SKANDALOZNO, HDZ-ov MINISTAR UDOVOLJIO RATNOM ZLOČINCU: Iz zatvora u Mostaru prebačen u Hrvatsku

tačno.net
Autor/ica 26.10.2018. u 19:27

SKANDALOZNO, HDZ-ov MINISTAR UDOVOLJIO RATNOM ZLOČINCU: Iz zatvora u Mostaru prebačen u Hrvatsku

Osuđeni ratni zločinac Marko Radić Maka prebačen je iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru na izdržavanje kazne u Hrvatskoj, doznaju Vijesti.ba.

Iako je Radić rođen u Bosnni i Hercegovini, iako je stravične zločine počinio na teritoriji Bosne i Hercegovine i iako se sve dešava samo 7 godina nakon izricanja presude, udovoljeno je njegovom zahtjevu da se prebaci na izvršavanje kazne u Hrvataku gdje će, tvrde neki izvori, ovaj zločinac imati VIP tretman.

Odluku o tome potpisao je ministar pravde BiH, HDZ-ov Josip Grubeša, a potvrdio Sud BiH.

Ova informacija potvrđena nam je u Ministarstvu pravde BiH.

“U konkretnom slučaju navedeno lice je podnijelo molbu za transfer u Hrvatsku, te je nakon priznanja presude suda iz BiH nadležni sud u Hrvatskoj (Županijski sud u Zagrebu) donio odluku kojom se priznaje i izvršava presuda suda iz BiH. Kod takvog stanja stvari, ministar pravde BiH je u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima donio rješenje o transferu osuđenog iz BiH u Hrvatsku radi daljeg izdržavanja izrečene kazne zatvora. U skladu sa odredbama navedenog zakona, pripadnici granične službe su u saradnji sa Interpolom dvaju država izvršili transfer osuđenog lica”, naveli su, između ostalog, iz Ministarstva na upit Vijesti.ba.

Podsjećamo, Marko Radić Maka je kao zapovjednik Bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a osuđen za zločin protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo mu je 9. marta 2011. godine drugostepenu presudu, kojom je osuđen na 21 godinu zatvora

U presudi se navodi da je Radić od jula 1993. do marta 1994. godine učestvovao u formiranju zatvora Vojno, naređivao nezakonito hapšenje više desetina bošnjačkih civila. Radić je takođe učestvovao u zatvaranju muškaraca, zatvorenika iz Heliodroma, koji su dovođeni u Vojno na prinudni rad, držani u brutalnim, ponižavajućim i nehumanim uslovima u garaži i podrumu jedne kuće u Vojnom.

Bio je nadređen i imao kontrolu nad njegovim zamjenikom Draganom Šunjićem, Mirkom Vračevićem i drugim zatvorskim stražarima i drugim vojnicima koji su radili u zatvoru, te imao kontrolu nad životima i tijelima zatočenika. Doprinosio je i jačao funkcioniranje zatvora Vojno i sistema zlostavljanja i progonu bosanskih Muslimana naređivanjem, učinjenjem, ili na drugi način pomaganjem i podržavanjem učinjenja različitih oblika fizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja, čime je stvorena atmosfera straha.

Uzimajući u obzir njegovu poziciju, Radić imao ovlasti i dužnost da poboljša uslove u zatvoru koji su bili brutalni, i ponižavajući za zatočenike koji su držani bez osnovnih životnih potrebau nehigijenskim uslovima i skučenom prostoru, podrvrgavani svakodnevnom premlaćivanju, mučenju, maltretiranju, ponižavanju i psihičkom i seksualnom zlostavljanju, živjeli u stalnom strahu za svoje živote, što je sve imalo za posljedicu smrt više zatočenika, dok su ostalim zatočenicima nanesene teške psihičke, emocionalne i fizičke povrede.

(Vijesti.ba/SB)

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 26.10.2018. u 19:27