Škola kritičkog mišljenja

FEDERESULI, NAJVEĆA NEOIREDENTISTIČKA UDRUGA U SVIJETU, UPUTILA OTVORENO PISMO TALIJANSKOJ VLADI U KOJEM SU IZNIJELI SVOJE ZAHTJEVE HRVATSKOJ I SLOVENIJI

Što sve FederEsuli – izbjeglice iz Istre, Rijeke i Dalmacije traže od Meloni i Hrvatske?

Armando Černjul
Autor/ica 11.10.2022. u 14:48

Izdvajamo

  • Budući da će uskoro biti izabrana nova Vlada, gotovo je sigurno da će nova premijerka postati postfašistkinja Giorgia Meloni. Neki hrvatski političari, a pogotovo mediji, su zabrinuti da će Meloni, prva žena na čelu talijanske vlade, pokrenuti neka pitanja vezana za Hrvatsku i Sloveniju budući je prijašnjih godina izjavljivala da se protivi ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Povezani članci

Što sve FederEsuli – izbjeglice iz Istre, Rijeke i Dalmacije traže od Meloni i Hrvatske?

Foto: Reuters

Čak su talijanski birači razočarali američkog predsjednika Joe Bidena, uz ostalo, jer je njegova druga supruga Jill podrijetlom Talijanka.

Budući da će uskoro biti izabrana nova Vlada, gotovo je sigurno da će nova premijerka postati postfašistkinja Giorgia Meloni. Neki hrvatski političari, a pogotovo mediji, su zabrinuti da će Meloni, prva žena na čelu talijanske vlade, pokrenuti neka pitanja vezana za Hrvatsku i Sloveniju budući je prijašnjih godina izjavljivala da se protivi ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Čak je na svom Facebooku pisala o Istri, Rijeci i Dalmaciji koje su bile talijanske zemlje. Zvučalo je da je njena želja da neka od tih područja Hrvatske pripadnu Italiji, a to je vjerojatno naučila od svog učitelja i lidera neofašističke političke stranke MSI-DN Gianfranca Finija.

Ne znam što o tomu misle braća Radin, Furio, dopredsjednik Hrvatskog sabora i Fabrizio, koji su 21. rujna 2010., ugostili Finija u prostorijama Zajednice Talijana, popularnom Circolu u Puli i to baš na godišnjicu dolaska Benita Musolinija s fašistima iz Milana u Pulu! Oni koji to ne znaju sada će biti upućeni u djelovanje dvojice pulskih “antifašista”.

Velik broj medija u Hrvatskoj, nakon pobjede Melonijeve, objavio je da je govorila o Istri, Rijeci i Dalmaciji, bivšim talijanskim teritorijima iako o tome nije govorila u aktualnoj predizbornoj kampanji. To još uvijek ne znači da buduća premijerka, bez obzira što Republika Hrvatska i Republika Italija imaju vrlo dobru ekononomsku suradnju – Italija je prvi partner Hrvatskoj u Europi – neće otvoriti neka, po njihovu mišljenju, sporna pitanja.

Naime, u nas se uopće ne zna da je FederEsuli (Savez udruga istarskih, riječkih i dalmatinskih prognanika /sic/, najveća neoiredenstistička udruga u Italji i svijetu, čije je sjedište u Trstu, talijanskoj Vladi nedavno uputila Otvoreno pismo.

FederEsuli žele dodijeliti fašističku Zlatnu medalju gradu Zadru 

U tzv. Otvorenom pismu, među ostalim, piše: “Svjesni smo da su nestabilnost većine, slijed izvanrednih situacija, od pandemije do ukrajinskog sukoba (valjda rata! – op. A. Č.), zahtijevali osobno značajne vladine intervencije. Međutim, neka od pitanja od kojih udruge Egzodusa još uvijek traže rješenje samo su simbolična ili u svakom slučaju nisu skupa. Počevši od ispravne formulacije osobnih podataka onih koji su rođeni u Općinama ustupljenim Jugoslaviji, do službene dodjele Zlatne medalje za vojnu hrabrost Gradu Zadru, te planiranje sa slovenskim i hrvatskim vlastima za istraživanje fojbi, masovnih grobnica i grobnih mjesta Talijana koje su ubile jugoslavenske partizanske milicije.

Prošlo je 75 godina od potpisivanja Mirovnog ugovora nakon kojeg je uslijedio talijansko-jugoslavenski sporazum s kojim se imovina prognanika (sc) oduzeta i nacionalizirana od strane komunističkog režima uračunava u udio naknade koju je Italija dugovala Beogradu za ratne štete. Na taj je način talijanska država ostala dužna svojim izvlaštenim građanima, ali naknada nikada nije izračunata na razuman način i nekoliko primljenih naknada bilo je apsolutno niže od očekivanog.

Od nove vlade očekujemo odlučnu intervenciju i rješenje ovog spora, da se stane na kraj u duhu pravednosti prema nepravdi za štetu koju je pretrpjela cijela Italija, a platili naši sunarodnjaci, opljačkani, bez svojih domova i zemalja kao da žalost i pretrpljene patnje zbog Titove diktature nisu dovoljni (…)”.

