Kolinda, zajebi nas, pa vrati Jugoslaviju

Petar Fehir
Autor/ica 18.1.2017. u 10:56

Kolinda, zajebi nas, pa vrati Jugoslaviju

foto: Wikimedia/U.S. Department of State

Povijest nas je ošamarila i demantirala. Ne jednom.

„Jugonostalgičarima uvijek predložim da se na jedan dan vratimo u Jugoslaviju, pa da vide koje bi se sve slobode ukinule” – kaže hrvatska predsjednica za austrijski Kleine Zeitung.

I još dodaje kako je „Jugoslavija bila utopija. Josip Broz Tito, komunisti i tadašnji mediji uvjeravali su ljude da je život divan kod nas. Svatko je imao plaću, neovisno o tome je li radio ili nije …”

Nećemo se baviti Kolindom. Nje su i onako pune sve novine i usta nakon serije skandala, od Kanade do USA.

Simptomatično je njeno spominjane Jugoslavije i Jugoslavena. Razlog bi se mogao tražiti psihoanalizom. Negacija kao strah? Loša savjest? Ili jednostavno igranje na staru kartu nacionalista. Kad userem motku hvatam se za provjereni štap – napad na zemlju koju su ubili pred četvrt vijeka i u kojoj nije rođen gotovo ni jedan hrvatski rukometni reprezentativac.

No dobro.

Ranih sedamdesetih mi je u ruke dospio neki časopis hrvatske političke emigracije u Kanadi, u kojem se veličalo ustaštvo i NDH i s velikim entuzijazmom govorilo o budućnosti, u kojoj će ta ”država” uskrsnuti, a oni opet biti svoji na svome.

Grohotom smo se, podrugljivo, tome smijali. Kakva ”naučna” fantastika! Nostalgičariti za fašizmom!

Na isti smo način komentirali i neke druge pokušaje  (Bugojanska grupa, Rolović) da se karte ponovo zamiješaju, a poraženi vrate.

Povijest nas je ošamarila i demantirala. Ne jednom.

I možda nije potpuno bez temelja očekivati da će i Juga, u nekom sličnom obliku, nekad uskrsnuti. Koliko god to danas izgledalo kao utopija.

Jer, ako je mogla ova država, koja se temelji na obespravljenju radnika, kriminalu u pretvorbi, mržnji neistomišljenika i svakoj drugoj isključivosti, religijskom ekstremizmu, nepostojanju minimalnog moralnog i etičkog kodeksa, zašto se ne bi vratila i ona.

Koja nije bila idealna. Ali u usporedbi s ovim tvorevinama jedna ozbilja, organizirana zajednica. U svakom smislu.

Zato, Kolinda, hajde, zajebi nas, makar na dan. Pa vrati Jugoslaviju!

Mnogima je njihov san ljepši od ”vaše” stvarnosti!

Petar Fehir
Autor/ica 18.1.2017. u 10:56