Klauški: Sanader je izdao Hrvatsku za 10 milijuna. Jadranka Kosor nas je izdala besplatno

Autor/ica 28.9.2011. u 08:51

Klauški: Sanader je izdao Hrvatsku za 10 milijuna. Jadranka Kosor nas je izdala besplatno

ŠTO NAS zapravo muči: to što je Ivo Sanader prepustio mađarskom MOL-u upravljačka prava u Ini ili što je to učinio za mito od deset milijuna eura?

Njegova Vlada donijela je prije tri godine odluku koja se danas u narodu kolokvijalno naziva “izdajom nacionalnih interesa”. Mnogi su o tome govorili.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja zaključila je kako je promjena upravljačke strukture u Ini štetna za hrvatsku državu. Hrvatski sabor zbog toga je osnovao istražno povjerenstvo. Premijerka Jadranka Kosor sada najavljuje izmjenu Zakona o privatizaciji Ine.

I dok je jasno zašto je Sanader izdao nacionalne interese, nije baš jasno zašto su to učinili članovi njegova užeg kabineta. On je to učinio zbog deset milijuna eura, a oni?

Koristoljublje gore od poltronstva

Prema navodima optužnice Uskoka ispada da je izdaja nacionalnih interesa manji grijeh od primanja mita. Ili konkretnije, puno je gore izdati državu zbog pukog koristoljublja, nego zbog pukog političkog poltronstva.

Da se nije u cijelu priču upleo taj famozni novac, prepuštanje Ine Mađarima zadržalo bi se u domeni političke odluke koju bi teško bilo kriminalizirati, pa čak i ako se radi o izdaji nacionalnih interesa. U tome vjerojatno leži razlog zašto su Jadranka Kosor i ostali članovi užeg kabineta Vlade ostali izvan Uskokove optužnice. A onaj čiju odluku su podržali, ići će na sud.

Kriteriji su jasni. Tko državi našteti besplatno, bit će pošteđen. Tko za to uzme deset milijuna eura, ne gine mu optužnica.

Tko je držao ljestve, ide na izbore

Sanader je krao, ostali su mu držali ljestve. Sanader će u zatvor, a ostali na izbore.

Zanimljiva je uloga Jadranke Kosor. Ona je Sanaderovu odluku o prenošenju upravljačkih prava na MOL podržala, kako se navodi u optužnici, “u uvjerenju da je to doista u državnom interesu”.

Tri godine kasnije, nakon podizanja optužnice protiv Sanadera, Kosor najavljuje da će se ići u izmjenu zakona kako bi se poništila odluka za koju je sama glasala. Unatoč ozbiljnim upozorenjima Europske komisije da je takva najava u direktnoj suprotnosti s temeljnim slobodama unutar EU.

“Takva zakonska izmjena”, kazala je Kosor, “potrebna u ovom trenutku zbog toga što postoji opravdana sumnja da je netko u tom poslu primio mito”.

A što bi bilo da Sanader nije primio mito?

A što bi bilo da nije “netko primio mito”? Da se zadržao tek na kujici Kingi, daru mađarskog premijera. Ne bi li praktične posljedice te odluke bile potpuno jednake? Država bi, naime, opet ostala bez Ine.

U vrijeme kad je donosio sporne odluke, Sanader je barem imao jasne motive. Deset milijuna motiva. No to je za njega normalno, on je državni interes ionako prečesto poistovjećivao s privatnim. A Jadranka Kosor?

Po jedan interes za svaku prigodu

Ona ima po jedan državni interes za svaku priliku. Jedan državni interes kad podržava Sanadera u predaji Ine u ruke Mađarima.

Drugi državni interes kad dovršava pregovore s EU i prihvaća temeljne slobode unutar Unije, prije svega slobodu kretanja kapitala, usluga i ljudi.

Treći državni interes kad nesmiljeno poništava prva dva: kad gazi preko odluke koju je sama donijela i kad gazi preko obaveza koje je preuzela u pregovorima s EU.

A najvažniji je ipak…

A sva tri državna interesa opet se, kao i kod Sanadera, svode na onaj najvažniji – privatni interes. Opstanak u stranci i Vladi, preuzimanje stranke i Vlade, izlazak na izbore i kupovanje birača.

Za Ivu Sanadera barem znamo zašto je uništio državu. Znamo li za Jadranku Kosor?

tekst uz dozvolu autora prenosimo sa portala index.hr

Autor/ica 28.9.2011. u 08:51