O Bože Uskrs / Vaskrs je, a ja nisam sa Bosancima i Hercegovcima koje volim

tačno.net
Autor/ica 20.4.2014. u 13:51

O Bože Uskrs / Vaskrs je, a ja nisam sa Bosancima i Hercegovcima koje volim

Foto: Rimljani i Germani

Pitam se, koliko će vjerskih službenika Bosne i Hercegovine ovih dana demonstrirati – po uzoru na Isusa – na ulicama i trgovima Bosne i Hercegovine za prava poniženih, pokradenih, ugnjetavanih, siromašnih?
Možda se to isto pita i Isus, gledajući odozgo sa neba na malu Bosnu i Hercegovinu.
A Bog sve vidi i sve pamti – zapisano je u svetim knjigama.
A nije isključeno ni da bi demonstranti i borci za ljudska prava današnjice,
mogli u budućnosti postati bogovi moćnicima jučerašnjice.
Daće Bog…

Pise: Sergio Šotrić

U zemlji Germana – Saveznoj Republici Njemačkoj, ovih dana se boje uskrsnja jaja…
Jaja ima i crvenih i sivih, Ima ih i žutih i zelenih, ima ih i plavih…
Jaja u Njemačkoj ima svih boja, kao što ima i svakojakih nacija u našoj Deutschland.

Oko 60 % Nijemaca se danas izjašnjavaju kao pripadnici krišćanske crkve. Od toga je 29,9 % rimo-katolika, a 28,9 % evangelista. Ortodoxnih, svjedoka Jehovinih, pripadnika staro-orijentalne crkve je otpr. 2%.
Međutim, vrlo mali je broj građana, koji u Njemačkoj odu (barem jedanput godišnje) na misu u jednu od mnogobrojnih njemačkih crkava, iako je do skora čak i sam Papa bio Nijemac. Njihov broj se mjeri na otprilike 5% ukupnog stanovništva. Ovaj procenat je i dalje u kontinuiranom padu…

Najstarija naselja na ovoj plodnoj zemlji datiraju iz vremena prije 700.000 godina. Tadašnje stanovnike naučnici-paleontolozi danas nazivaju Homininima – vrsta: Homo Heidelbergensis i Homo Neanderthalensis.
U koje li su oni bogove tada vjerovali, koje su oni praznike tada slavili?
Ko li je njima tada uskrsnuo / vaskrsnuo?

I živjeli su tako ovi Homo Heidelbergensisi i Homo Neanderthalensisi u „Deutschland“, sve dok ih nisu istrijebili agresori iz Afrike.
Naime, prije otpr. 40.000 godina je iz Afrike u Germany došao „prvi gastarbajter“ – Homo Sapiens, ili kako ga moderna nauka i znanost ima običaj nazvati – moderni čovjek.
Ovaj moderni čovjek je „modrenim“ metodama potisnuo sve Homo Heidelbergensise i Homo Neanderthalensise – sve one, koji su bili drugačiji od njega samoga.
Jer, moderni čovjek je već tada trebao puno mjesta samo za sebe – moderni čovjek je želio čitavu Njemačku i čitav svijet samo za sebe.

U koje li je bogove moderni čovjek prije 40.000 godina vjerovao?
Koje li je on praznike tada slavio?
Ko li je njemu tada uskrsnuo / vaskrsnuo?

Arheologija je dokazala, da je na prostoru Njemačke 2.000 godina prije Krista proučavana čak i astronomija. Međutim, prvi pismeni dokumenti o germanskim plemenima potiču od antičko-grčkih i rimskih autora. To je bilo vrijeme, kada je jug Evrope važio za centar svjetske civilizacije i kulture.
Deutschland je tada važio (samo) za mjesto, gdje žive mnogobrojna, razjedinjena plemena Germana, što je u slobodnom prevodu značilo otpr. nešto kao plemena barbara (a danas bismo rekli huligana).

