Svjetska cliff diving elita stigla u Mostar nekadašnjim Titovim avionom

RSE
Autor/ica 24.8.2021. u 19:44

Svjetska cliff diving elita stigla u Mostar nekadašnjim Titovim avionom

Foto: Fena

Dvadeset i šest najboljih svjetskih skakačica i skakača, koji će sa Starog mosta u Mostaru svoje umijeće pokazati 28. augusta na Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, stiglo je luksuznim Douglas DC-6B avionom na mostarski aerodrom u utorak, 24. augusta.

Na trećoj ovogodišnjoj stanici tog Svjetskog prvenstva u Mostaru, gradu na jugu Bosne i Hercegovine, će 13 skakača i 13 skakačica ponovo demonstrirati svoje skokove od kojih zastaje dah, a među njima je i osmostruki prvak i branitelj titule Gary Hunt. On kaže da je letjeti direktno za Mostar “bilo sjajno”.

“Sjajan osjećaj, siđete s aviona, vidite taj most i znate: tu smo. Mostar uvijek zauzima veoma posebno mjesto u našim srcima. Ovdje smo dobrodošli kao nigdje drugo, tako da mislim da su svi sretni”, rekao je Hunt.

Najbolje svjetske skakače u ženskoj i muškoj konkurenciji već u srijedu očekuje trening, a u četvrtak je na redu i prva serija takmičarskih skokova.

Zanimljivost ove godine je to da će se u prvoj seriji skakati direktno s luka Starog mosta, odajući tako počast višestoljetnoj tradiciji skokova u Mostaru.

Ove godine, 25. jula, održani su 455. skokovi sa Starog mosta na kojima je učestvovalo 40-tak skakača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Od druge serije skokova, koja je na rasporedu u petak, skakaće se s platforme visoke 27 metara za muškarce, odnosno 21 metar za žene.

Finale počinje u 15 sati u subotu 28. augusta, kada su na rasporedu treća i četvrta serija.

Aktualna prvakinja i vlasnica četiri naslova Rhiannan Iffland kazala je kako je sretna što se nakon dvije godine vratila u Mostar.

“Jako smo uzbuđeni zbog povratka i što ćemo ponovo skakati sa Starog mosta. Zaista je lijep osjećaj biti opet u Mostaru. Stigli smo jutros Douglasom DC-6. Kakav sjajan uvod u natjecanje”, izjavila je Iffland.

Interesantan podatak je da je avion Douglas DC-6B od 1958. do 1975. godine služio kao predsjednički avion Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Danas je ova letjelica ponos Red Bullove zračne flote Flying Bulls, navode organizatori, te ističu kako je potpuno restauriran, luksuzno opremljen i, prema mišljenju stručnjaka, u boljem stanju nego ikad te ga se može smatrati potpuno novim.

RSE

RSE
Autor/ica 24.8.2021. u 19:44