Društvo „mrtvih“ ministara

Petar Fehir
Autor/ica 28.1.2020. u 16:58

Društvo „mrtvih“ ministara

Na to danas sliči hrvatski parlament. Da se svi bivši ministri okupe u jedan poslanički klub, a mogli bi, bila bi to najkompaktnija skupina. Jer, njihova centripetalna sila ionako nema ideološki karakter nego je prije bez ikakvoga. Uz dužno poštovanje prema nekolicini „slučajnih ministara“ koji su na funkcije bili ustoličeni ni krivi ni dužni. Ili barem ni krivi.

Ministar zdravstva je, za sada, posljednji, ali još nije gotovo. U svojoj je obrani spomenuo ni manje ni više nego moral! Čovjek ili nije upoznat s pravim značenjem toga pojma ili nas zajebava. I da je kao „šlampavo ispunio imovinsku karticu“. Ma nemoj! A nije šlampavio kad je manipulirao s vrijednošću imovine, zatajivao vlasništvo i namještao poslove susjedima za protuusluge. U tome je bio vješt.

Kao uostalom i većina bivših u različitim mandatima, a posebno leteće izmjene, bez obzira iz koje jazbine izviruju. Jedina ravan je dosljednost u nezajažljivoj potrebi za posjedovanjem i tolerancija na korupciju. Da ih sada ne nabrajamo, uzelo bi vremena.

Zamislite da se zbroje svi neprijavljeni kvadrati, bankovni računi i uhljebljeni rođaci. Pa da se onda oduzmu. Mogli bi ladno smanjiti PDV, kako je, u kampanji, bilo i obećano. Ali, ako. Obećat će nam to oni opet. A mi ćemo ih opet zaokružiti. Jer, kako rekoše i napisaše liječnici iz Imotskog „Svi smo mi Milan Kujundžić“. Pa i da nismo, sve dok šutimo i klimamo na ovo što nam rade – jesmo.

Poslije udobnih fotelja udomili se (udomovinili) u sabornici, gdje ih čeka ono šest plus šest koje se, kako čujemo, ne gadi ni skoro pa bivšoj Predsjednici. Koja i svojim primjerom dokazuje da gubitak benefita ozbiljno ugrožava ljubav, čak i prema domovini. Pa sada izmišlja „nove uloge“ u starom teatru apsurda.

Devalvacija morala u visokoj politici je do te mjere unizila kriterije za regrutaciju činovnika visoke politike da se u Hrvatskoj svatko može nadati da ga se „drugovi sete“.

Pošto je pojam političke korupcije kod „nosilaca najviših državničkih funkcija“ totalno nedefiniran i neshvaćen valjalo bi prije slijedećh izbora utvrditi točno njenu pojavnost, brojkama i slovima..

Gledam na Indexu slikovit prikaz (crvenim prekriženih) bivših ministara „najuspješnije Vlade u povijesti“, kako je to u kampanji „ja vam tvrrrdim“ tvrdila Predsjednica, a gotovo svakodnevno tu mantru čujemo i od aktualnog Predsjednika Vlade.

Koji izgleda sve samiji. Pa s kim će, draga Ines, premijer ministar ostati „mlad“ ako svi odete?

Pitam za prijatelja.

Petar Fehir
Autor/ica 28.1.2020. u 16:58