Keseroviću šest godina zatvora za ratovanje u Siriji

RSE
Autor/ica 25.2.2021. u 13:48

Keseroviću šest godina zatvora za ratovanje u Siriji

Jasmin Keserović: foto pr.shoot.youtube

Jasmin Keserović osuđen je na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora zbog ratovanja u Siriji i poticanja na terorizam u prvostepenoj presudi izrečenoj 25. februara na Sudu Bosne i Hercegovine.

Sud je utvrdio da je Keserović kriv jer se 2013. godine pridružio militantima “Islamske države” u Siriji za šta mu je izrečena kazna u trajanju od tri godine zatvora.

Za drugu stavku optužnice poticanje na terorističke aktivnosti zbog videosnimka „Ponos je u džihadu“, propagandnog videa tzv. Islamske države, namijenjenog stanovništvu Balkana u kojem javno potiče i poziva na terorističke aktivnosti i ubijanje, izrečena mu je kazna u trajanju od pet godina.

Sud je od dvije izrečene kazne izrekao jedinstvenu kaznu od šest godina.

Prilikom određivanja kazne, Sud je imao u vidu “godine optuženog Keserovića, činjenicu da je riječ o mladoj osobi”.

Sutkinja Džemila Begović u obrazloženju presude navela je da je Sud izrekao kaznu s nadom da će biti dovoljna da Keserović “uvidi da je bilo pogrešno pridružiti se ‘Islamskoj državi'”, kao i da “Odbrana nije dokazala da je Keserović u Siriju otišao iz humanih razloga, kako je tvrdila tokom sudskog procesa, posebno imajući u vidu snimak u kojem poziva na ubijanje, ne samo vojnika nego i civila”.

Optužnica je Keserovića (1994) teretila da se 2013. godine pridružio militantnoj organizaciji, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom, tzv. Islamskoj državi, u čijim se redovima borio sve do teritorijalnog pada ove organizacije u februaru i martu 2019. godine.

Pod nadimkom Abu Muhamed Al-Bosni borio se u gradovima Haritan, Mimbidž, Rakka i drugim, u jedinicama Bejt komandos, kasnije Al-Aksa, a kojima su komandovali drugi militanti s područja Balkana, poput Gorana Pavlovića i Bajre Ikanovića. Za njim je bila raspisana i INTERPOL-ova potjernica.

Za poticanje na terorizam Keserović je osuđen zbog rada „Ponos je u džihadu“, propagandnog videa tzv. Islamske države, namijenjenog stanovništvu Balkana u kojem javno potiče i poziva na terorističke aktivnosti riječima: „Ustanite, o muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge u njihovim gradovima i u njihovim državama. Postavljajte im eksplozive pod njihove aute, u njihove kuće i u njihove urede. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, o muslimani. Pa makar to bilo i nožem. I nemojte praviti razliku između vojnika i civila, kao što ni njihovi avioni ne prave razliku između vojnika i civila Islamske države. Oslonite se na Allaha čvrsto i pomozite svojoj braći“.

Keserović je nakon što su ga zarobile kurdske vlasti devet mjeseci proveo u zatvoru u Siriji da bi 19. decembra bio vraćen s još šest muškaraca, 12 djece i šest žena u BiH. Od povratka je bio u pritvoru.

Od prve grupe deportiranih bh. državljana, dosad su pred Sudom BiH sporazumnim priznanjem krivnje na tri i pol godine osuđeni Armen Dželko, Muharem Dunić, a na dvije i pol godine Emir Ališić.

Na tri godina zbog ratovanja u Siriji osuđen je i Senad Kasupović.

Suđenja se nastavljaju za još dvojicu bh. državljana, Miralema Berbića i Hamzu Labidija, koji su optuženi za ratovanje u Siriji.

RSE

RSE
Autor/ica 25.2.2021. u 13:48