Građani BiH najviše vjeruju medijima, najmanje političarima

tačno.net
Autor/ica 3.5.2018. u 15:43

Građani BiH najviše vjeruju medijima, najmanje političarima

Građani Bosne i Hercegovine najviše povjerenja imaju u medije (76,8% ispitanika) i vjerske zajednice (72,2%) a namjanje vjeruju političarima (15%) i političkim strankama (19,4%), pokazali su rezultati istraživanja „Medijske slobode u BiH u 2018. godini” koje je danas predstavljeno u Sarajevu i Banjaluci povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija 2018.

U odnosu na istraživanje provedeno u 2017. godini, zabilježen je porast povjerenja u medije, međunarodnu zajednicu i nevladine organizacije. Većina ispitanika smatra da su osnovne prepreke slobodnom radu medija u BiH politička (51,1%) i finansijska zavisnost (26,8%), te da najveći uticaj na medije imaju političari i političke stranke (75,4%). Političare i političke stranke ispitanici i dalje smatraju glavnim kršiteljima novinarskih prava i medijskih sloboda.

„Većina ispitanika (69,2%) je zadovoljna radom medija što je porast za 20% u odnosu na 2009. godinu. Ove godine, kao i prethodnih godina najviše ispitanika (45,1%) smatra da su osnovne prepreke slobodnom radu medija politička zavisnost“, rekla je, između ostalog, generalna tajnica BH novinara Borka Rudić koja je predstavila rezultate. Istakla je kako BiH prednjači u garanciji slobode medija u odnosu na zemlje regije zbog dobrih zakona, aktivnog civilnog društva i otvorenosti različitih institucija vlasti.

Direktor Fondacije Friedrich Ebert BiH Marius Müller-Hennig izrazio je nadu da će rezultati ovog istraživanja biti iskorišteni od strane od političkih aktera te predstavnika medija za jačanje slobode medija u zemlji. Komentirao je trendove iz uporednog izvještaja 2009-2018.

„Najpozitivniji rezultat je da više od 90 posto ispitanika smatra nedopuštenim bilo kakav vid napada na novinare, što nije bio slučaj u rezultatima anketa provedenim u prethodnim godinama“. Dodao je da percepcija građana o tome da najveći uticaj na medije dolazi od strane političara i političkih stranaka ukazuje na deficit u političkoj praksi i kulturi zbog čega FES u budućnosti želi posvetiti više pažnje slobodi medija u BiH.

Direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić komentirao je rezutlate istraživanja: „Ljudi u BiH najčešće konzumiraju one medijske sadržaje koji potvrđuju njihova mišljenja i ne traže od medija da im pruže drugačije poglede na društvo. Najviše se informišu iz TV sadržaja i online medija, a konzumiranje dnevnih novina i radija predstavlja raritet. To ukazuje na problem nestanka tradicionalnih medija iz fokusa.“

Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, istakla je kako je u BiH problem nekažnjivost napada na novinare, te kako postoje još uvijek neistražene priče. „Za odbranu slobode medija i profesionalne zajednice, te smanjenje političkih pritisaka važna je novinarska solidarnost“, rekla je Selimbegović.

Istraživanje „Medijske slobode u BiH u 2018. godini”, koje je danas predstavljeno u Sarajevu i Banjaluci povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, provela je Agencija za komunikacije Chapter4 uz finansijsku podršku Friedrich Ebert Fondacije, metodom CATI anketiranja 500 ispitanika iz cijele BiH u periodu od 22. marta do 12. aprila 2018.

Rezutlati istraživanja (BHS)

Research results (English)

tačno.net
Autor/ica 3.5.2018. u 15:43