i umjetnosti u čije članstvo valjda mogu ući svi oni koji su dali doprinos nauci, a ne samo oni koji imaju zasluge u promociji sandžačkog efendije.

Zasigurno da austrijski ministar vanjskih poslova i njegove kolege iz Hrvatske, Češke, koji su prozvani od strane SDA, nisu ni sa čim posebnim opterećeni kada su Bošnjaci u pitanju,  ali ih s pravom brinu razni slučajevi Bočinje, Bilala Bosnića, i „akademske roštiljijade“ u Bihaću, što ima tendenciju povezivanja svih tih slučajeva u jedan kompaktan proces, koji može imati teške posljedice ne samo za Bosnu već i za njihove zemlju.

Međutim, to ne brine SDA, to ne brine ni rektora Fadila, ni dekana Islamskog fakulteta, ni predsjednika vlade USK,  ni njegovog ministra za obrazovanje, kojima je mnogo značajnije zaposlenje sina, supruge, zeta, kume ili prije na Univerzitetu, na kojem sada ima više niskokalorični doktora nauka nego što ima studenata.

Da se sa ovim pitanjima bavila SDA i druge političke stranke  Bošnjaka, najvjerovatnije ove polemike odnosno ovog saopštenja SDA ne bi ni bilo.  Ne bi bilo ni opasnosti da Austrija i druge susjedne zemlje ukinu brojne beneficije za studiranje studenata iz BiH na univerzitetima u tim zemljama  što bi bila velika nesreća za sve te mlade ljude iz BiH.

Promenada selafijske filozofije kroz podizanje spomenika raznim kraljevima čije ponašanje izaziva zabrinutost čovječanstva, dodjela počasnih doktorata iz pobuda koje se ne mogu odrediti kao akademske, izbor akademika isključivo po nacionalnim zrncima, nekontrolisano širenje kriminala, korupcije, nepotizma, i to pod okriljem Univerziteta, gdje bi toga po prirodi stvari trebalo biti najmanje, moralo bi biti predmet najviše interesa SDA kao najveće i najuticajnije političke stranke Bošnjaka, koja ovakve pojave ne bi smjela tolerisati  na Univerzitetu u Bihaću i na drugim mjestima. Otuda i ovu „provokaciju“  koja stiže od naših susjeda, ma u kakvoj formi ona dolazila, treba tretirati kao upozorenje na pojave koje se ne bi trebale olako prihvatati, a ne kao označavanje Bošnjaka za odstrel, kako to u svom saopštenju čini SDA i njen politički vrh.

 

Prof. Dr. Nedzad Bašić
Autor/ica 11.9.2017. u 09:31