Kosturi iz Kosoričinog ormara. (I sefa, i vrta…)

Autor/ica 12.9.2011. u 10:43

Kosturi iz Kosoričinog ormara. (I sefa, i vrta…)

OVAKO se ponašaju bande nakon pljačkaškog pohoda: torbe s ukradenom lovom zaključaju u stranački sef, a inkriminirajuće papire zakopaju u vrtu pored štale. I onda se prave kao da se ništa nije dogodilo.

Blagajnica HDZ-a Branka Pavošević iskopala je iz svog vrta podatke o gotovinskim isplatama tijekom izbornih kampanja, posebno predsjedničke iz 2005. godine, a Jadranka Kosor ponaša se kao da to nema veze s njom.

Prijavila šest, potrošila dvanaest milijuna

Nije to ništa novo. Ponašala se tako i prije šest godina kad je Stjepan Mesić upozoravao da nešto nije u redu s financiranjem njezine kampanje. Prijavila je šest milijuna kuna troškova – manje čak i od samog Mesića – a potrošila gotovo 12 milijuna.

Ponašala se kao da se sva ona raskoš u kampanji, deseci televizijskih spotova i stotine jumbo plakata, mogla kupiti za pišljivih šest milijuna kuna. Jako se, međutim, ljutila kad joj je Mesić predbacivao da “iskače iz paštete” i sada je jasno zašto. Ona je, naime, ispala iz Barišićeve torbe.

Afera kamioni za predsjedničku kampanju

Iste one torbe koju je uredno pospremila u stranački sef nakon što je preuzela dužnost od Ive Sanadera. Istog onog Sanadera koji joj je objasnio da se dvije trećine stranačkih potreba financira iz crnih fondova. A ona sve to uredno primila na znanje. I o svemu tome uredno šutila.

Kao što je uredno prešutila i nedavne tvrdnje HDSSB-ovaca da je novac iz afere kamioni – otkrivene upravo te 2004. godine – završio u predsjedničkoj kampanji Jadranke Kosor. Pa nije vrag da nije baš ništa znala.

Priče iz blagajničina vrta

Trebala je gospođa Pavošević, osoba za koju nitko od novinara koji su godinama pratili HDZ nikada nije čuo, navući gumene čizme, primiti se lopate i zaroniti u vrt iza štale da bi se priča o prljavim financijama HDZ-a konačno proširila i na njegovu predsjednicu. Odnosno, vratila se tamo odakle je počela.

Kosor je godinama bila Sanaderova desna ruka, ali nije znala ništa o njegovim prljavim poslovima. Bila je predsjednička kandidatkinja HDZ-a, ali nije imala pojma o tome kako se financira njezina kampanja.

Iz stranačkog sefa izvučena je torba s prljavim novcem, a ona nije imala pojma kako se tamo našla. Novinari postavljaju pitanja odakle joj toliki broševi, čime je platila skupe kostime, ogrlice i torbe, a ona ih uporno ignorira.

Fora prolazi samo jednom

E pa fora je mogla proći jednom, ali ne može baš svaki puta. Odnosno, javnost se može prevariti jednom, ali pet puta je ipak previše.

Uostalom, čak i ako prihvatimo činjenicu da Kosor doista nije ništa znala, moramo se upitati što to govori o njoj? O osobi koja ne samo da nije ništa znala, nego se nije ni potrudila saznati. Što je jednako strašno.

Dokle će Jadranka Kosor izigravati sveticu? Njezini kosturi više ne ispadaju samo iz ormara, nego iz stranačkog sefa ili se, kao u ovom slučaju, čupaju iz blagajničinog vrta pored štale.

I kao što godinama, kao predsjednički kandidat ili potpredsjednica HDZ-a, nije ništa znala o stranačkom kriminalu, kao premijerka Kosor zna odakle dolaze ove optužbe o financiranju njezine kampanje. “Ovo što se događa na neki je način odgovor nekih meni”, izjavila je u nedjelju, nakon što su podaci iz istrage objavljeni u medijima.

Ne zna kad se krade, ali zna kad se podmeće

Nešto, dakle, ipak zna. Ne zna kad se oko nje i u njezino ime pljačka i krade, ali zna kad joj se podmeće.

Kad su joj prije šest godina novinari postavljali pitanja o sumnjivom financiranju njezine predsjedničke kampanje, Kosor je servirala već legendarni odgovor: “Pitajte Mačeka”.

Novinari su ga pitali, ali odgovor nisu dobili. Je li Kosor palo na pamet da ga upita? Kao što joj je nedavno palo na pamet da Mladena Bajića upita vodi li istragu protiv HDZ-a.

Možda je ipak bolje da se vrati u svoje blaženo neznanje, moglo bi joj vrlo brzo opet zatrebati. Kad joj istražitelji pokucaju na vrata.

Index.hr

Autor/ica 12.9.2011. u 10:43