Otvorena izložba “Srpsko slikarstvo i vajarstvo u BiH 1896-1955”

tačno.net
Autor/ica 18.10.2013. u 09:00

Otvorena izložba “Srpsko slikarstvo i vajarstvo u BiH 1896-1955”

U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu otvorena je izložba “Srpsko slikarstvo i vajarstvo u Bosni i Hercegovini 1896-1955”.

Izložbu je otvorio prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik SPKD “Prosvjeta” Sarajevo i Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, a o koncepciji odabira i postavke izložbe govorila je Ivana Udovičić, autor izložbe.

– Prezentirali smo najbolje iz velikog opusa Umjetničke galerije BiH, tako da svi posjetioci mogu pronaći nešto za sebe. Sva izložena djela vlasništvo su Umjetničke galerije BiH i govore priču o početcima slikarstva u BiH. Prikazani su portreti, autoportreti, dio folklornih motiva i tekovina koje su naši slikari smatrali bitnim i zanimljivim za zabilježiti – kazala je Udovičić.

Izložbu su organizirali Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” povodom 111.godišnjice postojanja i rada, i Umjetnička galerija BiH.

Ljubitelji klasičnog slikarstva i umjetnosti mogu do 17. novembra uživati u 134 slike, 30 autora, i to je samo jedan dio koji posjeduje Umjetnička galerija BiH.

Izložena su djela eminentnih umjetnika Romana Petrovića, Branka Radulovića, Pere Popovića, Đorđa Mihajlovića, Adele Ber Vuković, Todora Švrakića, Branka Šotre, Jovana Bijelića, koji su zabilježili značajne trenutke bogate historije i tradicije Bosne i Hercegovine kroz portrete, autoportrete, sakralne i folklorne motive.

Oslobođenje

 

tačno.net
Autor/ica 18.10.2013. u 09:00