Boriša Falatar: Cjelovitost naše zemlje je neupitna, BiH mora preuzeti odgovornost

tačno.net
Autor/ica 30.8.2018. u 11:38

Boriša Falatar: Cjelovitost naše zemlje je neupitna, BiH mora preuzeti odgovornost

Foto: N1

Povodom pisma koje su uputili bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Szhwarz-Schilling, ministrima vanjskih poslova i visokoj predstavnici EU Federici Mogherini, u kojem izražavaju zabrinutost da bi se prekrajanjem granica između Srbije i Kosova mogle ohrabriti separatističke snage u našoj zemlji, reagirao je Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

“Naša zemlja mora preuzeti odgovornost i biti ključni akter regionalnih odnosa, a ne njihova kolateralna šteta. Cjelovitost Bosne i Hercegovine je neupitna“, izjavio je Falatar.

“Bosna i Hercegovina se nalazi u centru regije i na njoj su se prelomili sukobi sa najtežim posljedicama za naše građane. Moramo naučiti nešto iz povijesti. Moramo pažljivo analizirati regionalnu, europsku i globalnu vanjskopolitičku dinamiku i neumorno raditi na tome da što više iz te dinamike iskoristimo za boljitak naših građana i ostvarivanje naših političkih i ekonomskih ciljeva. Moramo graditi snažne i stabilne odnose, kako unutar zemlje, tako i sa susjedima. Ne smijemo biti pasivni promatrač kome se procesi diktiraju, i kome drugi kroje sudbinu. To je neprihvatljivo. Niko nam neće stvoriti bolju budućnost, moramo biti dovoljno odvažni da svoju sudbinu krojimo sami”, istakao je Falatar.

“Već sljedećeg tjedna u Briselu, na sastanku sa Liberalnim demokratima u Europskom parlamentu, pokazat ćemo aktivno lice Bosne i Hercegovine sa jasnom vizijom i planom, a takav pristup ćemo imati i u Predsjedništvu”, izjavio je Falatar.

Dodaje kako se mir i blagostanje u zemlji i regiji gradi i kroz pojačanu suradnju na ekonomskom i kulturnom polju, u obrazovanju, nauci i sportu. “Bosna i Hercegovina je trajni faktor i mora biti u srži procesa stvaranja nove regionalne dinamike”, zaključio je Falatar.

tačno.net
Autor/ica 30.8.2018. u 11:38