SAD: Rusija tajno finansirala DF u Crnoj Gori i Dodika u BiH

RSE
Autor/ica 14.9.2022. u 09:11

SAD: Rusija tajno finansirala DF u Crnoj Gori i Dodika u BiH

foto: n1

Crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove Vlade Crne Gore i Milorad Dodik, član Predsedništva Bosne i Hercegovine dobijali su tajne novčane iznose od Ruske Federacije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu, saopštio je izvor iz američke administracije, koji je upoznat sa konkretnim slučajem, navodi Glas Amerike.

Izvor iz administracije, međutim, nije obelodanio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front.

“Obaveštajna zajednica je zabeležila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primerima koji su izneseni, u Bosni, pre izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, naveo je izvor iz administracije.

Takođe, kao primer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

“Saradnici Olega Deripaske obezbeđivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i verovatno pre izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija. U Albaniji smo videli da je 2017. Rusija obezbedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti”, saopštio je izvor.

Visoki zvaničnik američke administracije je na brifingu, na kojem su objavljeni delovi izveštaja američkih obaveštajnih službi, saopštio da je Rusija, od 2014., uplatila više od 300 miliona dolara političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od dvadeset zemalja sveta – u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu.

Saopšteno je i da Sjedinjene Država očekuju da će se Rusija narednih meseci sve više okretati tajnom političkom finansiranju da bi podrila međunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini, i održala uticaj u inostranstvu.

Ruski napori bili su pokušaj da se manipuliše demokratijama iznutra i “Rusi pokušavaju da daju prednost određenim političkim strankama i podriju demokratiju u svim tim zemljama”, naveo je zvaničnik iznoseći detalje prve procene ruskih napora da utiče na politiku drugih zemalja, koju je uradila američka obaveštajna zajednica.

“Mislimo da je ovo samo vrh ledenog brega, i u kontaktu smo sa saveznicima i partnerima da bi prikupili više informacija o ovoj pretnji”, rekao je zvaničnik, koji je u obraćanju novinarima insistirao na anonimnosti.

Takođe je dodao da je Vašington skinuo oznaku tajnosti sa pojedinih informacija delom i zbog očekivanja da će se Rusija “sve više oslanjati na sredstva tajnog uticaja” narednih meseci.

Zvaničnik je u obraćanju novinarima rekao i da se poverljive informacije dele sa zemljama da bi im se pomoglo da se suprostave utucaju Moskve.

“Ukazivanjem na rusko tajno političko finansiranje i ruske pokušaje da podrije demokratske procese, upozoravamo ove strane partije i kandidate da, ako tajno prime ruski novac, mi to možemo razotkriti i razotkrićemo”, poručio je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Naglasio je i da Vašington želi da podigne svest na globalnom nivou o pretnji ruskog tajnog političkog finansiranja i da “jasno stavi do znanja da postoje mere” da se na to odgovori.

O rezultatima obaveštajne procene i koracima koji se preduzimaju za suzbijanje te pretnje, kako je saopšteno, depešom su informisane zemlje koje su bile pozvane na Samit za demokratiju i “nekoliko dodatnih vlada” – ukupno više od 110 zemalja.

Američka obaveštajna zajednica takođe, iza zatvorenih vrata, brifuje određene zemlje o ruskom tajnom finansiranju čija su meta” njihove specifične političke sredine”, saopšteno je na brifingu.

“Deljenjem ovih informacija, želimo da omogućimo više od 100 vlada da preduzmu nezavisnu akciju protiv ove pretnje koja podriva njihovu demokratiju. Očekujemo da nam zemlje, koje smo obavestili, daju svoje informacije o ruskom tajnom političkom finansiranju, što će onda povećati naše razumevanje ove pretnje”, zaključio je američki zvaničnik, uz ocenu da je reč o globalnom fenomenu za koji je potreban koordinisani odgovor.

RSE

RSE
Autor/ica 14.9.2022. u 09:11