KRISTALNA NOĆ

Ivo Anić
Autor/ica 5.11.2016. u 11:36

KRISTALNA NOĆ

Od svih stvari koje Hrvatima škode, ne trebaju im i čine ih bolesnima, uz duhanske proizvode, turističke naknade i gorivo, ministri nove nam Vlade zaključili su da su najgora stvar – knjige. Kada malo bolje pogledate ideja i nije toliko luda. Hrvati kada bi više čitali, više bi vjerojatno i razmišljali, a to je pogubno pogotovo za mlade Hrvate koji bi trebali misliti isključivo onako kako im se misliti ukaže. Ukazima sa oltara, sa državne dalekovidnice ili sa portala koje financiraju udruge koje brinu o takvim stvarima, obitelji, mladima i književnosti. Pomno čitaj što se piše, govorio je Marko Aurelije nekoć davno, neka tvoj um pronikne u ono što se događa, kao i u uzroke događaja, misleći vjerojatno isključivo na Rimljane, ne na barbare koji će se spustiti sa Karpata i razjebati im civilizaciju.

I teško da će bilo tko kurcem mrdnuti na današnji prijedlog da se poveća PDV na knjige na dvanaest posto kako bi se namirila vojska državnog aparata i teško da će bilo tko izaći na ulice, prosvjedovati ili daleko bilo izaći iz sabornice kako bi se opstruirao kvorum izglasavanja takvog proračuna. Odmahnut će rukom i oni najtolerantniji, pljunut će i opsovat oni koji ionako drže da knjige pišu uglavnom neradnici i probisvijeti, slatko i zadovoljno će se nasmijati svi oni kojima knjiga znači nešto slično sotonskom pentagramu, a mi kojima knjiga znači predstavlja  zrak i vodu još ćemo jednom samo tužno slegnuti ramenima i odreće se cigareta. Jer bez cigareta se može, ali bez knjige se ne smije.

Hrvati sve manje čitaju i potpuno je logično da se uvodi tako visoka stopa PDV-a na knjige. Koji će kurac Hrvatima knjige? Sve što Hrvatima treba imaju u svojim župama i nadbiskupijama, imaju svete sličice sa kojih nije potrebno isčitavati bilo što, mladi Hrvati imaju svoje aplikacije, svoje turbo – folk senzacije, a za sve ostalo pobrinut će se dušebrižnici kojima svakako ide u prilog da im je nacija što gluplja i da naravno, iz generacije u generaciju taj trend raste. Ako napravite anketu među mladima, a takve i slične ankete rade se već godinama stanje je alarmantno kako nam sugeriraju stručnjaci, čak i one temeljne stvari mladost nam ne zna, srednjoškolci ozbiljno drže kako je zemlja ravna ploča i nije sasvim jasno u kojem vijeku živimo.

 Ako ih izravno pitate, njima ionako te stvari nisu važne, kao što im uostalom ništa nije važno niti imaju o čemu svoj sud.

Potpuno identična garderoba, potpuno identične aplikacije, potpuno sličan obrazac ponašanja i kloniran stil života odlika je današnjih generacija koje ne drže da se iz krda dobro izdvajati, kao što nije dobro biti poseban, imati drugačije poglede na život nego su oni koje se sugerira iz sakristije i devedeset posto mladih smatra kako želi iz ove zemlje otići što prije. Problem nastaje ako ih pitate za razloge odlaska, oni su uglavnom materijalne prirode, a rijetko i u minornim slučajevima svjetonazorske ili u samo nekoliko postotaka – zbog gušenja sloboda.

Paradoks je kako se upravo nad mladima vrši sustavna indoktrinacija, a knjige se poskupljuje i čini još više nedostupnima. Prošla su vremena Marxa i Trockog, kazat će upućeni i najnoviji gadget staviti na punjenje. Danas se „pranje mozga“ vrši drugim metodama, dok nakladnici krše ruke i otpuštaju i ono malo zaposlenih. Nitko u ovoj zemlji više ne vjeruje da je knjiga bitna stvar, da je knjiga potrebna i da je potreba, civilizacijski doseg i trening za mozak, nitko više neće povjerovati da se isključivo knjigama stvara pametna i napredna mladost i nitko više ne vjeruje da knjiga vrijedi koliko kila mozga kako je to onomad ustvrdio bard HDZ-a.

Knjiga je stvar prošlosti, ustvrdit će mudrijaši i pokazati vam najnoviju aplikaciju na svom tabletu koju nikada neće otvoriti, sa koje nikada neće downlodati ni slova i od koje ih samo bole oči. A da od knjiga Hrvate bole oči ustvrdit će vam bilo koji stručnjak blizak vladajućima i blizak katoličkoj crkvi. Oči Hrvatima trebaju biti širom zatvorene, Hrvati ako već žele što pročitati imaju na raspolaganju vjerski tisak iza svete mise nedjeljom, ili prigodni letak kojim vas vaš trgovački lanac obavještava da su svinjske polovice na akciji, a mozak na kile nevjerojatnih devet zarez devedeset devet kuna.

Od svih stvari koje Hrvatima škode, ne trebaju im i čine ih bolesnima, uz duhanske proizvode, turističke naknade i gorivo, ministri nove nam Vlade zaključili su da su najgora stvar – knjige. I dobro je da je tako. Zamislite molim vas da se Hrvati najednom opismene, da počnu šta ja znam, čitati knjige i da što je nezgodna nuspojava kod čitanja, dobiju poriv da pišu, slažu rečenice ili ispisuju parole neugodnog sadržaja?

Prvi bih ja ostao bez posla, našao bi se zasigurno netko i pismeniji i pametniji, a zatim bi stvari išle domino efektom. Hrvati bi konačno shvatili koliko su nepismeni i oni što ih vode, a pogotovo oni što im rade u vodećim medijima, Hrvati bi skontali koje nepismene budale im zapravo pune portale i aplikacije i valjaju idiotarije po cijele božje dane i Hrvati bi zasigurno zaključili kako nešto svakako poduzeti treba po tom pitanju.

Zbog toga podržavam akciju mudrih i dalekovidnih ministara nove nam Vlade. Malo je dvadeset. Povećajte PDV na knjige sedamdeset, ma šta ja govorim, devedeset do sto posto. A preostale kontigente knjiga masovno spalimo na našim trgovima i napravimo lomače. I takvu jednu divnu noć nazovimo, na primjer, kristalnom.

Zar nije divna ideja?

 

Ivo Anić
Autor/ica 5.11.2016. u 11:36