Odabrane predstave u konkurenciji “Mostarske liske”

tačno.net
Autor/ica 13.3.2017. u 11:35

Odabrane predstave u konkurenciji “Mostarske liske”

Završena je selekcija predstava za 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”, koji će se održati od 22. do 29. aprila / travnja u Mostaru, u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar.

Na natječaj je stiglo rekordnih 45 prijava iz svih krajeva regiona, a selektor festivala Adnan Lugonić, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar, u konkurenciju festivala je uvrstio sedam predstava te jednu predstavu izvan konkurencije. Sve predstave izvode se u Narodnom pozorištu Mostar s početkom u 20 sati.

Predstave u konkurenciji za nagrade “Mostarske liske” su: “Gospođa ministarka” (Branislav Nušić / režija: Slađana Kilibarda), produkcija: Bosansko narodno pozorište Zenica; “Malo blago” (Elen Marfi / režija: Slađana Kilibarda), produkcija: Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka; “Jedan sluga dva gospodara” (Richard Bean / režija: Vito Taufer), produkcija: Gradsko satiričko kazalište Kremepuh, Zagreb, Hrvatska; “Zbunjoza” / Perplex (Marius von Mayenburg / režija: Ivan Plazibat), produkcija: PlayDrama, Split, Hrvatska; “Demokracija” Zijaha A. Sokolovića; “Buzdovan – komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića” (Kleme Grubišić / režija: Predrag Stojmenović), produkcija: Kruševačko pozorište iz Kruševca, Srbija; te predstava domaćina, “Odumiranje međeda” (Branko Ćopić / režija: Emir Kapetanović), produkcija: Narodno pozorište Mostar.

Izvan konkurencije, u čast nagrađenih, će biti izvedena predstava iz Slovenije: “Stari klovni” (Matei Visniec / režija: Jaša Jamnik), produkcija: Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. Publici će biti omogućen titlovani prijevod predstave.

Adnan Lugonić, selektor festivala: “Festival komedije Mostarska liska će i ove godine ispuniti očekivanja publike i struke i ponuditi im predstave koje na duhovit način progovaraju o problemima svakodnevnice, a  budući da tu svakodnevnicu jednako kreairaju ljubav i politika, predstave  ovogodišnje selekcije možemo svesti na ta dva tematska okvira. Činjenica je da je u protekloj godini urađeno dosta komedija u zemljama regiona, što se vidi i po broju prijava koje su stigle na adresu Narodnog pozorišta Mostar, ali ono što ohrabruje je da je sve veći broj kvalitetno i visoko estetiziranih predstava žanra komedije. Samim tim u program ovogodišnje Mostarske liske su uvrštene predstave kojima nije jedini cilj da nasmiju i zabave publiku, već i da na viši nivo podignu praksu obrade komediografskih sadržaja”.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri i Žiri publike, i to:

  1. Velika liska – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini,
  2. Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala;
  3. Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala;
  4. Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju;
  5. Velika liska – nagrada za najbolju predstavu po izboru publike;
  6. Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

tačno.net
Autor/ica 13.3.2017. u 11:35