Studenti Filozofskog fakulteta podržali profesore: Želimo bolje sutra

tacno.net
Autor/ica 17.4.2021. u 11:21

Studenti Filozofskog fakulteta podržali profesore: Želimo bolje sutra

Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu podržali su stavove 85 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  koji zahtijevaju da se svi odgovorni unutar Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i svih pratećih službi ovih institucija izvine građanima i građankama Bosne i Hercegovine za nesavjesno obavljanje posla, a da nakon toga (najzad, nešto časno) podnesu ostavke. 

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Mi dolje potpisani, trenutni i svršeni, studenti i studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu,

Izražavamo našu punu podršku profesorima/icama i saradnicima/cama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kao i svim ostalim profesorima/icama i saradnicima/cama sa drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji su pružili podršku otvorenom pismu “Zahtjev za život i dostojanstvo”. “Ohrabreni njihovim pismom, kao odgovorne studentice i studenti i budući akademski građani i građanke, stojimo iza zahtjeva građana i građanki Bosne i Hercegovine, te smo spremni učestvovati u inicijativama i borbama za prava svakog čovjeka na dostojanstven i siguran život.

Naši uslovi su jasni, nedvosmisleni i principijelni. Želimo da naše institucije, u prvom redu državne i entitetske, budu servis svim građanima pokazujući potpunu, u skladu sa humanističkim vrijednostima, brigu za čovjeka u cjelini, posebice kada su u pitanju fundamentalna i egzistencijalna pitanja, braneći interese dostojanstvenog i slobodnog života.

Naši uslovi su jasni, nedvosmisleni i principijelni, jer mi biramo život i budućnost u našoj državi, za nas. Mi biramo mogućnost izbora. U skladu sa mjestom i pozicijama koje, uprkos vama, gradimo za sebe u društvu, osjećamo potrebu da stanemo uz naše profesore i saradnike naglašavajući ovime početak promjena za bolje sutra, za bolje svih nas koje počinje vašom odgovornošću za trenutnu zdravstvenu, ekonomsku, političku te sveopću društvenu  situaciju u Bosni i Hercegovini uzrokovanu pandemijom Covid – 19.

Odlučno i spremno kažemo NE manipulacijama prvoga reda i dugogodišnjem opresivnom vladajućem sistemu te ne zahtijevamo odgovore, već odgovornost podržavajući svaku savjesnu i društveno bitnu inicijativu koja dolazi od reda građanki/ana Bosne i Hercegovine.

Stoga, pozivamo i ohrabrujemo ostatak, u prvom redu studente i studentice Univerziteta u Sarajevu, ali i šire da nam se pridruže i doprinesu ozdravljenju sredine u kojoj živimo.

Za čovjeka, za društvo, za slobodu, za različitost, za jednakost

Studentice i studenti, potpisnice i potpisnici Pisma podrške:”

Link s potpisima:
tacno.net
Autor/ica 17.4.2021. u 11:21