Veliko priznanje Tuđmanovoj stranci: Orden za korupciju

Autor/ica 18.11.2011. u 10:08

Veliko priznanje Tuđmanovoj stranci: Orden za korupciju

JOŠ I TADA to je zvučalo kao dobar vic.

Samo šest mjeseci nakon što je Jadranka Kosor stupila na premijersku dužnost, a točno dva tjedna prije nego što je Ivo Sanader izbačen iz HDZ-a, Vladimir Šeks je u pismu tadašnjem predsjedniku Stipi Mesiću predložio da šeficu HDZ-a odlikuje visokim odličjem Velereda kralja Petra Krešimira Četvrtog s lentom i Danicom. I to najviše zbog borbe protiv korupcije.

Mesić to, naravno, nije učinio. Dovoljno je bilo što je Franjo Tuđman 1997. godine Kosorici dao čin pričuvne brigadirke.

Danas, pak, nakon dvije i pol godine premijerskog mandata i dva tjedna nakon što se HDZ našao pod istragom zbog crnih fondova, Jadranka Kosor u intervjuu za agenciju Reuters izjavljuje ovo: “HDZ bi trebao dobiti priznanje jer nije štedio sebe u borbi protiv korupcije”.

Ako to i nije vic, užasno je smiješno.

No prije nego što stvari odu predaleko, bilo bi korisno proanalizirati ovaj neobičan premijerkin zahtjev i pokušati otkriti tko se zapravo u ovoj zemlji bori protiv korupcije. Ako se uopće bori.

Prvo

Ako je istina da se HDZ bori protiv korupcije, kako onda protumačiti tvrdnju Miroslava Tuđmana da je “istraga USKOK-a ozbiljno uzdrmala stranku i prijeti teškim porazom od Kukuriku koalicije”? Iz njegovih riječi može se zaključiti da je Uskok taj koji se bori protiv korupcije, a ne HDZ, jer je on svojim istragama ugrozio čak i samu vladajuću stranku. Istu onu koja traži priznanje zbog svog antikorupcijskog angažmana. Netko je tu očito polupao lončiće.

Drugo

Ako je istina da HDZ vodi borbu protiv korupcije, kako onda protumačiti tvrdnju njegove predsjednice da mu se to sada “vraća kao bumerang”? Nikako drugačije nego da mu se ta borba sada “obila o glavu”. Da je HDZ znao što ga čeka, nikad ne bi pokrenuo borbu protiv korupcije. Ovako, mora na njoj ustrajati jer je očito da ta borba nije pod njegovom kontrolom. Što nas dovodi do idućeg pitanja…

Treće

Ako je pravosuđe u Hrvatskoj neovisno, a tako nešto piše negdje u EU papirima, kako to da predsjednica vladajuće stranke prisvaja njegove zasluge? Državno odvjetništvo i Uskok neovisna su tijela koja provode istrage. I kad god premijerka izjavi kako ona vodi borbu protiv korupcije, dovodi u pitanje tu proklamiranu neovisnost pravosuđa.

Četvrto

Ako Kosor doista nadzire (ili predvodi) pravosudna tijela u borbi protiv korupcije, kako onda nije znala da se vodi istraga protiv HDZ-a? Još nam je u sjećanju ona dramatična press konferencija u Središnjici kad je premijerka objavila da je “dobila obavijest” da je stranka i službeno oumnjičena za korištenje crnih fondova. Tada je javno zažalila zbog tog “bumeranga”. Mogla je još tada iskoristiti priliku pa svojoj osumnjičenoj stranci dodijeliti priznanje. Ili ipak čeka presudu…

Peto

Nadalje, ako je pravosuđe u ovoj državi doista neovisno, kako onda predsjednica Vlade može javno upućivati prijetnje kako će antikorupcijska istraga doći i pred vrata njezinih političkih protivnika? Pa nije znala ni da će doći pred njezina vrata, a kamoli pred Milanovićeva, Linićeva, Čačićeva…

Šesto

I ako je to istina, ako ona stvarno ima tu moć da upravlja istragama, zašto se onda u nekoliko navrata javno upitala zbog čega stoje istrage protiv oporbenih političara? Pa valjda bi trebala znati što se događa u toj bespoštednoj borbi zbog koje HDZ zaslužuje priznanje.

Sedmo

I naposljetku, jedna stvar koja nikako nije jasna. Ako već HDZ osam godina nije progonio sebe, zašto barem nije progonio navodno korumpiranu oporbu? Imao je i prilike – jer je Mladen Bajić poslušno gurao hadezeovske prljavštine u ladicu – imao je motiv – da se riješi političkih pritivnika – imao je i opravdanja – jer on ipak vodi borbu protiv korupcije…

Ali ipak godinama, i to puna dva mandata, nije na tom planu učinio ništa. Nije čak ni Bandića ukebao. A nije ga ukebao ni sada kad prisvaja zasluge za borbu protiv korupcije.

Priznanje zbog optužnice

Bez obzira na sve to, Jadranka Kosor danas javno i bez srama traži priznanje zbog činjenice da je njezina stranka došla na korak do optuženičke klupe. Pa ipak, tek kad – i ako – istraga dođe i do njezine predsjedničke kampanje, one koju je ona potpisala i čijim se prljavim novcem ona koristila, sve ovo antikorupcijsko prenavljanje prestat će zvučati kao dozlaboga iritantan vic.

Jedna antikorupcijska presuda u dvije i pol godine godine ne može se nazvati nekom reklamom, ni za vlast, ni za pravosuđe. A oni bi si još dijelili priznanja…

tekst uz dozvolu autora prenosimo sa portala index.hr

Tagovi:
Autor/ica 18.11.2011. u 10:08