Raspada li se koalicija SDA-SDP ?

Autor/ica 19.4.2012. u 15:56

Raspada li se koalicija SDA-SDP ?

Saša Magazinović, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, najavio je za sutra sjednicu Predsjedništva te stranke u Sarajevu na kojoj će između ostalog biti riječi o odnosima i budućnosti koalicije na vlasti okupljene oko zajedničke platforme u kojoj participira ta stranka, kao i Stranka demokratske akcije (SDA).

Rekonstrukcija Federalne vlade trenutno nije opcija, ali nakon sutrašnje sjednice i o tom pitanju će se možda više znati, rekao je Magazinović na današnjoj pres-konferenciji, odgovarajući na novinarska pitanja o odnosima između koalicionih partnera SDP-a i SDA.

Trenutno u tim relacijama ima dosta problema; u najosjetljivijoj i najkritičnijoj su fazi dosad, izjavio je, a kao primjer nedosljednog ponašanja SDA naveo oprečno glasanje ministara iz te stranke kod usvajanja nekih akata na nivou Federalne vlade i poslanika u Federalnom parlamentu.

Neposredni povod za pres-konferenciju je jučerašnje usvajanje Nacrta državnog budžeta u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, odnosno različite informacije, dezinformacije pa i zlonamjerni istupi u vezi s tim, izjavio je Magazinović, ističući da je nacrt tek prvi korak do konačnog odobravanja važnog akta.

SDP ne želi status quo za našu zemlju, ne želi da BiH živi na privremenom finansiranju i zato je za usvajanje budžeta, bez čega nema ni popisa stanovništva, izgradnje graničnih prijelaza s Hrvatskom, procesa digitalizacije, finansiranja institucija kulture, penzioniranih vojnika, nema ni novca za nove lične karte, a ni za predstojeće lokalne izbore u našoj zemlji.

Lako je moguće da je SDA, odgodom budžeta željela odgodu lokalnih izbora, rekao je ovaj član Predsjedništva SDP-a BiH na pres-konferenciji.

“Optuženi smo ovih dana od protivnika predloženog budžeta da atakujemo na BiH, a mi smatramo da bi neusvajanje bilo atak“, izjavio je Magazinović i dodao da predloženim budžetom niko nije zadovoljan, ali je plod kompromisa “u kojem su svi učestvovali pa i oni koji tvrde suprotno“, to je jedino, trenutno moguće rješenje, koje se eventualno može rebalansirati dođe li do povećanja prihoda.

Na prijedlog Zlatka Lagumdžije, jučer je Vijeće ministara BiH jednoglasno zaključilo da će četiri najniže kategorije u policiji i dvije u vojsci biti izuzete od smanjenja plaća.

To je 70 posto populacije policije i vojske, rekao je Magazinović uz opasku da smanjenju treba da podliježu generalske plaće.

Iz svega što se dešava posljednjih dana, može se zaključiti da je kampanja za lokalne izbore već počela, ranije nego ikad, zaključio je na pres-konferenciji.

Tagovi:
Autor/ica 19.4.2012. u 15:56