Prosvjed u Zagrebu zbog dolaska Vučića

tačno.net
Autor/ica 12.2.2018. u 10:42

Prosvjed u Zagrebu zbog dolaska Vučića

Dvjestotinjak građana okupilo se danas oko 10 sati na Trgu bana Jelačića u centru Zagreba na prosvjedu zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb.

„Vučić je notorni četnički zločinac i ratni huškač“, poručila je sa prosvjeda u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Grada Zagreba i Zagrebačke županije održanog na zagrebačkom Trgu bana Jelačića predsjednica te udruge Rozalija Bartolić.

Okupljeni su zvižducima popratili audio-zapis Vučićevog govora u Glini u proljeće 1995, gdje je govorio kao izaslanik Srpske radikalne stranke, a potom su prosvjednici krenuli prema Markovom trgu, gdje su Vlada i Sabor, ali ih je policija zaustavila.

Oko podneva su se prosvjednici razišli sa policijske blokade. Prosvjed je bio i najavljen za Markov trg, ali ga je policija jutros iz sigurnosnih razloga premjestila na zagrebački Trg bana Jelačića. Uz hrvatske zastave i transparente u kojima se Srbiju proziva za genocid i traži da plati ratnu štetu bile su i dvije zastave veteranske udruge HOS-a koja u grbu ima ustaški pozdrav „za dom spremni“.

Na skupu su među publikom zamijećeni HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik udruge ratnih vojnih invalida Josip Đakić i saborski zastupnik oporbenog desno-populističkog Mosta Miro Bulj.

U isto vrijeme je – također zbog Vučićevog dolaska u Hrvatsku – dvadesetak pristaša izvanparlamentarne Autohtone Hrvatske stranke prava prosvjedovalo pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkoj Gajevoj ulici. Oba skupa osiguravala je policija i nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

RSE

tačno.net
Autor/ica 12.2.2018. u 10:42