Uposlenici BHRT-a održali štrajk upozorenja: Ovo su vanredne vijesti

D. Be.
Autor/ica 15.12.2021. u 12:20

Izdvajamo

  • Kao reprezentativni sindikat u BHRT-u koji već godinama upozorava sve nadležne na katastrofalnu finansijsku situaciju, niska primanja radnika i sve lošije uvjete rada, pozivaju sve odgovorne za ovakvo stanje da hitno reaguju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano finansiranje Javnog servisa Bosne i Hercegovine, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava.

Povezani članci

Uposlenici BHRT-a održali štrajk upozorenja: Ovo su vanredne vijesti

Foto: T. S./Klix.ba

Samostalni sindikat radnika BHRT-a danas je održao protest upozorenja na prvom spratu RTV doma u Sarajevu. U obraćanju su simbolično poručili: Ovo su vanredne vijesti.

Povod za protest je blokada računa BHRT-a čime je onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcionisanje BHRT-a, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica.

Naglašavaju da ovo nije prvi put, a boje se ni posljednji put da se na ovakav način onemogućava egzistencija radnika BHRT-a.

Podsjetili su da nije blokiran račun RTRS-a koji je BHRT-u dužan više od 54 miliona KM po osnovu naplaćene RTV takse u Republici Srpskoj, za što postoje vjerodostojne isprave, a taj novac bi bio i više nego dovoljan da sanira sve dugove BHRT-a, a gledateljima omogući kvalitetniji program.

Posebno naglašavaju da su uposlenici BHRT-a od početka pandemije koronavirusa sve vrijeme radili i bili u službi građana BiH, iako im je na početku pandemije u martu 2020.godine umanjena plaća za 10 posto.

“Nama je iz mjeseca u mjesec upitna plaća koju smo itekako zaradili, izvještavajući sa protesta, sjednica parlamenata, stranačkih sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima, kulturnih i sportskih događaja”, naveli su.

Kao reprezentativni sindikat u BHRT-u koji već godinama upozorava sve nadležne na katastrofalnu finansijsku situaciju, niska primanja radnika i sve lošije uvjete rada, pozivaju sve odgovorne za ovakvo stanje da hitno reaguju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano finansiranje Javnog servisa Bosne i Hercegovine, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava.

Klix.ba

D. Be.
Autor/ica 15.12.2021. u 12:20