Klauški: Četnički ustašluk

Autor/ica 28.8.2012. u 06:17

Klauški: Četnički ustašluk

ZAPLET se usložnjava, reklo bi se u petparačkim krimićima.

Veljko Džakula, vođa srpske pobune u Hrvatskoj, ustao je u zaštitu predsjednika Ive Josipovića tako što je urednika tjednika Novosti Ivicu Đikića optužio da je u vrijeme rata nosio uniformu HOS-a.

I to kao 14-godišnjak, s obzirom da je rođen 1977. godine.

“Ivica Đikić imputira predsjedniku Josipoviću biografiju koju ima zapravo on, te na taj način obmanjuje hrvatsku javnost, vrijeđa Srbe u Hrvatskoj te njihove brojne žrtve koje su kao nevini civili pobijeni od strane ustaša koje je Ivica Đikić simpatizirao i promovirao u svojoj mladosti”, napisao je u priopćenju za javnost Džakula, čovjek koji je u hrvatsku državu kročio s lisičinama na rukama.

On se tako priključio sve dužoj i sve bizarnijoj listi sve suspektnijih likova koji javno podržavaju Ivu Josipovića u ratu s Miloradom Pupovcem.

Tu su srpske stranke, udruge i pojedinci, kao i dobar dio srpskih građana kojima se svidjelo što Josipović zamjera Pupovcu da “ne vodi brigu o srpskim interesima”. Tu su i liberalni komentatori s predsjednikova noćnog ormarića, koji Pupovca napadaju zajedno s desničarskim huškačima i konzervativnim izdavačima. A tu su i radikalne braniteljske udruge koje likuju zbog Josipovićeva udara na srpsko trošenje hrvatskog novca.

Njima uz bok sada je stao i amnestirani vođa srpske pobune u Hrvatskoj. Koji se služi jedinim vokabularom na koji je navikao, optužujući novinare za ustašluk.

Sve njih okuplja šef države koji se jednoga dana u Sarajevu ispričao zbog hrvatske uloge u podjeli BiH, a već drugog službeno posjetio Milorada Dodika u Banja Luci.

Da bi se ovih dana našao na udaru ljevičarskih novinara, među njima i bivših feralovaca, dok na stranu Milorada Pupovca staje samo – pazite sad – njegov bivši stranački šef Zoran Milanović.

Tko se više može snaći u ovom metežu?

Jedno je sigurno, Ivo Josipović ne bira saveznike. Napada jedne Srbe uz pomoć drugih Srba, pa makar oni bili Veljko Džakula. Uživa podršku tako proskribiranih braniteljskih udruga, kakva je Udruga branitelja Podravke. Uživa u tome da se njegove protivnike simultano optužuje za četništvo i za ustaštvo. Kao i da ga podjednako slave Srbi i rigidni hrvatski desničari.

A sve to kako bi zataškao trag novca iz ZAMP-a.

Nagledali smo se u hrvatskoj politici svakakvih konstrukcija, ali ovo je bez sumnje jedna od opakijih. Josipović se uspio promovirati u političara koji se kloni bilo kakve ideologije, samo kako bi u svim ideologijama mogao naći zaštitu.

Da se u ovom njegovu ratu protiv Pupovca radi o bilo čemu drugom osim o zataškavanju traga novca, Josipović bi se s pravom trebao zapitati što nije u redu s njim.

Kako može uživati podršku udruga branitelja i vođe srpske pobune u Hrvatskoj? Kako ga mogu istovremeno braniti liberalni i konzervativni komentatori? Pa još i tako prizemnim optužbama (očito proisteklim iz paraobavještajnih radionica) kao što je Đikićevo navodno nošenje uniforme HOS-a?

Da nije tako pokvareno, bilo bi fascinantno.

Fascinantno je da oni koji su nedavno spočitavali Stipi Mesiću da ideološkim ratovima protiv desničara, biskupa, paraobavještajaca i fašista, izaziva podjele u hrvatskom društvu, sada hvale Josipovića da uživa podršku baš svih, dijametralno suprotstavljenih opcija. Od amnestiranih vođa srpske pobune, preko udruga branitelja, pa sve do notornih desničara i liberalnih komentatora.

A Josipoviću je zapravo svejedno. Budući da mu je iznimno stalo.

Stalo mu je do političkog rejtinga, gotovo koliko i do financijskog statusa po kojem se rijetki usuđuju kopati. Spreman je izdati vlastite principe – ako ih je ikad imao – i usvojiti tuđe – ako će mu donijeti korist.

A protiv toga se nemoguće boriti.

index.hr

Autor/ica 28.8.2012. u 06:17