Slučaj tragedije na plaži Vargarola

U tzv. Otvorenom pismu FederEsuli ističu kako će se Hrvatska 1. siječnja 2023. godine pridružiti schengenskom prostoru i usvojiti valutu euro. “Nadamo se da će nova Vlada konačno moći zatražiti, također kanalima zajedničkog europskog članstva, naknadu za napuštenu imovinu u bivšoj Zoni B i nikada konstituiranom Slobodnom Teritoriju Trsta kako je predviđeno Osimskim ugovorom između Italije i Jugoslavije, čije su nasljednice Slovenija i Hrvatska. U slučaju imovine za koju nema legitimnih vlasnika ili njihovih nasljednika, ponavljamo zahtjev da se odgovarajuća vrijednost dodjeli fondu zahvaljujući čijoj se dobiti može financirati djelatnost Zaklade posvećene proučavanju povijesti, književnosti, umjetnosti i tradiciji Talijana na istočnom Jadranu.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, prisjećamo se kako smo dugo tražili osnivanje Povjerenstva za proučavanje masakra u Vergarolli, koji se dogodio 18. kolovoza 1946. na kraju rata i to na području koje je još uvijek bilo talijansko u blizini Pule (na hrvatskom Vargarola bila je kupalište u Puli – op. A. Č.) i koje uživa KRVAVI (pod. FederEsuli) primat masakra s najvećim brojem smrtnih slučajeva u republičkoj povijesti: Treba ga tumačiti u širem talijanskom i europskom kontekstu krajem dvadesetog stoljeća (…)”, stoji u tzv. Otvorenom pismu.

Na kraju tog simptomatičnog i tzv. Otvorenog pisma, udruga FederEsuli naglašava da vjeruju da stranke mogu prihvatiti njihovu žalbu (najprije zahtjev, a sada žalba – op. A. Č.) s udrugama julijansko-dalmatinske dijaspore – zajednički put, kulturni, strateški i sinergijski, dajući prostor svojih prognanika (sic) njihovim zahtjevima.

Što hoće profesor de Vergottini od Republike Hrvatske?

Tzv. Otvoreno pismo potpisao je prof. dr. sc. Giuseppe de Vergottini, predsjednik FederEsuli, poznati neoiredentist, iako rođen u Pisi 1936., podrijetlom je iz poznate i bogate obitelji Vergottini iz Poreča i veoma dobro poznaje problematiku profuga (izbjeglica) a ne esula (proganika).

Profesor je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Bologni, predsjednik neoiredentističkog “Coordinamento Adriatico” (Jadranska koordinacija), sudac Vrhovnog suda u Republici San Marino. Dobitnik je počasnih diploma u Lisabonu, Ateni, Madridu i Buenos Airesu. Intelektualac kakvog bi poželjele mnoge europske države, ali s tzv. Otvorenim pismom pravit će velike probleme Hrvatskoj. On bez ikakve veze uspoređuje Sloveniju s Hrvatskom od koje traži štošta što izbjeglicama ne pripada!

Što on i njegova neoiredintistička udruga pišu o Zlatnoj medalji Gradu Zadru (u tzv. o.p. nije naznačio da je riječ o Zlatnoj medalji za 1943/44. kad Zadar bio pod talijanskom fašističkom vlašću – op. A. Č.) i da je hrvatska država odavno rekla Republici Italiji – Ne! Brojni naši političari su govorili da je ta Zlatna medalja fašistička i to su objavili mnogi hrvatski mediji.

Nadalje, udruga Federesuli traži osnivanje Povjerenstva za proučavanje masakra na pulskoj plaži Vargarola. Što to oni kopaju po starim ranama smrtno stradalih muškaraca, žena i djece?! I što šire dezinformacije, kojom pumpaju buduću premijerku Giorgiu Meloni, a ne pišu joj da su istražni organi Anglo-Američke uprave u Puli stavili točku. Naime, u engleskim dokumentima piše da nije utvrđeno tko je skrivio veliku tragediju! U tim dokumentima, uz ostalo, stoji da je netko ili više njih namjerno izazvali eksloziju, ali nitko nije pronađen! Dodajem da nitko nije osuđen! No, najveći broj talijanskih medija i povjesničara i nazovipisaca okrivili su Tita i tajnu službu OZN-u. Žalosno je da su to učinili neki novinari i mediji u Puli i Zagrebu!

Traže odštetu, a više od 30 godina ne daju žiro račun!”

Pa, ipak, nije poznato što sve tzv. esuli traže od buduće talijanske Vlade. Jer kad se radi o nekretninama koje su napustili, de Vergottini dobro zna da je Republika Slovenija isplatila odštetu na račun jedne strane banke jer talijanska vlada, koja je promjenila mnoge premijere, nikada nije uspostavila žiro-račun na koji bi Hrvatska uplatila dug!

Hrvatska duguje Italiji 35.369.233,00 dolara za nacionaliziranu i optantsku imovinu i velika je glupost da Savez udruga FederEsuli navodi dužnike. Osim toga, o kakvim masovnim grobnicama zbori neoredentički Savez udruga – o grobnim mjestima na grobljima zahtjev je umjesan – ali za masovne grobnice je odštetu trebala tražiti negdašnja FNR Jugoslavija jer su pobili blizu 250.000 civila, staraca, žena i djece! Samo na današnjem teritoriju Republike Hrvatske Mussolinijeva fašistička vojska pobila je više od 40.000 civila, staraca, žena i djece!

Talijani u Hrvatskoj glasali za desnu Vladu

Znamo veoma dobro kada je s “kremom” neoridentista i neofašista iz Trsta govorio o suradnji udruga esula i Talijana koji ostali, a na skupu su bili su Furio Radin i brat mu Fabrizio, bivši predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić i brojni drugi. Oni misle što i prof. dr. Giuseppe de Vergottini.

Najbolja potvrda za moju kritiku jest da su Talijani u Hrvatskoj većinski glasovali za Senat i Cameru – Matteo Salvini premijer (Liga), Silvija Berlusconija (Naprijed Italija) i Giorgiu Meloni (Talijanska braća)!

iPress.hr

Armando Černjul
Autor/ica 11.10.2022. u 14:48