Mevlid Jašarević,bijednik, bolesnik i terorista

Autor/ica 29.10.2011. u 12:55

Mevlid Jašarević,bijednik, bolesnik i terorista

Osoba koja je u petak (28.10.) napala Američko veleposlanstvo u Sarajevu je Mevlid Jašarević (23), državljanin Srbije iz Novog Pazara, potvrdili su istog dana službenici sigurnosnih agencija BiH. Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo je objavio kako je Jašarević već prije posjećivao Gornju Maoču, vehabijsko uporište kod Brčkog, u kojem je policija BiH u veljači 2010. godine uhapsila nekoliko vehabija. Državni tužitelj Avdo Čampara je ukazao kako je Jašareviću 2005. godine suđeno u Austriji za krivično djelo razbojstva. Nakon tri godine provedenih u austrijskom zatvoru, protjeran je u Srbiju.

“Mevlid Jašarević je u ranim jutarnjim satima u petak prešao granicu, ušao u BiH i izvršio teroristički čin. Vrlo je teško kad netko individualno odluči nešto uraditi, da ga onda pratite, locirate i djelujete”, kazao je Džuvo. On nije mogao odgovoriti na pitanje, da li je ova osoba imala suučesnike u jučerašnjem napadu, ali je dodao da nadležne institucije BiH surađuju s policijskim agencijama u Srbiji. I u toj zemlji traje istraga jer je Jašarević srbijanski državljanin. U međuvremenu je priopćeno kako je srbijanska policija pojačala osiguranje veleposlanstva SAD-a u Beogradu.

Službenici policije Bosne i Hercegovine smatraju kako je još rano govoriti o motivu napada i da se to tek treba utvrditi istragom. Prema tvrdnjama očevidaca, napadač je uzvikivao parole protiv SAD-a. “Ono što je za sada evidentno, mi smo otvorili istragu u ovom predmetu zbog krivičnog djela terorizma na osnovu dokaza koje smo do sada prikupili”, izjavio je Džuvo. Mevlid Jašarević je uhićen i nalazi se u bolnici gdje mu se pruža pomoć, jer je povrijeđen tijekom pucnjave pred veleposlanstvom. Kod Jašarevića su pronađene i dvije ručne bombe. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je najavio odlučnu borbu protiv terorizma, odnosno čitav niz mjera, od promjene zakona do materijalnog osiguranja obavještajnih i policijskih jedinica i institucija BiH “kako bi borba protiv terorizma, ali i kriminala uopće, bila što efikasnija”. “Pojačat ćemo mjere i koordinirati i raditi na tome da omogućimo građanima što veći stupanj sigurnosti”, izjavio je nakon izvanredne sjednice Predsjedništva BiH član kolektivnog šefa države Bakir Izetbegović.

“Ovaj napad nije nešto što će poremetiti aktivnosti i nastojanja koja Sjedinjene Američke Države poduzimaju u ovoj zemlji. SAD su prijatelj građana BiH i mi smo ovdje da ostanemo dugoročno”, izjavio je sinoć u Sarajevu veleposlanik SAD u BiH Patrick Moon. “Nadamo se da će ovaj incident biti iskorišten kako bi se građani BiH ujedinili i krenuli prema zajedničkom cilju i onome što je neophodno da urade kako bi postali dijelom Europe”, poručio je veleposlanik.

Čelništvo BiH je jednodušno u osudi terorističkog napada koji, kako mnogi ističu, nije samo napad na Američko veleposlanstvo, već i napad na BiH i građane ove zemlje. Građani Sarajeva su još u šoku. Od institucija uglavnom traže “akciju kojom će jednom za sva vremena biti zatvorena vrata ljudima sumnjivih ciljeva i radikalnih političkih ideja, spremnih da ih ostvaruju terorističkim akcijama”. Pojedine nevladine organizacije optužuju državu “koja se nije na vrijeme obračunala s ekstremističkim skupinama koje godinama otvoreno djeluju u BiH”.

Tagovi:
Autor/ica 29.10.2011. u 12:55