Stari Rimljani su 58. godine prije Krista odlučili da ove divljake – Germane civiliziraju, time što su ih vojno napali, osvojili, porobili i zauzeli veliki dio današnje Njemačke. Jedan od najvažnijih gradova za vrijeme Rimljana u Njemačkoj je bio grad Keln, u kojem ja i moja familija 2014. godine dočekašmo ovogodisnji Uskrs / Vaskrs.

1990. godine – dvije godine prije početka najkrvavijeg rata u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, rata u maloj Bosni I Hercegovini, Nijemci su se ponovo ujedinili.
Četiri svjetske sile – pobjednice u Drugom svjetskom ratu, stavile su ubrzo nakon toga van snage svoja “Visoka predstavništva” u Njemačkoj, tako da je ujedinjena Deutschland, nakon dugo vremena (od 1945. godine), ponovo dostigla potpunu suverenu državnost TEK 15. Marta 1991. godine.
Savezna Republika Njemačka je danas federativna savezna republika, koju čini ukupno 16 zemalja (republika).

Iste godine, kada su se Nijemci ujedinjavali, narodi savezne federativne Jugoslavije su se počeli razjedinjavati.
23. decembra 1990. godine Slovenci su na referendumu izglasali, da žele da budu neovisni tj. da ne žele da kao Nijemci ostanu (zaostali) u saveznoj fedrativnoj državi.
Samo tri mjeseca nakon što je Savezna Republika Njemačka ponovo postigla potpuni državni suverenitet, od bivše Jugoslavije su se 25. juna 1991. otcjepile Slovenija i Hrvatska.
Tadašnji premijer Jugoslavije – Ante Marković, je u tom trenutku opunomoćio JNA, da zaštiti državne granice. Prve oružane borbe su počele dva dana kasnije.
Opet je, po ko zna koji put, počeo krvavi rat u Evropi…

U koje bogove je moderni čovjek u Evropi 1991. godine vjerovao?
Da li je taj moderni čovjek u toj modernoj Evropi znao da se nekoliko sedmica prije početka rata i te 1991. slavio Uskrs / Vaskrs?
Da li su mu bile poznate poruke Isusove? Da li mu je bilo poznato zbog čega su Isusa mučki ubili, zbog čega su ga razapeli na križ?
Ako to običnom modernom čovjeku u Evropi krajem 20 vijeka / stoljeća možda nije bilo poznato, gdje su bile hiljade i hiljade vjerskih službenika? Zašto te sluge božije na zemlji, nisu ovim Evropljanima (na redovnim misama) objasnile poruku Isusovu? Šta je Isus propovjedao, za šta se javno zalagao, koga je uzimao u zaštitu, za šta je demonstrirao, zbog čega je proganjan, zbog čega je ubijen?

Umjesto objašnjenja božijih zapovijedi, od strane stručnjaka – od strane svećenika i vjerskih službenika – SLUGA BOŽIJIH na zemlji, mi smo tada dobili samo (obojena) jaja.

NAMA SE I DANAS (SAMO) BOJE JAJA!
MI SEI DANAS (SAMO) UTUCAVAMO ŠARENIM JAJIMA!

U Bosni i Hercegovini već skoro tri mjeseca demonstriraju ugnjeteni i pokradeni Evropljani.
U Bosni i Hercegovini već skoro tri mjeseca demonstriraju obespravljeni i siromašni Evropljani.
U Bosni i Hercegovini već skoro tri mjeseca demonstriraju hrabri i ponosni građani.

DA LI BI JESUS / ISUS / KRISTUS / HRISTUS /  DANAS I SAM DEMONSTRIRAO SA GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE?

