Dodik brine o starim drugarima: Kopanji 200.000 evra za promicanje istine

Autor/ica 30.8.2011. u 06:00

Dodik brine o starim drugarima: Kopanji 200.000 evra za promicanje istine

Nova tranša Dodikove zahvalnosti izabranim medijima iz džepa građana – skromnih 435.000 maraka za dnevne listove Željka Kopanje, Glas Srpske i Nezavisne novine, za projekte sa puno reči i bez ikakvog smisla

Na 27. redovnoj sjednici Vlade Republike Srpske, održanoj 18. avgusta 2011. godine, od svih gorućih pitanja koja potresaju građane tog bh. entiteta poput nemaštine, nezaposlenosti i sl, premijer Džombić ipak je smatrao da su prioritet mediji. Ne bilo koji, nego provladini mediji, jer ko će režimu pomoći kada se urušava sa svih strana nego proizvođači propagande. Mada, teško je povjerovati da gladnom čovjeku mediji mogu reći da mu je stomak pun. A stanovništvo RS nije daleko od takvog stanja. Dakle, u entitetu BiH koji je, po procjeni ekonomista, pred bankrotom samo im to još niko nije rekao, u kojem se javna preduzeća urušavaju zbog astronomskih cifara pokradenog novca, Vlada je odvojila skromnih 435 hiljada maraka za dva projekta Željka Kopanje.

A taman smo se pitali šta se dešava sa Dodikovom ljubavlju prema Kopanji, jer u poslednjem dijeljenju novaca nije izvukao dobitni tiket. Prošlo je svega mjesec dana od kad su e-Novine pisale o podjeli novaca prorežimskim medijima za mjesec jul. Sretni dobitnici dnevni list Fokus i nedeljnik Reporter. Cijena prava sitnica – samo 350.000 maraka. Za te novce urednicima nemoš’ ni platu isplatiti za njegov naporan rad u smišljanju laži i obmana vlastitog naroda.Jerbo novinari od tih para ne vide po običaju ništa.

Malo prije toga, Vlada RS izdvojila je 150.000 maraka za podršku Kopanjinom ingenioznom projektu koji možemo nazvati Mediji RS u RS, odnosno, kako izvesti vijesti koje ne zanimaju ni čitaoce u tom entitetu BiH u Srbiju gdje ljude zanimaju još manje.

A onda je stigao mjesec avgust pa se moralo nahraniti onoga koji je imperiju Dodik i posadio na zlatnu kafansku stolicu. Smišljena su dva projekta od nacionalnog značaja:”Istraživanje administrativnih barijera za registraciju i početak rada privrednog društva u RS – kako do preduzeća za 48 časova ” koji bi trebalo da obrade Nezavisne novine i “Istraživanja stavova javnosti o stanju u društvu i povjerenju u institucije vlasti Republike Srpske” koji će odraditi marljiva pastva u Glasu Srpske.

Tim povodom u Glasu Srpske su u ponedeljak objavljena dva divna teksta sa Dodikom u glavnoj ulozi. Jedan gdje govori kako su svi u BiH zarobljenici Lagumdžijine politike što pojašnjava riječima “To što se Lagumdžija ne osjeća pripadnikom nijednog naroda je njegova politika, koja je neostvariva i svi smo njeni zarobljenici”; a druga o tome kako je bio kum maloj Stoji. Dalje od naslova nismo išli. 

Podsjetimo, u aprilu 2011. sedmičnom trash listu “Ekstra magazin” dodijeljeno je 150.000 maraka za podršku projektu “Pola vijeka Andrićevog Nobela”. Kako je svojevremeno pisao Žurnal.info, vlasnik “Ekstra magazina” je Zoran Šarenac, koji je i direktor firme “Pres komerc”, izdavača tabloida “Fokus”. Ta firma je i u februaru od Vlade RS dobila 50 hiljada maraka za izbor “Naj menadžera”, a Ministarstvo finansija je u “Fokusu” u dva navrata, bez raspisivanja javnog nadmetanja, organizovalo nagradnu igru “Najsrećniji fiskalni račun”.

Poslednja donacija, tričavih 50.000 maraka otišla je dnevnom tabloidu Press RS za izradu internet portala, koji, kako nam javljaju pouzdani izvori uskoro kreće sa radom. Valja sačekati da se vidi šta košta 50.000 maraka na tom portalu. Do tada, nestrpljivo čekamo septembar da vidimo koliko para dobija ponovo već poznati srećni dobitnik. Jer u ovoj lutriji je sve naopačke, kao i u samoj RS – dobitnici se znaju, ali se ne znaju sume kojima će biti obradovani.

e-novine

Tagovi:
Autor/ica 30.8.2011. u 06:00