Đukanović u Beogradu: Početak rešavanja problema između Srbije i Crne Gore

tačno.net
Autor/ica 9.12.2013. u 15:55

Đukanović u Beogradu: Početak rešavanja problema između Srbije i Crne Gore

Crnogorski premijer Milo Đukanović boraviće u ponedeljak i utorak u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, nakon 10 godina.

Đukanović dolazi u uzvratnu posetu premijeru Srbije Ivici Dačiću, a predviđeni su i razgovori sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem, prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

Đukanović je poslednji put bio u Beogradu u martu 2003. godine, na sahrani ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Nakon 2006. godine kada Vojislav Koštunica Crnogorcima nije čestitao državnost i 2008. godine – kada je ta zemlja priznala Kosovo, a Srbija proterala ambasadora Vlade u Podgorici, odnosi su krenuli uzlaznom putanjom.

Srbija i Crna Gora su nakon otopljavanja odnosa počele da razmatraju načine da podrže, za obe države već vrlo važnu ekonomsku saradnju, a zajednički će iz evropskih fondova tražiti novac za puteve i pruge. Poseta Đukanovića Beogradu je tempirana pre sednice Evropskog saveta, kako bi obe zemlje pokazale Briselu da su napredovale u normalizaciji međusobnih odnosa. Uoči dolaska u Beograd, Milo Đukanović je izjavio da su crnogorsko-srpski odnosi “bratski”, a da je istorija potvrdila da su “najviše bratski kada su utemeljeni na interesima”.

On je u autorskom tekstu za NIN podsetio da je Crna Gora već u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, a da će Srbija vrlo brzo otpočeti s tim procesom.

“Saradnja koju već ostvarujemo na tom poslu doprinosi jačanju poverenja i naših ukupnih odnosa”, smatra Đukanović.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je bilo potrebno prekinuti lošu nit u odnosima Srbije i Crne Gore.

“U Srbiji je ranije postojala neka vrsta ratne atmosfera prema svemu što je dolazilo iz Crne Gore, odnosno u svemu se videla kuhinja Podgorice, kao što se u Crnoj Gori u svemu videla kuhinja Beograda. I neka je samo deset odsto tačno od toga – opet je bilo previše, jer je samo kontaminiralo našu sadašnjost i budućnost . Mi smo rešili da to prekinemo”, kazao je Vučić.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam za RSE kaže da poseta otvara priliku da se krenu rešavati brojni problemi između dve države.

“Ova poseta ima simbolički značaj zbog toga što se prekida taj period loših odnosa između dve zemlje koji je nastupio nakon osamostaljivanja Crne Gore 2006. godine ali i pogoršanja tih odnosa nakon priznavanja samostalnosti Kosova od strane Crne Gore, kada je čak i proteran crnogorski ambasador iz Beograda. Ta simbolika nije beznačajna i otvara priliku da se počnu praktično rešavati problemi koji postoje između dve zemlje. Jedni su političke, a drugi tehničko – praktične prirode.”

Među političke probleme svrstao je, između ostalog, pitanje održavanja pruge Beograd – Bar, izgradnje autoputa kao i pitanje dvojnog državljanstva.

“Tu je i  pitanje građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, jer smo imali utisak da se Srbija s jedne strane previše meša u unutrašnje stvari Crne Gore, a s druge strane da je crrnogorska vlast imala prilično rigidan stav prema tim građanima. Problem pitanja dvojnog državljanstva, gde su početi pregovori, ali su prekinuti i to nikada nije rešeno. Imamo takođe i praktičnih pitanja, poput infrastrukturnih objekata, odnosno hidroenergetskih objekata. Znamo da je svojevremeno bio spor povodom namere Srbije da gradi hidroelektranuna na Drini bez pitanja Crne Gore, s druge strane imamo održavanje pruge Beograd – Bar, gde Crnogorci stavljaju ozbiljne primedbe Srbiji da je ne održava kako treba, tako da je to, što se njih tiče, postala lokalna pruga Bijelo Polje – Bar. I naravno, moglo bi se početi razgovarati o unapređenju privredne saradnje, ali u onoj nameri koja je skoro zaboravljena, a to je da se izgradi autoput koji bi Crnu Goru povezivao sa severom preko Srbije.”

RSE: rekli ste da je ova poseta simbolična. Možemo li onda očekivati početak rešavanja konkretnih problema. Vidite li volju sa obe strane?

Popov: Mislim da ovaj put ima volje, i mislim da je obema stranama stalo da stvari krenu sa mrtve tačke jer ono stanje je bilo neshvatljivo, nerazumljivo da je toliko emocija unošeno u te naše odnose, pa je čak spominjano i zabijanje noža u leđa od strane “mlađeg brata” i “drugog oka u glavi”, kako se često nazivala Crna Gora. Mislim da je to sada postavljeno u realne odnose, kao između bilo koje dve države, a uz životnu potrebu da se rešavaju pitanja o kojima sam govorio, a ima i drugih koja nisam napomenuo. Mislim da je za obe zemlje važno da pokažu da unapređuju regionalnu saradnju, jer je to jedan od bitnih uslova napretka ka EU, a mislim da je Crna Gora tu najviše odmakla od zemalja iz regije, a evo i Srbija uskoro treba da počne pregovore i ovo će se sigurno vrednovati na tom putu.

Crna Gora čeka rješenja: Platni promet, državljanstvo i arheološko blago

Posjeta crnogorskog premijera Mila Đukanovića Srbiji, nakon desetogodišnje pauze, udarna je tema dana. Osim što i u Podgorici i u Beogradu to tumače kao znak sve boljih odnosa dvije države i njihovog postavljanja na zdrave, racionalne osnove, od Đukanovićeve posjete u Crnoj Gori očekuju i konkretne rezultate ili makar pomake u rješavanju otvorenih, neriješenih međudržavnih pitanja.

Uspostavljanje platnog prometa između dvije države nakon obnove crnogorske nezavisnosti 2006, markiralo se kao prioritetno, a zbog brojnih barijera koje onemogućavaju brže, jednostavnije i jeftinije poslovanje između Crne Gore i Srbije.

No, osim sistemskih rješenja u sferi politike i ekonomije, kao što je pitanje dvojnog državljanstva i krupnih investicija u putnu infrastrukturu, od Đukanovićeve posjete u Crnoj Gori ima i opipljivijih očekivanja. Tako budvanski Liberali priželjkuju pokretanje procedure za vraćanje arheoloških predmeta iz nekropole otkrivene izgradnjom hotela „Avala“, a koje su odnijeli Karađorđevići.

OPŠIRNIJE…

Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 9.12.2013. u 15:55