Predanje, literatura, sveta knjiga itd. ostaviše nam na razmišljanje napr. i ovo:
Isus je od tadašnje (korumpirane) političke oligarhije / sile – Rimske imperije (Pontius Pilatusa), zbog kršenja (religijskog) reda i mira, bio lišen slobode, te osuđen na smrt. Tadašnjim moćnicima nije bila dovoljna brza (tiha) smrt. Želja im je bila, što više javno diskreditirati, ismijati i poniziti ovog “novog kralja jevreja” (kako su Isusa tada pogrdno nazivali). Iz tog razloga su mu na glavu stavili i “krunu” od trnja…
Na kraju je ta velika rimska sila primjenila i ponižavajući i svirepi oblik pogubljenja – smrt na krstu / križu.
I razapeli su ti silnici – smrtnici Isusa – Sina Božijeg – na križ/krst…
Oprosti im Bože – oni ne znaju šta rade…
Smrt je nastupila u (Veliki) petak…
Treći dan nakon smrti, Isus je uskrsnuo / vaskrsnuo – pobijedio smrt – pobijedio sirovu ljudsku silu na ovom zemaljskom svijetu smrtnika…
Krišćani / Hrišćani ovih dana slave njegovu pobjedu, njegovo ponovno rođenje, njegov USKRS / VASKRS.

Isus je dijelio sudbinu poniženih, pokradenih, ugnjetavanih, siromašnih…
Njegove poruke su ostale iste – i prije i poslije USKRSA / VASKRSA!

Stotine godina poslije razapinjanja Isusa na križ – sve do 325. godine – kršćani / hrišćni su bili proganjani, ubijani, njihova imovina konficirana, njihove crkve spaljivane…
Najbrutalnije je ovo bilo provođeno za vrijeme rimskog Cara Dioklecijana (otp. 245 – 316). Njegova politika nasilja je međutim definitivno propala, nakon što je njegov nasljednik – rimski Car Konstantin I uveo političke promjene.

Na kraju ovog procesa – 27. februar 380. godine – istočnorimski car Theodosius I. je u prisustvu zapadnorimskog cara Valentiniana II. u gradu Solunu potpisao dekret u kojem je kršćanstvo / hrišćanstvo ozvaničio kao državnu religiju.

Centar Rimske imperije – Rim – je potom postao sjedište nove svjetske religije – kršćanstva.

Jesus / Isus / Kristus / Hristus, koji je likvidiran, ubijen, pogubljen, samo iz razloga što je demonstrirao za prava poniženih i ugnjetavanih – zbog kršenja (religijskog) reda i mira – postao je naknadno BOG i pra-pra unucima onih rimskih dželata i ubica, koji su ga nemilosrdno ubili i razapeli na križ.

Pitam se, u koliko crkava u Bosni i Herceovini će vjerski službenici ove 2014. godine, prilikom ovogodišnjeg Uskrsa / Vaskrsa, stati u odbranu građana-demonstranata, koji se bore za prava poniženih, pokradenih, ugnjetavanih?

Pitam se, u koliko crkava u Bosni i Herceovini će vjerski službenici ove 2014. godine objasniti vjernicima, da se – po uzoru na Jesusa / Isusa – trebaju i sami boriti za prava poniženih, pokradenih, ugnjetavanih?

Pitam se, u koliko crkava u Bosni i Herceovini će vjerski službenici ove 2014. godine objasniti vjernicima, da je krađa i kriminal političara grijeh i prema Bogu i prema ljudima?

Pitam se, koliko će vjerskih službenika Bosne i Hercegovine ovih dana demonstrirati – po uzoru na Isusa – na ulicama i trgovima Bosne i Hercegovine za prava poniženih, pokradenih, ugnjetavanih, siromašnih?
Možda se to isto pita i Isus, gledajući odozgo sa neba na malu Bosnu i Hercegovinu.
A Bog sve vidi i sve pamti – zapisano je u svetim knjigama.
A nije isključeno ni da bi demonstranti i borci za ljudska prava današnjice,
mogli u budućnosti postati bogovi moćnicima jučerašnjice.
Daće Bog…

tačno.net
Autor/ica 20.4.2014. u 13:51