Otkud odjednom dogovor lidera?

Autor/ica 30.12.2011. u 12:36

Otkud odjednom dogovor lidera?

Dogovor oko Savjeta ministara BiH poklopio se sa povlačenjem istrage u slučaju pronevjere preko 100 miliona budžetskog novca u RS za izgradnju Administrativnog centra Vlade RS i autoputa Banjaluka – Gradiška.

Dogovor oko formiranja Savjeta ministara BiH u trenutku kada nikome nisu dati veći ustupci, pokrenulo je pitanje kako je moguće da su se upravo sada politički lideri dogovorili oko svih pitanja. Dok je trajao sastanak, Specijalno tužilaštvo RS saopštilo je da je povuklo optužnicu protiv Milorada Dodika, Aleksandra Džombića i još nekih ljudi iz političkog i privrednog života zbog navodne malverzacije sa budžetskim novcem od preko 100 miliona maraka. Ivana Korajlić iz Transparency Internacional-a BiH kaže da je zanimljivo da se sve to dogodilo istog dana ali da je to bilo i očekivano „… s obzirom na to da je prije šest mjeseci istraga prebačena sa državnog na Specijalno tužilaštvo RS, što je očigledno bilo sa tim ciljem da se može izvršiti veći pritisak da se ta istraga obustavi.“

Dovoljno argumenata za sumnju

Politički analitičar Ibrahim Prohić kaže da je veza očigledna i o njoj se mora razmišljati. Iza scene, kaže Prohić sigurno postoji neki dogovor u kojem su do juče zakleti protivnici odjednom zadovoljni: „Povlačenju tužbe treba dodati i kredit od 150 miliona od EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj, op.ur.). U svemu tome ima koincidencije, a meni se čini da ima i nekih uzročnih veza. S druge strane, Čović je dobio Ministarstvo pravde, ono što je njemu u ovom trenutku najpotrebnije. Tako da ima dovoljno argumenata za sumnju da su ove stvari povezane.“

Novinarka „Oslobođenja“ Gordana Katana kaže da je ovakva situacija čudna samo za one koji nisu pratili slučaj od početka. Sve je posljednjih mjeseci upućivalo na takav razvoj događaja, kaže Katana: „Onog trenutka kada je Tužilaštvo BiH ustupilo predmet Specijalnom tužilaštvu RS u slučaju protiv Milorada Dodika, bilo je jasno da će to biti jedan od uvjeta kako bi se postigla vlast na državnom nivou“.

Specijalno tužilaštvo RS produžena ruka vlasti?

Opozicija u RS poslije obustavljanja istrage takođe postavlja pitanja. Vukota Govedarica iz SDS-a smatra da više nema razloga za postojanje Specijalnog tužilaštva jer je postalo produžena ruka vladajućeg režima: „Najvjerovatnije Specijalno tužilaštvo izigrava Djeda Mraza koji treba da da poklon Miloradu Dodiku i ostaloj družini koja je učestovala u svim ovim, nazovimo ih aferama.“

Politička analitičarka Tanja Topić ne dovodi u vezu postizanje dogovora oko Savjeta ministara i povlačenje istrage. Ipak značajno je, kaže Topić, na koji način su se prezentovale vijesti o ovim slučajevima: “Veliki prioritet i na prvom mjestu je bilo obustavljanje istrage, a tek nakon toga postizanje dogovora na državnom nivou.”

Milorad Dodik neće oprostiti

Ipak Milorad Dodik nakon obustavljanja istrage rekao je da neće ostati dužan te da „bez obzira što se očekuje da to kažem, neću oprostiti. Od početka je bilo jasno i fingirano da tu nema naravno ništa što bi moglo biti optuživanje“.

Specijalno tužilaštvo RS obustavilo je istragu u krivičnom predmetu protiv Milorada Dodika, Mladena Lazendića, Nedeljka Čubrilovića, Fatime Fatibegović, Milenka Dakića, Aleksandra Džombića i Dragana Davidovića. Bili su osumnjičeni za zloupotrebu položaja prilikom izgradnje Administrativnog centra Vlade RS, autoputa Banjaluka – Gradiška, zgrade RTV doma Radio-televizije RS.  Tužilaštvo BiH podnijelo je krivičnu prijavu zbog sumnje da su iskoristili položaje i ovlašćenja te omogućili pribavljanje imovinske koristi kompaniji “Integral inženjering” u višemilionskom iznosu te tako oštetili budžet RS.

Deutsche Welle

Autor/ica 30.12.2011. u 12:36