Skupština slobodne Srbije: Nova praksa Beogradskog univerziteta – sputavanje slobode govora

tačno.net
Autor/ica 23.12.2021. u 15:09

Skupština slobodne Srbije: Nova praksa Beogradskog univerziteta – sputavanje slobode govora

Biljana Stojković, foto: Medija centar

Skupština slobodne Srbije upozorava na novu praksu Beogradskog univeziteta da sputava slobodu govora profesora univerziteta, i do sada nezabeležen slučaj da se sa sednice Senata BU jednoj članici BU, profesorki Biljani Stojković, upućuje otvorena pretnja da će biti procesuirana ukoliko se ne odrekne svojih argumentovanih izjava.

Istakli su da posebno zabrinjava to što je na pomenutom sastanku Senata BU izostala praksa da se u akademskoj raspravi traži mišljenje druge strane – pogotovo što se ovde radi o pretnji dekanke Rudarsko-geološkog fakulteta BU upućene redovnoj profesorki Biološkog fakuleta BU.

Skupština slobodne Srbije podseća javnost da profesorka Biljana Stojković u emisiji „Dobar, loš, zao“ nijednom rečju nije pomenula ništa vezano za Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu –  ni nastavni program tog fakulteta, još manje govorila o samoj tituli geologa, o studentima ili zaposlenima na RGF. Profesorka Stojković je u pomenutoj emisiji govorila o nezakonitim aktivnostima pojedinih lica koja se predstavljaju kao geolozi i koja u neobeleženim automobilima obilaze Srbiju, bez dokumentacije i bez dozvola za iskopavanje, odbijaju da objasne šta rade na njivama u privatnom posedu, na parcelama u okolini Jadra i na drugim lokacijama u Srbiji.

“Neprihvatljivo je da dekan bilo kog fakulteta Beogradskog univerziteta staje na stranu nezakonitih postupaka lica koja se predstavljaju kao njihovi bivši studenti. A još je manje jasno prihvatljivo da, umesto da postupi po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja i dostavi dokumentaciju o saradnji RGF i kompanije Rio Sava, dekanka zloupotrebljava sastanak Senata najavama buduće tužbi, dok članovi Senata ovakvu zloupotrebu – bez prigovora – prihvataju”, dodali su.

Skupština slobodne Srbije upozorava javnost na to da neće odustati od odbrane slobode govora i zaštite onih koji argumentovano ukazuju na kršenje prava, koliko god je Beogradski univerzitet od toga, izgleda, digao ruke.

tačno.net
Autor/ica 23.12.2021. u 15:09