Inzko u Potočarima: More suza na tabutima žrtava poruka je cijelome svijetu da bude bolji

tačno.net
Autor/ica 11.7.2013. u 10:03

Inzko u Potočarima: More suza na tabutima žrtava poruka je cijelome svijetu da bude bolji

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH poručio da se nedužno ubijeni nikada ne smiju zaboraviti

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, u obraćanju na komemoraciji povodom 18. godišnjice genocida u Srebrenici, pozvao je sve prisutne i druge ljude u svijetu da odaju počast žrtvama i da mole za stradale da nađu smiraj u ovom “svetom mezarju”.

Inzko je prisutnima prenio dvije poruke, koje je dobio od jedne teško oboljele Sarajke, koja je napisala da će se “more suza sliti na tabutima šehida”, dok je franjevac Bosne Srebrne Nikica napisao da “na mržnju treba odgovoriti ljubavlju i mirom”.

“Identična poruka jedne muslimanke i franjevca je univerzalna i najjača, poruka i ‘Marša mira’, poruka cijelome svijetu da budemo bolji”, kazao je Inzko.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je podsjetio i na poruke koje kažu “ako zaboravimo nedužno ubijene, kao da smo ih ubili drugi put”, kao i “ako želimo upoznati BiH, moramo upoznati Srebrenicu, ako želimo razumjeti BiH, moramo prvo razumjeti Srebrenicu, jer ko ne poznaje Srebrenicu, ne poznaje BiH”.

Na kraju obraćanja, Inzko je poželio vječni rahmet žrtvama genocida.

Abdullah Humd al-Harbey, predsjednik grupe prijateljstva između parlamenata BiH i Saudijske Arabije, zahvalio je narodu u vlastima BiH, kao i Organizacionom odboru za obilježavanje godišnjice genocida i Udruženju “Majke enklava Srebrenica i Žepa” na organizovanju obilježavanja 18. godišnjice genocida “kako buduće generacije ne bi nikada zaboravile što se desilo 1995. godine na ovaj dan”.

Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope na komemoraciji za 409 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici istakao je kako došao u Potočare da bi iskazao solidarnost sa ubijenima i njihovim najmilijima, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

„Najbolji način da oživimo žrtve jeste utvrđivanje prihvatanja istine o genocidu. Premda postoji mir, još nema pravde! Hiljade žrtava čekaju da počinitelji budu privedeni pred lice pravde. Neprihvatljivo je da ratni zločinci uživaju nekažnjeni, te žive u zajednicama sa svojim žrtvama“, rekao je Muižnieks, između ostalog, naglasivši:

„Slučajevi nestalih moraju biti riješeni, jer je prošlo 20 godina od rata. Šutnja i nedjelovanje odgovornih nehumano je i  nečovječno postupanje. Vijeće Evrope i ja osobno spremni smo pomoći zemljama u regiji da poboljšaju stanje u vladavini prava. Nastavit ćemo da podsjećamo vlade šta su njihove odgovornosti. Zadržat ćemo žrtve u sjećanju“.

tačno.net
Autor/ica 11.7.2013. u 10:03