Dijalog Prištine i Beograda netransparentan

Autor/ica 17.6.2011. u 22:40

Dijalog Prištine i Beograda netransparentan

Član pregovaračkog tima Prištine Dren Zeka ipak vjeruje da su građani Kosova dobro informisani o tehničkom dijalogu koji se vodi u Briselu i u prilog tome navodi da kosovska delegacija redovno informiše javnost o toku razgovora.

Međutim, jedino konkretno što se od njega može čuti jeste da do ovog momenta nije bilo konkretnih dogovora, ali da su u pripremi nacrti šest sporazuma koji će vrlo brzo biti i formalizovani.

“Tih šest nacrta odnose se na teme koje su otvorene na početku i za koje su strane imale više vremena da iznesu svoja mišljenja i približe stavove. Riječ je o civilnom registru, kastarskoj dokumentaciji, energetici, carinskim pečatima, telekomunikacijama i slobodi kretanja”, kaže Zeka.

Zeka, koji je i politički savjetnik šefice kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom Edite Tahiri, podsjeća da je dijalog počeo 8. marta ove godine i da su do sada održane četiri runde razgovora u Briselu, ali i niz sastanaka na ekspertskom nivou.

Mladi Srbi samo znaju da je dijalog počeo

Za Nebojšu Perića, političkog savjetnika gradonačelnika opštine Gračanica, dijalog između Prištine i Beograda nije dovoljno transparentan. On navodi da nisu dovoljno informisani čak ni kosovski zvaničnici: “Ako imamo situaciju, što se političke scene Kosova tiče, da albanski politički subjekti i u samoj Skupštini nisu zadovoljni i nisu dovoljno obaviješteni o samom procesu, pa je u medijima pisalo da čak ni predsjednica Kosova nije upoznata sa detaljima pregovora, na šta onda može da nas navede zaključak, a to je da pregovori nisu dovoljno transparentni.

Istovremeno, Dejan Mitić predstavnik nevladine organizacije „Omladinski centar Gračanica“ kaže da su mladi Srbi sa Kosova jako slabo informisani o dijalogu koji se vodi u Briselu. Rezultati istraživanja koje je ta organizacija sprovela među mladim Srbima ukazuje da im je jedino poznato da je dijalog počeo. “Tek svaki četvrti ispitanik zna da odgovori (na pitanje) kako se zovu glavni pregovarači u ovom dijalogu. Preko 80 odsto ispitanika nije znalo šta su po funkciji šefovi pregovaračkih timova. Preko 70 odsto ispitanika ne zna koliko je uopšte rundi održano, a tek svaki treći zna gdje su održavani ti sastanci.” 

Priština zainteresovanija za dijalog

Politički analitičar Azem Vlasi ocjenjuje da je javnost informisana onoliko koliko to žele određene strane u dijalogu: “Imam utisak da su građani Kosova bolje informisani o razgovorima zato što kosovska strana i kosovski mediji daju više važnosti tom dijalogu od beogradske strane.”

Vlasi smatra i da je kosovska strana iskrenija u dijalogu, dok Srbija prema njegovom mišljenju nije zainteresovana za esencijalni dogovor, jer bi takav dogovor osnažio kosovsku stranu kao državu, kaže Vlasi.

Tagovi:
Autor/ica 17.6.2011. u 22:40