Zatvaranje najmračnog poglavlja balkanske istorije

Autor/ica 26.5.2011. u 09:33

Zatvaranje  najmračnog poglavlja balkanske istorije

Prva reakcija iz Brisela na hapšenje Ratka Mladića stigla je iz Evropske komisije. Na podnevnom brifingu, portparolka komesara za proširenje EU, Nataša Batler, izjavila je da u Evropskoj komisiji imaju sve razloge da vjeruju da je Ratko Mladić zaista uhapšen:

“Smatramo da je Srbija shvatila važnost pune saradnje sa Tribunalom u Hagu, pomirenja sa svojom istorijom i svojim narodom, i da je odlučila da želi konkretne pomake na svom evropskom putu.”

I predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, koji se nalazi na sastanku G8 u Francuskoj, izjavio je da je hapšenje Mladića važan korak za Srbiju i međunarodnu pravdu. Čestitajući predsjedniku i Vladi Srbije na ovom „hrabrom gestu“, Barozo naglašava da je ovo hapšenje pozitivan razvoj događaja kako za EU, tako i za susjede Srbije, porodice žrtava i vladavinu prava u Srbiji.

Buzek: Hapšenje Mladića ubjedljiv dokaz srpskih napora

Ratko Mladić na položajima oko Goražda, april 1994.Ratko Mladić na položajima oko Goražda, april 1994.Još tokom konferencije predsjednika Borisa Tadića u Beogradu iz kancelarije predsjednika Evropskog parlamenta, Jiržija Buzeka, stiglo je saopštenje kojim se pozdravlja hapšenje Ratka Mladića:

“Ovo hapšenje je dobra vijest za Srbiju, za stabilnost u regionu i daje Srbiji novi zamah u njenom procesu pristupanja EU. Hapšenje Mladića je ubjedljiv dokaz srpskih napora i saradnje sa Tribunalom u Hagu”, izjavio je Buzek.

Predsjednik Evropskog parlamenta, podsjeća i na to da je preostali bjegunac, Goran Hadžić, i dalje na slobodi i da se svi napori moraju usmjeriti kako bi se i on izveo pred lice pravde.

Kacin: Serž Bramerc je bio u pravu!

Jelko Kacin: Dobar potez koji stiže prekasnoJelko Kacin: Dobar potez koji stiže prekasnoPovodom informacije o hapšenju generala Ratka Mladića, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin, izjavljuje:

“Mislim da je to dobra, odlična vijest, ali nažalost dolazi kasno. Serž Bramerc je sve vrijeme bio u pravu kada je načelno tvrdio i ustrajao na tome, da je Ratko Mladić u Srbiji i da je pitanje kredibiliteta Srbije ako ga i zašto ga ne pronađe. Sada se to konačno desilo i mislim da je to veliki doprinos za pomirenje u regionu, ali i da je to svakako samo prvi korak. Ratko Mladić mora da izađe pred sud i mora biti osuđen, a ne da bude ista priča kao sa Miloševićem, da sve lebdi u vazduhu i onda nikom ništa.”

Kad je u pitanju uticaj ovog hapšenja na dalje evrointegracije Srbije, Kacin kaže da će ovaj čin biti pozdravljen, da misli da će Srbija ispuniti uslove da dobije mjesto kandidata za članstvo, ali da zemlja i dalje ima jasan spisak stvari koje još mora da odradi.

Pak: Dobra vijest za pomirenje u BiH

U razgovoru za Dojče vele, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, Doris Pak, kaže da će hapšenjem Ratka Mladića doći do približavanja Srbije EU, ali i do pomirenja u BiH:

“Proslo je mnogo vremena, već 16 godina čekamo na hapšenje ovog čovjeka koji je odgovoran za masakr u Srebrenici i za još mnoge druge stvari. Mislim da je ovo bilo potrebno, ne samo za Srbiju, već i za istinsko pomirenje, posebno u BiH. Bez hapšenja Mladića, ne bi imali šansu da dođemo do tog pomirenja. Dobro je i zhavalni smo što je do ovoga došlo, ali ima još posla. Puna saradnja sa Tribunalom u Hagu je djelimično ispunjena, i nadam se da će se i ostalo brzo završiti. Nadam se i da će srpski narod prihvatiti da mora da zatvori prošlost kako bi napravio korak naprijed”.

NATO pozdravio hapšenje

Generalni sekretar NATO-a RasmussenGeneralni sekretar NATO-a RasmussenGeneralni sekretar NATO, Anders Fog Rasmunsen, izjavio je da „snažno pozdravlja vijest da je uhapšen Ratko Mladić, i da je njegova ekstradicija u Hag u toku”, te je dodao:

“Kako vojni komandant bosanskih Srba, general Mladić imao je ključnu ulogu u najcrnjim epizodama balkanske i evropske istorije, uključujući tu i opsadu Sarajeva i masakr hiljada bosanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. Gotovo 16 godina poslije tog genocida i drugih ratnih zločina, njegovo hapšenje pruža mogućnost pravdi da bude sprovedena.”

I Savjet Evrope je pozdravio hapšenje Ratka Mladića, naglasivši da će taj čin pomoći da se zatvori mračno poglavlje istorije Balkana, da će otvoriti put pomirenja u regionu, i omogućiti fokusiranje na evropsku budućnost čitavog regiona

Autor/ica 26.5.2011. u 09:33