Predstavljanje najboljih bh. korporativnih praksi društveno odgovornog poslovanja

Autor/ica 14.6.2012. u 15:09

Predstavljanje najboljih bh. korporativnih praksi društveno odgovornog poslovanja

Mreža Globalnog sporazuma u BiH u julu objavljuje direktoriji dobrih praksi 

Sarajevo, 14. 06. 2012. – Bosna i Hercegovina će po prvi put predstaviti svoje prakse društveno odgovornog poslovanja  na konferenciji  „Rio+20“,  koja se od 20. – 22. juna održava u Rio De Janeiru,  na kojoj će prisustvovati više od 130 šefova država i delegacija, preko hiljadu parlamentaraca, gradonačelnika, predstavnika lokalnih samouprava, predstavnika UN, kao i predstavnici civilnog društva iz cijelog svijeta.

Očekuje se da će konferencija okupiti preko 4000 formalnih učesnika što će činiti najveće okupljanje svjetskih vođa današnjice. 

 

Rad Mreže Globalnog sporazuma u BiH (MGS) će predstaviti Aida Daguda, članica Upravnog odbora MGS.  Ovom prilikom gđa. Daguda je istakla kako je ovo veliki iskorak za državu Bosnu i Hercegovinu, poslovni sektor i MGS u BiH. 

Kao članica UO MGS sretna sam što imamo priliku predstaviti rad MGS i dobre prakse iz oblasti društveno odgovornog poslovanja u BiH, kao i mogućnost da na globalnoj razini uzmemo direktno učešće i damo svoj doprinos u razgovorima o novom ekonomskom poretku,  participaciji ljudi i održivom razvoju.  Bitan napredak je činjenica da će se za pregovaračkim stolom naći i predstavnici civilnog društva čime će konferencija dobiti na kvalitetu inicijativa i ponuđenih rješenja” – istakla je Daguda. 

Mreža Globalnog sporazuma iz BiH je dostavila nekoliko primjera dobre prakse društveno odgovornog poslovanja iz BiH izdavačima Evropskog direktorija dobrih praksi koje će se promovirati u Riju, a koji su odabrali dvije naše kompanije: ASA Holding i Prevent BH. ASA Holding će biti predstavljena iz oblasti podrške obrazovanju i programu zapošljavanju mladih u BiH, dok dobru praksu Prevent BH čini program podrške razvoju lokalne zajednice. 

MGS u BiH, koja trenutno broji 71 članicu,  okuplja vodeće kompanije kao i mala i srednja preduzeća, koja su se opredijelila da svoju komparativnu prednost na tržištu grade ne samo količinom profita koji ostvaruju, nego i brigom o svojim uposlenicima, životnoj sredini kao i zajednici u kojoj posluju, te organizacije civilnog društva. 

Centar za promociju civilnog društva, kao sekretarijat bh. Mreže Globalnog sporazuma, planira tokom jula 2012. godine izdati sličan direktorij dobrih praksi za područje BiH, u kojem će se naći više od 30 kompanija koje posvećuju veliku pažnju svom društveno odgovornom poslovanju. Izradu i štampanje Direktorija pomogla je misija USAID u BiH.

 

 

 


Tagovi:
Autor/ica 14.6.2012. u 15:09