Uhapšena osoba osumnjičena za oštećenje vozila banjalučkih novinara

RSE
Autor/ica 16.3.2023. u 16:14

Uhapšena osoba osumnjičena za oštećenje vozila banjalučkih novinara

Foto: Aleksandar Trifunović

Banjalučka policija je 16. marta uhapsila osobu koja se sumnjiči da je oštetila vozila novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače u Banjaluci, 8. marta.

Tokom noći 8. marta oštećena su vozila Aleksandra Trifunovića, urednika magazina “Buka” i novinara Blica Nikole Morače u banjalučkom naselju Starčevica, gdje žive. Slučaj su prijavili policiji.

“Nad licem S.B. izvršena je kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je navedeno krivično djelo izvršilo 8.3.2023. godine, na način da je u Banjaluci na parking prostoru upotrebom oštrog predmeta načinilo oštećenja na teretnom vozilu marke ‘Reault’ i putničkom vozilu marke ‘Toyota'”, navodi se u saopštenju policije.

Trifunović je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio 9. marta da je “uznemiren” zbog cijele situacije.

“Ovo je napad, zastrašivanje, dan poslije Dodikove izjave da smo spodobe, logično da je ovo neko shvatio kao naredbu”, rekao je Trifunović nakon što je zatekao svoje vozilo oštećeno.

Milorad Dodik je 8. marta komentarišući neslaganja novinara sa najavom izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta, izjavio kako misli da oni koji su “prekardašili” u reakcijama “stvaraju nepovoljnu atmosferu”.

“Kao onaj Vukelić (Siniša Vukelić, urednik Capital.ba) i neke druge spodobe, koje ovdje godinama lažu, petljaju, podmeću, reketiraju i sada žele novinarsku zajednicu kupit za sebe kako bi je navodno zaštitili”, kazao je Dodik.

Kleveta i uvreda su uvrštene u novi Nacrt zakona Krivičnog zakona Republike Srpske (RS), rečeno je nakon sjednice Vlade Republike Srpske (RS) 2. marta u Banjaluci.

Prema nacrtu, za klevetanje su predviđene novčane kazne u iznosima od oko 2.500 do čak 50.000 eura.

Ideju o ponovnoj kriminalizaciji klevete je krajem oktobra prošle godine pokrenuo Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Na Twitteru je naveo da je od Vlade RS tražio donošenje još dva zakona, o sprečavanju širenja lažnih vijesti te o sprečavanju jezika mržnje.

Narodna skupština Republike Srpske 16. marta odgodila je za iduću sedmicu raspravu o nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika kojima će se kleveta proglasiti krivičnim djelom za koje su predviđene novčane kazne do čak 50.000 eura.

RSE

RSE
Autor/ica 16.3.2023. u 16:14