Županijski vijećnik zatražio i dobio propusnicu za izmišljenu misu u Zagrebu

tačno.net
Autor/ica 24.4.2020. u 14:03

Županijski vijećnik zatražio i dobio propusnicu za izmišljenu misu u Zagrebu

„Na vrlo jednostavan način danas smo dokazali da su zabrana kretanja među županijama i sustav izdavanja e-propusnica potpuno bespotrebni i apsurdni. Naime, od Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije danas sam zatražio propusnicu za Zagreb, a kao razlog izmislio sam da se u svetištu Svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu 3. svibnja održava misa kojoj želim prisustvovati. Propusnica mi je promptno odobrena pa možemo jedino zaključiti da je ovoj Vladi očito važnije da se građani mole u sakralnim objektima, umjesto da vode normalan život“.

Poručio je to u petak županijski vijećnik stranke Pametno Igor Skoko, naglašavajući da je ovaj primjer nepobitan dokaz kako je e-propusnice potrebno odmah ukinuti. „Ovdje više nije riječ o sprječavanju širenja zaraze, već o najobičnijem birokratskom opterećenju za građane, koje nema apsolutno nikakvu svrhu, osim možda stvaranja prividnog dojma da se građane štiti od virusa. No, čini mi se da ih treba zaštiti i od hrpe administrativnih nebuloza koje im ova Vlada redovito servira“, rekao je Skoko.

Na ovaj potez nagnala ga je, među ostalim, i jučerašnja odluka Vlade da prilikom popuštanja mjera, među prvima odobre vjerska okupljanja, što smatra skandaloznim. „Kako je moguće da se i dalje zabranjuju okupljanja više od 10 ljudi, a dopuštaju se vjerska okupljanja? Jesu li crkve izolirane od virusa, a škole nisu? Zašto se uopće daje prednost crkvi, a ne školama?“, upitao je županijski vijećnik.

Podsjetio je i na podatak da je do sada izdano oko 900 tisuća propusnica, dok se na primjeru Zagreba, kao milijunskog grada u kojem se stanovnici kreću bez ograničenja, pokazalo da pogubnog učinka na širenje virusa nije bilo. „Čak ni nakon potresa nismo vidjeli nikakav dramatičan skok u broju oboljelih. Vjerovati da zabrana kretanja građana među županijama i općinama ima snažan učinak u sprečavanju širenja zaraze, ako gledamo primjer Zagreba , potpuno je neopravdano“,  smatra Skoko.

Kako je naglasio, na loš teritorijalni ustroj Hrvatske, čija se neučinkovitost u aktualnoj krizi potpuno razotkrila, stranka Pametno upozorava već godinama. „Od samog osnutka zalažemo se za ukidanje enormno velikog broja županija, gradova i općina. Takav nefunkcionalni sustav služi isključivo gomilanju kadra po općinskim službama. Potrebna nam je teritorijalna reorganizacija države, odnosno 5 regija i 123 urbana centra, što bi za 3 puta smanjilo broj načelnika, gradonačelnika, zamjenika te političara u vijećima i skupštinama“, zaključio je.

tačno.net
Autor/ica 24.4.2020. u 14:03