Schmidt pozvao Narodnu skupštinu RS-a da ne rizikuje živote i dobrobit svih građana BiH

tačno.net
Autor/ica 20.10.2021. u 16:27

Schmidt pozvao Narodnu skupštinu RS-a da ne rizikuje živote i dobrobit svih građana BiH

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Visoki predstavnik Christian Schmidt izričito je naglasio da Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcionisanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako je rekao Schmidt, prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH, prenosi Klix.ba

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni. To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uslov za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Svako poništavanje ove reforme direktno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH”, kaže Schmidt.

Visoki predstavnik je pozvao svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini RS da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS.

Ranije danas stiglo je zajedničko saopćenje iz Washingtona i Brisela kao produkt sastanka američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i šefa vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Josepa Borrella.

U saopćenju SAD i EU kažu da imaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve glasnije retorike podjela u Bosni i Hercegovini.

“Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU, uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Američke Države spremne su olakšati ove korake”, poručili su.

Također su naglasili da čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i da su EU i SAD dogovorile da će dodatno ojačati zajednički angažman na Zapadnom Balkanu.

Blinken i Borrell: Svi trebaju poštovati i štititi institucije Bosne i Hercegovine

Američki državni sekretar Antony Blinken i šef vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Josep Borrell poručili su danas da SAD i EU čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Povod za današnje zajedničko saopćenje je nedavni sastanak visokog predstavnika EU Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena prošle sedmice u Washingtonu.

“EU i Sjedinjene Američke Države dogovorile su da će dodatno ojačati zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu”, navodi se na početku.

Dalje ističu da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države ujedinjene u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

U saopćenju SAD i EU kažu da imaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve glasnije retorike podjela u Bosni i Hercegovini.

“Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU, uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Američke Države spremne su olakšati ove korake”, zaključeno je.

Blinken i Borrell su naglasili punu podršku procesu proširenja Evropske unije koja je prioritet za cijeli Zapadni Balkan.

“Ova regija pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regionu. U tom kontekstu naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali početi bez odlaganja”, saopćeno je.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 20.10.2021. u 16:27