Bugarski kradljivci hrvatske zbilje

Predrag Lucić
Autor/ica 23.8.2013. u 10:30

Bugarski kradljivci hrvatske zbilje

Pod naslovom »Lopovi iz Bugarske unajme apartman pa pljačkaju susjedne sobe« naveden je čitav niz krađa što su ih na Jadranu ovoga ljeta počinili stranci, po čemu ispada da inozemni turisti u Hrvatsku ne dolaze ljetovati već krasti posao domaćim lopovima…

Piše: Predrag Lucić, Novi list

  – Vidiš li ti, trafikant, ove silne turiste…

   – Vidim, pa šta onda?

   – Pa vidiš li koliko ih je?! I vidiš li da nisu normalni?!

   – A mi domaći smo kao normalni!? Kukamo kad turista nema, kukamo kad ih ima… Svake godine iste žalopojke! Najbolje da se napokon ostvari san snova hrvatskoga turizma o kojemu pričamo svako ljeto: da nam štovana gospoda turisti samo pošalju lovu za ljetovanje, a da uopće i ne dođu ovamo!

   – Ali vidiš li ti, čovječe, šta nam rade?

   – Rade? Pa nisu valjda ovdje došli radit?! Ako jesu, onda stvarno nisu normalni!

   – Daj, ne pravi se da ne znaš o čemu govorim!

   – O turistima koji nam otimaju radna mjesta?

   – O turistima koji nas svojim razuzdanim ponašanjem dovode do ludila! Zaviriš li ti, trafikant, ikad u te novine koje prodaješ? Evo pogledaj samo naslove posljednjih dana: »Goli i pijani trče po Hvaru, a majke s djecom bježe pred njima!«, »Ni Komižani ne žele Zrće u svome mistu«, »Sodoma i Gomora…«

   – Čuj: Sodoma i Gomora?

   – I gore od Sodome i Gomore! A pritom od tog njihovog bjesomučnog partijanja, opijanja, pišanja i povraćanja po plažama i po ulicama nemamo apsolutno nikakve koristi!

   – E baš bi ih naši velikodušni turistički stratezi i ljubazno namrgođeni domaćini pustili da partijaju, a da na tom partijanju itekako ne zarađuju!

   – Pročitaj novine, zrćoglavče jedan, pa ćeš vidjet šta Hvarani kažu o toj klijenteli: »Taoci smo nekoliko stotina mladih razularenih stranaca koji su zagospodarili gradom. Gledaju nas svisoka…«

   – Kako ih gledaju svisoka dok povraćaju i pišaju? Nisam još čuo da rigaju i uriniraju s balkona i krovova…

   – Dabogda ti se na trafiku popeli, pa te poškropili! I daj, ne prekidaj me dok čitam gorka svjedočanstva naših ljudi: »Gledaju nas svisoka, kao da smo mi neki urođenici, a oni gazde kojima je sve dopušteno… Stanica smo plovećoj avanturi alkoholizirane razularene skupine, od koje u Hvaru osim prodavača alkohola, piva s kioska i trgovina, te brzih pizzeta malo tko ima koristi. Dolaze već dobro ‘betonirani’ alkoholom, vjerojatno i pod drugim stimulansima, a odlaze još gori.« I ni to im nije dosta, pa još i pljačkaju.

   – Koga oni mogu opljačkat, ako od cuge i ostalih opijata ne mogu ni stajat na nogama?

   – Ne pljačkaju, blentone, ti što se dolaze iznapijat, već ovi drugi…

   – Koji drugi? Ovi uredni što ne piju i ne povraćaju, i što idu na spavanje odmah nakon večere?

   – Profesionalni lopovi, trafikant, eto tko! Je li ti dovoljan naslov u današnjim novinama: »Lopovi iz Bugarske unajme apartmane pa pljačkaju susjedne sobe«?! Ako nije, pogledaj službene statističke podatke našega MUP-a koji kažu da je ove godine, samo u lipnju i srpnju, prijavljeno 2814 krađa, od čega se 2143 slučaja odnose na provale u kuće, stanove, ugostiteljske i ostale objekte. A od toga su riješena samo 693 slučaja, dakle – niti četvrtina. Ti podaci fakat nešto govore o turističkom kriminalitetu!

   – Šta govore? Da se MUP dao u turizam, pa da mu je porastao broj noćenja?

   – Kakvih noćenja?

   – Na radnome mjestu. Jer kako drugačije objasnit da su riješili tek svaku četvrtu prijavljenu krađu?!

   – Ne znaš ti s kime oni imaju posla! Jedan inspektor u razgovoru za novine otkriva da lopovi na Jadran dolaze iz unutrašnjosti Hrvatske i iz susjednih zemalja, da operiraju od proljeća pa sve do jeseni i da ukradenu robu najčešće šalju i prodaju tamo otkud su se spustili na more, pa im je teško ući u trag. Navodi čovjek primjere: 43-godišnja kradljivica iz Bugarske uhićena u Splitu dok je mažnjavala novčanike iz torbica, trojica Bugara uhićena na zadarskom području također zbog krađe novčanika, bračni par iz Slovačke uhićen u Dubrovniku dok je pelješio torbe na hotelskom bazenu na Babinu kuku, onda opet bugarski tandem koji je dolijao nakon obijanja automobila najprije na zadarskom a onda i na makarskom području… A imaš i primjera od lani: trojku iz Bosne i Hercegovine koja je u Makarskoj i okolici provalila u 14 kuća i plijen odmah slala autobusima za BiH, zatim bugarski kvartet koji je krao po trgovačkim centrima u Zadru, pa se prebacio do Šibenika, gdje je otimao novčanike i peglao ukradene kartice, pa onda Talijane koji su u Zadru plaćali krivotvorenim eurima…

   – Sve sam Bugar, Bosanac, Slovak, Talijan… A gdje su u toj priči naši domaći svijetli primjeri?

   – Pa nije sad riječ o našima… Ovo je priča o turističkom kriminalitetu.

   – Po kojoj ispada da po Jadranu obijaju, pljačkaju, kradu i varaju samo stranci?

   – Šta ti, trafikant, zapravo hoćeš? Da ti navedem još sličnih primjera?

   – Da mi iz tog teksta pročitaš barem jedan primjer krađe koju nisu počinili stranci, već naši pošteni domaći lopovi.

   – Treba li ti nacrtat da se u tekstu ne radi o našim lopovima?!

   – Ja sam mislio, budući da su u njemu objavljeni MUP-ovi statistički podaci, da je to tekst o krađama i lopovima bez obzira na nacionalnost. Ili da ćemo – kad se već spominje koje su lopovi nacije – doznat koliko su od te četvrtine riješenih krađa izvršili domaći a koliko uvozni lupeži. A ne da se na osnovu čitave novinske stranice na kojoj se nižu lopovski pothvati Bugara, Slovaka, Bosanaca… stvara dojam da turisti ovamo dolaze samo zbog posla i zbog otimanja naših radnih mjesta.

   – Opet ti! Ma baš njih briga za naša radna mjesta!

   – Ako ih nije briga, zašto onda kradu posao našim lopovima?! Ili nam novine u suradnji s MUP-om možda žele poručiti da naši lopovi ne kradu ništa, osim što kradu Bogu dane?

Predrag Lucić
Autor/ica 23.8.2013. u 10:30