Fra Luka Markešić: Ne može se ova zemlja više dijeliti

Autor/ica 1.2.2012. u 09:28

Fra Luka Markešić: Ne može se ova zemlja više dijeliti

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH fra Luka Markešić kaže da je odluka Ustavnog suda BiH o odbacivanju zahtjeva Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara veliki korak unazad u uspostavljanju dobrih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u tom gradu, ali i BiH uopće.

U intervjuu za “Dnevni avaz” Markešić govori i o spornim izjavama kardinala Puljića, gradnji džamije Ćurčinice u Livnu, navodnim napadima na časne sestre u Sarajevu, ali i o politici oba HDZ-a u BiH.

 

Bolje i veće

 

Rekli ste da je odluka Ustavnog suda BiH o odbacivanju zahtjeva Kluba Bošnjaka korak unazad u međuljudskim odnosima Hrvata i Bošnjaka. Možete li to malo pojasniti?

– Ova odluka pokazuje stanje političkih odnosa u BiH. Dejtonski sporazum zaustavio je rat u našoj zemlji, ali nije zaustavio politiku koja je dovela do toga rata, a koja se nastavlja, i to prvenstveno u Hercegovini.

Možete li nam precizirati koja je to politika dovela do agresije na BiH?

– Naravno da mogu. Radi se o politici HDZ-a i HDZ-a 1990. To je politika koja direktno počiva na tekovinama Gojka Šuška, Mate Bobana i Franje Tuđmana. Ta politika odgovorna je što je prelijepi Mostar u ratu pretvoren u Hirošimu.

Kada pričamo o Hercegovini, dosta polemika i pažnje javnosti izazvale su burne reakcije građana Livna na ponovnu gradnju džamije Ćurčinice, koja je uništena u agresiji. Vaš komentar?

– Religiozan sam čovjek i uvijek mi je drago kada se grade bogomolje bilo koje religije. Pogotovo da se grade ondje gdje su srušene, i bolje i veće ako je moguće. Svaki vjernik trebao bi tako razmišljati. Sad, što to nekome smeta, nastavak je ratnog mentaliteta nacionalista s tog područja.

Mnogo je reakcija bilo i na izjavu nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića koju je dao prilikom gostovanja u sjedištu organizacije “Crkva u nevolji”, gdje je rekao da su katolici u podređenom položaju u BiH.

– Ne bih ulazio u kardinalove izjave, niti u njihovu tačnost. Katolik sam, a ne osjećam se podređeno u BiH. Ono što jeste problem je to što kardinal nije probleme rješavao tamo gdje je trebao, a to je dijalog s pripadnicima drugih vjerskih zajednica u BiH. Zato i imamo Međureligijsko vijeće BiH.

 

Podijeljeni ljudi


Da se vratimo na politiku koju vode dva HDZ-a u BiH. Mislite li da oni uistinu rade u interesu Hrvata?

– Politika koju vode ove stranke najveću štetu nanijela je upravo hrvatskom narodu u BiH. Njihovo prisustvo na obilježavanju dana RS sramotno je za bh. Hrvate i ne vodi ničemu. To obilježavanje svakako je trebalo biti u formi izvinjenja i pokajanja za sve zločine koji su počinjeni da bi taj entitet nastao.

Vjerujem i da HDZ puno lobira za treći entitet, ali treba biti realan i shvatiti da to uopće nije opcija. Daljnje dijeljenje BiH politički, realno i ljudski je nemoguće. To je protivprirodni čin i hvala Bogu da je tako. Postojeća dva entiteta svakako su dovoljno zlo. Ne može se ova zemlja više dijeliti, ali, nažalost, podijeljeni su ljudi.

 

Časne sestre slobodno se kreću Sarajevom!


U posljednje vrijeme dosta se špekuliralo o verbalnim napadima na časne sestre u Sarajevu. Postojale su i navodne izjave jedne od njih da ne smiju same hodati gradom. Mislite li da je ovo tačno?

– Veoma me rastužuje to što je zajednica časnih sestara uvučena u sva ova prepucavanja. Ovim putem odgovorno tvrdim da nema nikakvih prijetnji za njihovu sigurnost. Lično sam razgovarao sa časnim sestrama i one su mi rekle da se slobodno kreću gradom i da nikakvih neugodnosti nisu doživjele.

dnevni avaz

Autor/ica 1.2.2012. u 09:28