Pola miliona za Andrićgrad je bezobrazluk

Autor/ica 3.9.2012. u 17:05

Pola miliona za Andrićgrad je bezobrazluk

 
Odluka Skupštine akcionara Rudnika i Termoelektrane Ugljevik od 24. augusta ove godine da se za Andrićgrad, projekt reditelja Emira Kusturice u Višegradu izdvoji čak 500.000 KM kao donacija iz dobiti tog preduzeća u prošloj godini,izazvala je negativne reakcije u demokratskoj javnosti Republike Srpske.
 
Time je, kako ocjenjuju, samo nastavljena praksa da se za Kusturicin projekt masovno izdvajaju finansijska sredstva javnih preduzeća Republike Srpske i poreznih obveznika koji pune budžet Republike Srpske.

Ugledni ekonomski ekspert iz Banje Luke Svetlana Cenić smatra da je posljednja odluka odraz najobičnijeg bezobrazluka.
 
“Novac javnih preduzeća trebao bi se izdvajati za razvoj. Nažalost, ne ide za razvoj već za ovakve namijenjene. Ponovo se nameće pitanje sa čime, sem idejom, Kusturica uopće učestvuje u projektu izgradnje Andrićgrada. Još nismo vidjeli da je Kusturica dao žutu banku. Očito da ta ideja ima visoku vrijednost za njega, a ne znam kakvu vrijednost ima za nas. U ovakvoj besparici  uzimati pare od građana RS, zaista nemam riječi… Ali, dok je god ovakve vlasti i takvih umjetnika, sve je moguće”, izjavila je Cenić za agenciju Anadolija (AA).
 
Dodaje kako ovo nije jedini slučaj da se Kustrurici daju veliki novci.
 
“Izdvajale su se pare iz budžeta, iz “Elektroprivrede Republike Srpske”… Treba pitati i opštinu Višegrad i ostale koliko je ko dao za Andrićgrad. Nisu to mala sredstva. I kamen je Kusturica pokušao da uzme da ne bi plaćao. Sva sredstva koja su otišla u taj projekt, otišla su iz Republike Srpske, institucija i javnih preduzeća. Želim vidjeti jednu jedinu uplatu od Emira Kusturice”, tvrdi Cenić.
 
Za predsjednika Alternativnog kluba Trebinje Blažu Stavovića ovakav potez Rudnika i Termoelektrane Ugljevik je očekivan.
 
“Ovo potvrđuje tezu o moranju završetka istorijskog falsifikata, dakle Andrićgrad. Ovo, također, potvrđuje ranija saznanja o korupciji”, kazao je Stevović za AA.
 
Osim pola miliona iz Ugljevika, Kusturica je dobio i 400 hiljada KM iz Hidroelektrana na Trebišnjici. Odlučila je o tome Skupština akcionara kada se odlučivalo o raspodjeli dobiti za 2010. godinu. Na ovu činjenicu je upozorio i Stevović.
 
Kako javljaju lokalni mediji, prošle godine Vlada RS-a je donijela odluku kojom korisnika sredstava za izgradnju prve faze izgradnje Andrićgrada oslobađa primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, te istom odlukom obavezala i lokalne zajednice, javna preduzeća i neka ministarstva da daju novac za ovaj projekt.

Za realizaciju druge faze izgradnje Andrićgrada u Višegradu sredstva u iznosu od dva miliona maraka osigurana su putem Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, a i prva faza ovog projekta je odlukom Vlade RS-a podržana s nešto više od 4,4 miliona maraka.

Autor/ica 3.9.2012. u 17:05