Uskoro zabranjeni HDZ pokrao najmanje 30 milijuna kuna

Autor/ica 28.10.2011. u 08:59

Uskoro zabranjeni HDZ pokrao najmanje 30 milijuna kuna

Najmanje 23 milijuna kuna iz crnog fonda HDZ je potrošio na financiranje stranačkih potreba, a ukupna materijalna korist koju je stranka pribavila kroz poslovanje Fimi-medije i neevidentiranim donacijama iznosi najmanje 30 milijuna kuna. To je najvažniji zaključak USKOK-a iz naloga kojim je istraga afere Fimi-media proširena i na HDZ kao pravnu osobu.

USKOK-ov istražni nalog, međutim, ne razotkriva ništa posebno novog, osim što je konačno potvrđena glasina da je HDZ iz crnog fonda donirao i koalicijske partnere, ali i svoju sestrinsku stranku iz BiH. Najinteresantniji detalji o punjenju crnog fonda anonimnim donacijama i isisavanjem državnog novca preko Fimi-medije ionako su već poznati. Međutim, USKOK je ovim istražnim nalogom sistematično na jednom mjestu raščlanio što se sve iz afere Fimi-media koristilo za potrebe stranke. Ukratko, USKOK je ovim istražnim nalogom detaljno detektirao kriminalnu stranu HDZ-ovih osam godina vladanja Hrvatskom

Grupu ljudi koja je pribavljala novac za crni stranački fond, smatra USKOK, formirao je Ivo Sanader. U grupi su pored Sanadera bili bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček, bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak, bivša računovotkinja HDZ-a Branka Pavošević i vlasnica Fimi-medije Nevenke Jurak. Odgovornima u stranci – Mačeku, Jarnjaku i Branki Pavošević – Sanader je, tvrdi USKOK prikazao da će se sredstva prikupljena od Fimi-medije i kroz razne donacije korisititi isključivo za financijske potrebe HDZ-a.

Kako je tekla operacija? Sanader je, prema stavu USKOK-a, osobno ili posredstvom Mladena Barišića nalagao odgovornima u javnim trgovačkim društvima ili javnim institucijama da posluju s Fimi-mediom. Pritom nije bilo važno imaju li poduzeća i institucije stvarnu potrebu za tim poslovima. Direktorima i ravnateljima jasno je dano do znanja da će se novac kojeg Fimi-media dobije upotrijebiti za stranačke svrhe. U istražnom nalogu se, naravno, spominje i famozni sastanak iz travnja 2007. godine, kad je Ivo Sanader sugerirao direktorima državnih poduzeća da surađuju s Mladenom Barišićem i intenziviraju suradnju s Fimi-mediom.

Natječaji su namještani uglavnom tako da je tvrtka Ani-Lon, u vlasništvu Anite Lončar Papeš, javnim poduzećima davala neznatno skuplje ponude od onih koje je davala Fimi-media Nevenke Jurak. Gotovo da nema profitabilnog poduzeća u suvlasništvu države koje nije surađivalo s Fimi-mediom.

A iz Fimi-medije novac se izvlačio fiktivnim fakturama koje je isporučivala tvrtka »Onida« Bojana Dimića. Taj novac Nevenka Jurak predavala je Mladenu Barišiću, koji ga je odnosio osobno Ivi Sanaderu ili Branki Pavošević u stranku.

Osim preko Fimi-medije, utvrdio je USKOK, novac se u crni HDZ-ov fond slivao i privatnim donacijama koje su tek u ovoj istrazi izašle na vidjelo. U očekivanju da će ih vladajuća stranka favorizirati pri dodjeli poslova, donirali su brojni poduzetnici. Donirao je i HEP-ov Ivan Mravak koji je odnio Barišiću 600 tisuća kuna prikupljenih od Monting PiM čiji su direktori obuhvaćeni drugom istragom. Branki Pavošević, navodi se u istražnom nalogu, Sanader je osobno i posredstvom Mačeka, Jarnjaka i Barišića, naredio da novac od Fimi-medije i privatnih donatora ne evidentira u poslovnim knjigama HDZ-a.

A trošilo se na sve i svašta, pa i na catering koji se redovno donosio na sjednice predsjedništva stranke. Trošilo se i za koalicijske partnere, pa je za suradnju Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) plaćeno pola milijuna kuna, a za obnovu Doma Nikole Tesle u Smiljanu iz crnog fonda potrošeno je 100 tisuća kuna. Kupovani su BMW-ove limuzine, plaćani su pjevači i da pjevaju i da šute tijekom kampanje, tajno su otkupljivani mediji.

U nalogu za proširenje istrage nedostaje par stvari. Najprije, objašnjenje što se točno događalo s novcem, 300 tisuća eura i 2 milijuna kuna, što ih je Mladen Barišić predao HDZ-u nakon Sanaderovog odlaska, a Branko Bačić ih nakon nekog vremena odnio u DORH. A ne spominje se niti financiranje troškova izbornih kampanja. No, istraga je još otvorena.

Autor/ica 28.10.2011. u 08:59