UABNOR Mostar: Partizansko groblje nije dio ‘trimuše’ već nacionalni spomenik

tačno.net
Autor/ica 29.5.2022. u 10:28

UABNOR Mostar: Partizansko groblje nije dio ‘trimuše’ već nacionalni spomenik

Foto: šg

Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar pozvalo je mostarskog gradonačelnika Marija Kordića da zaustavi devastaciju Partizanskog groblja.

Iz tog udruženja priopćili su kako su još prije četiri mjeseca zatražili sastanak s gradonačelnikom Kordićem na kome bi razgovarali o zaštiti tog nacionalnog spomenika, ali poziv iz Gradske uprave još nije stigao.

„Paralelno sa šutnjom o susretu u javnost kontinuirano plasira priče o obnovi Partizanskog spomen groblja od kojih, nakon i površne analize, zaključujemo da je tobožnja obnova u funkciji daljnje devastacije”, navodi se u priopćenju.

Iz UABNOR-a podsjećaju da je mostarsko Partizansko spomen groblje nacionalni spomenik BiH prve kategorije te da se njegova obnova ne može provesti onako kako su najavili iz Gradske uprave.

„Gradonačelnik bi morao znati da kompleks Partizanskog spomen groblja nije dio nikakve ‘trimuše’ nego zaseban zaštićeni kompleks, a da se trim staza nalazi na istom brijegu, ali s druge strane. Insistiranje na tome da je Partizansko spomen groblje dio trim-staze vrijeđa žrtve tamo obilježene, ali i porodice žrtava te sve poštovatelje njihovog djela. Čini nam se da je sve to dio davnog plana da se napravi prenamjena ovog atraktivnog prostora, koji poratnim politikama u Mostaru smeta”, poručili su iz UABNOR-a Mostar.

Kako se dalje navodi u priopćenju, minimalna sredstva planirana u gradskom proračunu za održavanje Partizanskog groblja uglavnom se ne utroše te se postavlja pitanje zašto je to tako i gdje odlazi planirani novac.

„Ulaz u kompleks Partizanskog spomen groblja pretvoren je u javni nelegalni parking. Pored svih upozorenja i zahtijeva da se to spriječi nikada ništa nije poduzeto. To nelegalno parkiranje i ulazak, čak i kamiona, devastira ovaj kompleks, ali i pokazuje odnos Grada prema ovom vrijednom spomeniku.

Zbog nečinjenja gradske uprave i administracije, koje je nastavak politike prethodnog gradonačelnika, ako se nastavi propagirati devastaciju ovog spomenika, ne preostaje nam ništa drugo do ići prema odgovarajućim državnim, entitetskim i pravosudnim organima”, stoji na kraju priopćenja za javnost UABNOR-a Mostar.

AbrašMedia

tačno.net
Autor/ica 29.5.2022. u 10:28