Boško Buha i Darinko Kosor

Predrag Lucić
Autor/ica 19.11.2015. u 13:13

Boško Buha i Darinko Kosor

Vidovit je bio Darinko Kosor kada je napisao da će u danima koji slijede para-obavještajno podzemlje širiti podmetanja »preko partijskih Boška Buha na društvenim mrežama«. Jer evo jučer su na Facebook-profilu Darinka Kosora osvanule prijetnje manjinskim zastupnicima što ih je podmetnuo neki Darinko Kosor…

Prošlog je tjedna Darinko Kosor na Facebook-profilu svečano najavio početak pregovora između Domoljubne koalicije i Mosta. Ne bih tu objavu predsjednika HSLS-a i zagrebačke Gradske skupštine danas ni spominjao da Kosor u njoj nije navijestio kako će »u danima pred nama biti puno dezinformacija i podmetanja od strane i desnog i lijevog paraobavještajnog podzemlja prema svim strankama, pa i prema HSLS-u«, te kako će se te paraobavještajne podvale lansirati »pretežito preko marginalnih portala i partijskih Boška Buha na društvenim mrežama«.

Darinku Kosoru bi trebalo čestitati na vidovitosti, jer se jučer pokazalo da je HSLS-u podmetnut nitko drugi doli – Darinko Kosor. I da je paraobavještajno podzemlje tu podmuklu operaciju doista obavilo preko »partijskoga Boška Buhe na društvenoj mreži«.

Ne znam koji od brojnih Darinka Kosora bolje odgovara diverzantskom profilu »partijskoga Boška Buhe«: da li davnašnji predsjednik Gradske konferencije Saveza socijalističke omladine Hrvatske Gradske zajednice općina Zagreb po imenu Darinko Kosor, da li nekadašnji potpredsjednik Socijaldemokratske stranke Hrvatske zvani Darinko Kosor, ili pak današnji predsjednik HSLS-a i jedan od prvaka Domoljubne koalicije koji se također zove Darinko Kosor?

Koji je od svih tih »partijskih Boška Buha« na Facebook-stranici Darinka Kosora jučer objavio post pod naslovom »Nacionalne manjine su hrvatsko bogatstvo, a ne predmet stranačkog nadmetanja!« kao reakciju na načelnu potporu koju su izabrani saborski zastupnici s lista nacionalnih manjina ovoga ponedjeljka iskazali koaliciji Hrvatska raste?

Kojem li je Darinku Kosoru palo na pamet da napiše kako »zastupnici nacionalnih manjina ničim ne bi trebali utjecati na stvaranje nove saborske većine, već bi trebali pričekati završetak pregovora Mosta s Domoljubnom koalicijom, odnosno koalicijom Hrvatska raste«? Koji li se Darinko Kosor osjetio pozvanim da ovako odredi mjesto manjinaca u parlamentu: »Radi ostvarenja svih svojih prava, ali i radi načina biranja prema Zakonu o izborima zastupnika, zastupnici nacionalnih manjina trebali bi biti dio svake saborske većine koja se postigne dogovorom glavnih nacionalnih koalicija ili lista.«?

Radi li se o većinskome većincu Darinku Kosoru koji to svoje pravo većega i većinskoga temelji na onih veličanstvenih 2.505 preferencijalnih glasova koliko ih je osobno osvojio na parlamentarnim izborima, a s kojima – po demokratski iskazanoj volji većine – ne bi mogao ući ni u lift a kamoli u Sabor? Ili se pak radi o dobro upućenom Karamarkovu kompanjonu Darinku Kosoru koji svojeglavim manjincima otkriva što ih čeka ako Domoljubna koalicija uz pomoć Mosta ipak formira zakonodavnu i izvršnu vlast, pa kaže kako bi »svaki drugi angažman nacionalnih manjina« osim očekivanog pristajanja uz većinu »bio na štetu samih manjina, njihovih prava te na štetu stvaranja društva pune tolerancije i razumijevanja među svim hrvatskim građanima neovisno o njihovoj nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti«?

Može biti i da je Darinku Kosoru ubačen neki posve bezvezni Darinko Kosor koji saborskim zastupnicima iz redova nacionalnih manjina ovako bezočno prijeti samo zato što nije primijetio da je na parlamentarne izbore izašao u koaliciji s Hrvatskom čistom strankom prava. I onda taj bezveznjak od Kosora po svemu sudeći ne zna da HČSP u svojemu paketu »političkih mjera za oporavak Hrvatske« predlaže da se u Ustav ugradi odredba po kojoj je Republika Hrvatska »isključivo država hrvatskoga naroda«, a da se izbriše odredba koja kaže da je Lijepa Naša »i država nacionalnih manjina, njih 22 i drugih«.

Pojma nema taj neznalica od Darinka Kosora da se HČSP u istom paketu zahtijeva i »ukidanje prava manjina na osam zastupnika u Hrvatskom saboru po sadašnjem izbornom zakonu, te izjednačavanje prava svih manjina s većinskim narodom i njihovo biranje u Sabor po istim uvjetima kao što se biraju svi ostali zastupnici«, tvrdeći kako je »sadašnji izbor predstavnika manjina u Hrvatski sabor višestruko protuustavan i štetan«.

Vjerojatno bi taj ubogi i neuki Darinko Kosor blenuo kao tele u šarena vrata kada bi mu netko rekao da njegovi koalicijski partneri iz HČSP-a propovijedaju kako pripadnici nacionalnih manjina ne smiju participirati u Vladi, jer »manjine svoja prava ostvaruju u lokalnim zajednicama«, te stoga »ne mogu, niti im to po ičemu pripada, voditi državnu politiku«.

I sada taj podkapacitirani Darinko Kosor, podvaljen zlosretnom Darinku Kosoru, zahtijeva od manjinskih zastupnika da se, u interesu onih koji su ih izabrali, priklone većini koju će – prema očekivanjima Darinka Kosora – tvoriti i oni što nacionalnim manjinama prijete oduzimanjem postojećih prava! A ako se manjinci ne priklone takvim većincima, bit će to – da još jednom ponovimo prijetnju koju je u ime Darinka Kosora ispisao Darinko Kosor – »na štetu samih manjina, njihovih prava te na štetu stvaranja društva pune tolerancije i razumijevanja među svim hrvatskim građanima neovisno o njihovoj nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti«.

Na kraju se čovjek zapita – ima li igdje ikakvog Darinka Kosora koji bi tom »partijskom Bošku Buhi« s društvene mreže rekao ono što ga spada: »Boško, odjebi!«?

novilist.hr

Predrag Lucić
Autor/ica 19.11.2015. u 13:13